Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαψεύδει, το υπουργείο σιωπά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαψεύδει, το υπουργείο σιωπά

Ούτε κουβέντα από τον υπουργό Δημοσιας Τάξης για τα όσα φέρεται να είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. παρά το σάλο από το δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc και την αναπαραγωγή του ηχητικού αποσπάσματος από την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη "Στο Κόκκινο"

Σάλο προκάλεσε η χθεσινή αναπαραγωγή του ηχητικού αποσπάσματος στο όποιο ακούγεται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ν. Παπαγιαννόπουλος να προτρέπει στελέχη της αστυνομίας να κάνουν "τον βίο αβίωτο" στους μετανάστες από την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη "Στο Κόκκινο" σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος του περιοδικού Hot-Doc.

Ήδη, για τα λεχθέντα αλλά και για τις επανειλημμένες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και βασανισμούς μεταναστών και προσφύγων, κατέθεσαν ερώτηση 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις διαπιστώσεις - καταγγελίες του απεσταλμένου του ΟΗΕ και τις αντίστοιχες εκθέσεις των επιτρόπων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και επισημαίνοντας ότι προτροπές σαν αυτή που αποδίδεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. "εμπίπτουν στην κατηγορία των εγκλημάτων με ρατσιστικό χαρακτήρα".

Σε αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές ζητούν να συσταθεί ανεξάρτητα από την ΕΛ.ΑΣ. όργανο "για την καταγγελία και τη διερεύνηση κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας καθώς και να υπαχθεί επιτέλους το συσταθέν Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας σε διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο".

«...Άμα μου λέγανε σε μια χώρα ότι πήγαινε... και θα καθίσεις τρεις μήνες μέσα και μετά θα είσαι ελεύθερος, να κλέβεις, να ληστεύεις, να κάνεις οτιδήποτε, μια χαρά. Αυτό το επιδιώξαμε, για κράτηση... και μετά το πήγαμε στους δεκαοκτώ μήνες, για ποιο λόγο; Πρέπει να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο...» ακούγεται να λέει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σε συνάντηση με στελέχη της αστυνομίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, ο Ν. Δένδιας ήταν άλλωστε στο πλάι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, καθώς το θέμα της μετανάστευσης πρόκειται να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε ούτε απο πλευράς αστυνομίας, ωστόσο σε επικοινωνία με την "Αυγή" το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν διέψευσε, αλλά ανέφερε πως έχει ήδη κατατεθεί το δημοσίευμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο ίδιος ο αρχηγός θα κάνει αγωγή για προσβολή της προσωπικότητάς του.

Από τους Καρατζαφέρη και Γεωργιάδη στον Χρυσοχοΐδη και από εκεί στο σήμερα

Από τη "βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας" και το "δεν χωράμε όλοι", φράσεις που είχε εκφωνήσει προεκλογικά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, για να προωθήσει την κατασκευή των κέντρων κράτησης ατύπων μεταναστών, ώς τις αντι-προτάσεις Καρατζαφέρη για κράτησή τους στα ξερονήσια μέχρι την απέλασή τους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε από πού ακριβώς εμπνέεται η "μεταναστευτική πολιτική" των τελευταίων ετών. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Καρατζαφέρης τον Απρίλιο του 2011, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο του ΛΑΟΣ στη Λάρισα, είχε πει ότι "όποιο πλοίο με παράνομους μετανάστες διέρχεται από τα ελληνικά ύδατα θα βυθίζεται".

Θυμίζουμε επίσης τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή ΛΑΟΣ και νυν βουλευτή Ν.Δ. και υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη στις 10 Ιουνίου του 2013 στο "Radio Marconi 96,1 F.M." του Βόλου: "Ένας από τους στόχους είναι ότι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα. Ένας από τους τρόπους για να τους πείσεις ότι είναι πλέον μη επιθυμητοί είναι η συχνή προσαγωγή τους. Να τους κάνεις τη ζωή όσο μπορείς πιο δύσκολη για να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν το αεροπλάνο και να φύγουν".

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη συζήτηση του προϋπολογισμού είχε πει: "Μέχρι πριν λίγο, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν τολμούσαν καν να πουν τη λέξη λαθρομετανάστευση! Τώρα μαζί με άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου τη βάλαμε ως προτεραιότητα στην ατζέντα. Και με τακτικές 'αποτροπής' επιπλέον, που μέχρι σήμερα επίσης απαγορεύονταν. Και με πολιτική μαζικών επαναπατρισμών".

Όταν όμως η Ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ προ ημερών είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε ζητήσει ενημέρωση για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που καταγγέλλονται, ο Ν. Δένδιας είχε πει ότι δεν αποτελούσε πρακτική των ελληνικών αρχών.

Την άμεση έναρξη έρευνας για τις οδηγίες που φέρεται να έχει δώσει ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ήδη από προχθές η Διεθνής Αμνηστία: «Εάν είναι ακριβείς, οι βαθιά σοκαριστικές δηλώσεις που αποδίδονται στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. θα αποκάλυπταν σκόπιμη περιφρόνηση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο και μια ευκαιρία στην Ε.Ε.» δήλωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL