Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Διεθνής κατακραυγή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής κατακραυγή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει νέα τραγωδία ανοιχτά του Φαρμακονησίου με θύματα δώδεκα προσφύγες από τη Συρία, τρείς γυναίκες και εννέα βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ αμείλικτα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις συνθήκες στις οποίες συνέβη η ανατροπή του πλοιαρίου και για τις εντολές που εκτελούσαν οι άνδρες του Λιμενικού. Παράλληλα, σύσσωμη είναι η καταδίκη του πολιτικού κόσμου, πλην βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, αν και στην προεδρία της Ε.Ε., τηρεί σιγήν ιχθύος.

Μέχρι χθες το βράδυ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη δίχως να έχουν εντοπιστεί οι σοροί των δέκα προσφύγων που επίσημα αγνοούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. Σημειώνεται πως την Τρίτη εντοπίστηκαν οι σοροί μιας γυναίκας και ενός παιδιού 5 ετών και όχι δύο ανηλίκων όπως αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί.

Μουίζνιεκς: Σοκ

Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων κάλεσε την Ελλάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.

"Σοκ και αναταραχή μού προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση" σημειώνει ο Μουίζνιεκς και τονίζει πως "την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους".

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία θέτει νέες παραμέτρους για τις συνθήκες του ναυαγίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριο κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν προέκυψε το συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής, με τους ανθρώπους μάλιστα να φωνάζουν για βοήθεια, δεδομένου ότι υπήρχε στο πλοιάριο μεγάλος αριθμός παιδιών. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Ν. Ευρώπη, Laurens Jolles, κάλεσε τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.

Προσπάθεια διάψευσης του υπ. Ναυτιλίας

Το υπουργείο Ναυτιλίας, από την πλευρά του, διαψεύδει τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως το σκάφος ερυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι και όχι προς τις τουρκικές ακτές, καθώς το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερο από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση το Φαρμακονήσι, ενώ διευκρινίζεται πως επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους 6 μποφόρ και αποθαλασσία με κύματα ύψους έως και 2 μέτρων. Παράλληλα, τονίζεται πως το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή εκτελούν πάγιες εντολές της πολιτικές ηγεσίας για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυνικό έγκλημα, ανακαλέστε τις εντολές

Για κυνικό έγκλημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως "για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαιρόταν πρόσφατα στη Βουλή".

"Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές" προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως "είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης - Φρούριο".

Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης και Β. Κατριβάνου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αναφέρουν πως "για το διαρκές αυτό έγκλημα υπάρχουν υπεύθυνοι και οι ευθύνες, διοικητικές και ποινικές, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα", ενώ επισημαίνουν πως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

Την ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, βάσει της ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας, τονίζει το ΠΑΣΟΚ, "αδειάζοντας" με αυτό τον τρόπο τη διάψευση του υπουργείου Ναυτιλίας. "Οι μαρτυρίες για τις πραγματικές συνθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν και να αξιολογηθούν" σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Την αναγκαιότητα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης θέτει η ΔΗΜ.ΑΡ., υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης.

"Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας" ανέφερε το ΚΚΕ ζητώντας να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.

Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας και την αξιοποίηση των καταγγελιών και μαρτυριών ζητούν από την κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Συγκέντρωση υποδοχής των επιζώντων σήμερα στον Πειραιά

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την υποδοχή των επιζώντων οργανώνουν σήμερα στις 9.30 π.μ. στο Λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1) μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και η Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη. Οι διασωθέντες μεταφέρονται με το πλοίο "Διαγόρας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL