Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Με δίκη δολοφονίας Πακιστανού "γιορτάζεται" η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με δίκη δολοφονίας Πακιστανού "γιορτάζεται" η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Η Σούκραν Μπίμπι δεν έχει φύγει ποτέ από τη χώρα της. Πριν από έξι χρόνια, μάλιστα, δεν ήξερε καν τη μόνη χώρα που, όπως φαίνεται, επρόκειτο να επισκεφθεί. Έξι χρόνια πριν άκουσε για πρώτη φορά το όνομα Ελλάδα από τα χείλη του 21 ετών γιου της, του Σαχζάτ Λουκμάν, όταν της είπε πως θα φύγει για να βοηθήσει την οικογένειά του με τις οκτώ κόρες και τον ένα αδελφό. Έξι χρόνια είχε να δει και το παιδί της πριν το αντικρίσει νεκρό τον περασμένο Ιανουάριο. Και τώρα η Σούκραν Μπίμπι θα κάνει το μόνο της ζωής της ταξίδι για να παραστεί στη δίκη των δολοφόνων του παιδιού της, που ξεκινά την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη. Τι ειρωνεία, είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη.

Η ειρωνεία, όμως, δεν σταματά εκεί με αυτή την υπόθεση, καθώς, ενώ περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα των 32 δικογραφιών που είχε στείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση των αξιόποινων πράξεων μελών της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός την είχε χαρακτηρίσει τότε "μεμονωμένο περιστατικό", ενώ το βούλευμα με το οποίο η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη και παρατάθηκε η προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων αποδέχεται τον ισχυρισμό των δύο κατηγορουμένων πως επρόκειτο για "διαπληκτισμό από ασήμαντη αφορμή"!

Με μια μαχαιριά στην καρδιά

Ο Σαχζάτ Λουκμάν, 27 ετών, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου 2013 ξεκίνησε από το σπίτι του με το ποδήλατο για να πάει να εργαστεί στη λαχαναγορά. Γύρω στις 3.20 ο 27χρονος βρέθηκε στον δρόμο δύο νεαρών Ελλήνων, 25 και 29 ετών, που επέβαιναν σε ένα σκούτερ χωρίς πινακίδες. Οδηγούσε ο 29χρονος πυροσβέστης με συνεπιβάτη τον 25χρονο φίλο του. Και οι δύο κατέβηκαν από το σκούτερ, πρώτα ο 25χρονος και έπειτα ο 29χρονος -σύμφωνα με πηγές της "Α"- και μαχαίρωσαν τον άτυχο Σαχζάντ, όπως ομολόγησαν, σύμφωνα με τον Θ. Καμπαγιάννη, από την ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την οικογένεια του θανόντα.

Η μοιραία μαχαιριά ήταν μία, στην καρδιά, ενώ στο σώμα του Σ. Λουκμάν ο ιατροδικαστής μέτρησε άλλες έξι, όπως επισήμανε ο Θ. Καμπαγιάννης. Θυμίζουμε ότι τότε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, κατήγγειλε στην "Α" την ομοιότητα της επίθεσης με εκατοντάδες άλλες σε μετανάστες, σε όλη την Αττική, από μηχανόβιους κρανοφόρους, με κάθε είδους όπλο, που κατέληγαν σε όλο και σοβαρότερες σωματικές βλάβες, περιστατικά που έχουν περιληφθεί και στις εκθέσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Η σύλληψη των κατηγορουμένων έγινε 20 λεπτά αργότερα, στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων στο Σύνταγμα, χάρη στις μαρτυρίες δύο αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι έδωσαν ακριβή περιγραφή στους αστυνομικούς. Πάνω τους είχαν ακόμη τα μαχαίρια - "πεταλούδες", το ένα ακόμη με αίμα.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι συλληφθέντες ήταν ένας 29χρονος πυροσβέστης και ένας 25χρονος άνεργος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, 50 φυλλάδια πολιτικού κόμματος το οποίο, όπως διευκρινίζεται από πληροφορίες, είναι η Χρυσή Αυγή. Οι νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, μιλούν για 117 προεκλογικά φυλλάδια "γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή" και αυτοκόλλητα.

Ο 29χρονος είχε προσληφθεί το 2009 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και υπηρετούσε στο Μαρκόπουλο, ενώ αμέσως μετά τη σύλληψή του διατάχθηκε η διαθεσιμότητά του και η διενέργεια ΕΔΕ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρισκόταν σε κανονική άδεια. Στην υπηρεσία του εμφανιζόταν ως ένας πολύ κλειστός άνθρωπος, ενώ δεν είχαν λείψει και οι φορές που είχε δημιουργήσει προβλήματα. Ο πυροσβέστης και ο 25χρονος, μάλιστα, πρέπει να αποτελούσαν δίδυμο για καιρό, καθώς υπάρχει προηγούμενη δικογραφία για μικροκλοπές.

Οι δυο τους, ύστερα από τη σύλληψη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Α", είχαν καταφερθεί εναντίον των μεταναστών όταν ρωτήθηκαν γιατί το έκαναν. Κατά την προανάκριση, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ισχυρίστηκαν πως είχε προηγηθεί διαπληκτισμός με το θύμα. Όπως φέρεται να είπαν, τους έκλεινε τον δρόμο με το ποδήλατο.

Τα όσα ισχυρίστηκαν κατά την προανάκριση αρκούσαν τότε για να συναγάγουν πολλά ΜΜΕ το συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για ρατσιστικό έγκλημα, ενώ δεν είχαν λείψει και οι περιπτώσεις που η αναφορά στη δολοφονία ήταν τόσο υποτονική που έφτανε στο "έχασε τη ζωή του", λες και έπεσε από το ποδήλατο μόνος του. Την ίδια ώρα, τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και η σύνδεση των δραστών με την Ακροδεξιά αγνοήθηκαν παντελώς από ΜΜΕ, αλλά και από τα κόμματα που τότε είχαν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Σε έρευνες που είχαν διενεργηθεί στα σπίτια των συλληφθέντων, πέραν του υλικού της Χ.Α., είχαν βρεθεί: τρία στιλέτα τύπου "πεταλούδα", ένας σουγιάς, μία μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μία σιδηρογροθιά, πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και μία σφεντόνα.

Το οπλοστάσιο των δύο συλληφθέντων θυμίζει της ημέρας μετά τη δολοφονία Φύσσα. Πρόκειται για το "τυπικό οπλοστάσιο" των ταγμάτων εφόδου, υπογραμμίζει ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης και επισημαίνει: αν και η δικογραφία εντάχθηκε στις 32 της Χρυσής Αυγής, δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ οι φωτογραφίες των δύο συλληφθέντων ώστε να γίνει η σύνδεσή τους είτε με άλλα περιστατικά είτε με κάποιον πυρήνα της Χρυσής Αυγής, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι έρευνες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL