Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δώδεκα αγνοούμενοι μετανάστες στο Φαρμακονήσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώδεκα αγνοούμενοι μετανάστες στο Φαρμακονήσι

Εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες αγνοούνται, στο Αιγαίο, ανοιχτά από το Φαρμακονήσι της Λέρου. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε, τη στιγμή που πλωτό του λιμενικού άρχισε να το ρυμουλκεί, όταν υπό αδιευκρίνιστη αιτία, δύο από τους μετανάστες που βρίσκονταν στο δουλεμπορικό έπεσαν στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι μετανάστες, στην προσπάθειά τους να δουν τί συμβαίνει και να τους εντοπίσουν, μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί.

Στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 16 διασωθέντων, συνολικά 29(!) μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις του Frontex, με προμετωπίδα τη βίαιη καταστολή, τόσο στο Αιγαίο, όσο και γενικότερα στη Μεσόγειο, έχουν στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων μεταναστών, μετατρέποντας τα θαλάσσια σύνορα της Νοτίου Ευρώπης σε έναν απέραντο υδάτινο τύμβο.

Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι μετανάστες που αποφασίζουν να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, προέρχονται από μη παραθαλάσσιες χώρες και δεν μπορούν να κολυμπήσουν και συνεπώς να επιβιώσουν στο νερό.

//www.youtube.com/embed/RPXeCKNIDCw?rel=0

FRONTEX: Μια στρατιωτική "λύση" στο μεταναστευτικό

Συνοπτικά, το... καθηκοντολόγιο του Οργανισμού Frontex συνοψίζεται στα παρακάτω:

  • Συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, ως προς τον έλεγχο των προσώπων
  • Επικουρεί τα κράτη – μέλη στην εκπαίδευση των εθνικών συνοριακών φυλάκων, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση κοινών προδιαγραφών εκπαίδευσης
  • Πραγματοποιεί αναλύσεις κινδύνου
  • Παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών σχετικά με τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων
  • Επικουρεί τα κράτη – μέλη σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή στα εξωτερικά σύνορα
  • Παρέχει στα κράτη μέλη την αναγκαία στήριξη για την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού
  • Βασίζεται στην ετοιμότητα και την προθυμία των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών εντός Σένγκεν να συμμετέχουν ενεργά στην επιχειρησιακή συνεργασία.

Εξοπλισμός – Νομιμοποίηση βίας με πυρομαχικά

Παρατηρώντας τον εξοπλισμό του οργανισμού, βλέπουμε ότι πρόκειται για έναν ισχυρό κατασταλτικό μηχανισμό, που λίγα έχει να ζηλεύει από τον στρατό: Πυρομαχικά, ραδιοεπικοινωνίες και ηλεκτροναυτιλιακός εξοπλισμός, συσκευές ανίχνευσης πλαστών-παραποιημένων εγγράφων, διόπτρες νυχτερινής όρασης (night vision goggles), διατάξεις κρυπτοθέτησης, θερμικές κάμερες (thermal cameras), περιπολικά παντός εδάφους και περιπολικά σκαφών.

Σαφώς νομιμοποιείται η χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού, κατόπιν εγκρίσεως του κράτους-μέλους καταγωγής και του κράτους-μέλους υποδοχής, παρουσία συνοριοφυλάκων του κράτους – μέλους υποδοχής και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία του.

Κατά παρέκκλιση, "υπηρεσιακά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμός δύνανται να χρησιμοποιούνται στα πλαίσια νόμιμης αυτοάμυνας, νόμιμης άμυνας των προσκεκλημένων υπαλλήλων ή τρίτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής", χωρίς να τηρούνται οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.

Το κράτος – μέλος υποδοχής, ωστόσο, δύναται να απαγορεύσει συγκεκριμένα υπηρεσιακά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό, με την προϋπόθεση ότι η νομοθεσία του παρέχει τις ίδιες διατάξεις για τους συνοριοφύλακές του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ονομασίες των επιχειρήσεων, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, που αντιστοιχούν σε σημαινόμενα με δυναμικό φορτίο, όπως "Ποσειδών", Zarathustra, Jo Hydra, Jo Silence, Jo Amazon Redux, Jo Hammer, Argonauts.

O Frontex στην Ελλάδα - Τι είναι οι Επιχειρήσεις Ασφαλούς Αποτροπής Εισόδου;

Στα θαλάσσια σύνορα, ο Frontex νομιμοποιείται να προβαίνει σε "ασφαλείς αποτροπές". Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μετά τον εντοπισμό της "επικίνδυνης" βάρκας, οι άνδρες του λιμενικού χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για την αποτροπή της εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα: Προβολείς, σβήσιμο της μηχανής της βάρκας, ρυμούλκησή της προς τα ανοιχτά, αλλά ακόμα και κύκλους γύρω από αυτήν ώστε με τη δημιουργία έντονων κυματισμών η βάρκα -ακυβέρνητη πλέον- να παρασυρθεί από τον καιρό έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε κάποιες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί ακόμη και η χρήση πυροβόλου όπλου για εκφοβισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL