Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Προσφυγικό: Μία κυβέρνηση, δύο πολιτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό: Μία κυβέρνηση, δύο πολιτικές

Στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το κράτος “ανακτά” τον έλεγχο των δομών φιλοξενίας, με τον υπουργό Ν. Μηταράκη να σημειώνει χθες, κατά την υποδοχή των 32 "γαλάζιων" διοικητών των δομών φιλοξενίας, ότι μέχρι σήμερα "το 82% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης το διαχειρίστηκαν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ, οι οποίες παρείχαν την πλειονότητα των υπηρεσιών που απαιτούσε η διαχείριση του μεταναστευτικού”.

Όμως δύο ορόφους παρακάτω ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος δεχόταν τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και τους επικεφαλής στην Ελλάδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την αξιοποίηση της αμερικανικής βοήθειας 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων στους δύο διεθνείς οργανισμούς (!) για την υποστήριξη δράσεών τους στην Ελλάδα σχετικά με τη θωράκιση των δομών στα νησιά κατά της πανδημίας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Παρά την προφανή αντίφαση, οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Μετανάστευσης δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν τον “εθνικό χαρακτήρα” της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή, ανέφερε πως “Ελλάδα και ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου το μεταναστευτικό να μην γίνει πηγή και εργαλείο αστάθειας στην περιοχή μας”, παρότι ο Αμερικανός πρεσβευτής περιορίστηκε στις δηλώσεις του να αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης της χώρας για τα βάρη που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τα άλλα, ο Ν. Μηταράκης χθες, κατά τον χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών των δομών φιλοξενίας, έκανε λόγο για “βαρύ καθηκοντολόγιο με εθνικές προεκτάσεις” και “αιχμή του δόρατος της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία έχει αλλάξει και μαζί της άλλαξε και η εικόνα που η χώρα μας εξέπεμπε διεθνώς τα προηγούμενα χρόνια”.

Εντός του 2020 θα κλείσουν τα ξενοδοχεία

Ο υπουργός επανέλαβε ότι πρόθεσή τους είναι να κλείσουν τα ξενοδοχεία λέγοντας ότι από τις 93 δομές περίπου τα 60 είναι ξενοδοχεία, τα οποία θα κλείσουν εντός του 2020, “ώστε να επικεντρώσουμε τη διαμονή των αιτούντων άσυλο είτε σε δομές είτε στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ”.

Ελεγχόμενες δομές παντού και κάρτες με βιομετρικά στοιχεία

Για τις δομές ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι θα εφαρμοστεί “το μοντέλο των ελεγχόμενων δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θέλουμε οι δομές να είναι ασφαλείς για όλους. Θα εγκαταστήσουμε μέσα στο 2020 νέα περίφραξη και συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης, ελεγχόμενης εισόδου με κάρτες και βιομετρικά στοιχεία σε όλες ανεξαρτήτως τις δομές”.

Οι διοικητές θα επιδώσουν τις αποφάσεις ασύλου

Απευθυνόμενος δε στους διοικητές των δομών φιλοξενίας ανέφερε ότι ουσιαστικά μία από τις πρώτες τους εργασίες θα είναι η ευθύνη επίδοσης των αποφάσεων ασύλου στους διαμένοντες.

“Μέχρι στιγμής, μετά την επιτάχυνση για τις διαδικασίες ασύλου, το τελευταίο τρίμηνο εκδώσαμε 31.000 αποφάσεις, σε αντίθεση με προηγούμενα τρίμηνα που ο μέσος όρος ήταν 12.000 αποφάσεις. Αυτή η επιτάχυνση, που θα μειώσει την πίεση στις δομές φιλοξενίας, θα σας δώσει 40.000 ανεπίδοτες αποφάσεις που θα κληθείτε να δώσετε τις επόμενες ημέρες στις δομές”.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ύστερα από θετική απόφαση ασύλου ο αναγνωρισμένος πρόσφυγας πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποχωρήσει από το διαμέρισμα του ΕΣΤΙΑ ή τη δομή φιλοξενίας, ενώ διακόπτεται και κάθε μορφή βοήθειας, γεγονός που θα σημάνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα ότι χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, χωρίς χρήματα και στέγη, καθώς δεν ενισχύθηκαν οι πολιτικές ένταξης.

Αυτό τονίστηκε άλλωστε χθες και στη συνέντευξη που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ έξω από τον Ελαιώνα, όπου πρόσφυγες εξέφρασαν την αγωνία τους ότι την Κυριακή ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά θα μείνουν στον δρόμο χωρίς δουλειά, χρήματα ή στέγη.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και “προενταξιακές διαδικασίες” εντός των δομών

Ανέφερε επίσης ότι θα βάλουν WiFi στις δομές ώστε να μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονική επίδοση των αποφάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας εντός των δομών των νησιών για να μην επιβαρύνονται τα τοπικά νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες απάντησε στον αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου ότι η χρηματοδότηση των παρόντων ιατρείων που άνοιξαν λόγω της πανδημίας στα ΚΥΤ της Λέσβου, Χίου και Σάμου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας θα μπορεί να γίνεται μέσω της έκτακτης επιχορήγησης των δήμων.

Σε καμία αποστροφή της τοποθέτησης του υπουργού, άλλη μια φορά, δεν υπήρξε έστω μια λέξη για την ένταξη των προσφύγων, οι οποίοι, από τη στιγμή που λάβουν άσυλο, έχουν έναν μόλις μήνα για να αποχωρήσουν από τη δομή φιλοξενίας ή το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Η μόνη αναφορά έγινε από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι θα προσπαθήσουν να περιλάβουν προενταξιακές διαδικασίες εντός των δομών.

Γ. Ψυχογιός: Ο Ν. Μηταράκης πρέπει να δώσει απαντήσεις

Στο μεταξύ, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, για απόρρητη έκθεση διεθνούς οργανισμού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός, με δήλωσή του, καλεί τον Νότη Μηταράκη να δώσει απαντήσεις “και να άρει τις πολλές αδικίες που έχουν προκύψει τόσο από τα νομοθετήματα της Ν.Δ. όσο και από την αποτυχημένη και χωρίς διαφάνεια πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό”.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, για παραβίαση δικαιωμάτων, για αδιαφορία της κυβέρνησης, που εξαγγέλλει εξώσεις χιλιάδων στις επόμενες ημέρες χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις, αλλά και για το φιάσκο των “άσχετων με το αντικείμενο” μετακλητών που έχουν διοριστεί, αλλά και μη ρεαλιστικές εξαγγελίες περί άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και επιστροφών.

“Όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε κι εμείς διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα με πληθώρα κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεων. Όμως ο κ. Μηταράκης αρνείται να απαντήσει. Τώρα, με δεδομένη την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει πίσω τις διατάξεις και τις πολιτικές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την εγκαθίδρυση παράλληλης διοικητικής δομής από μετακλητούς που υπογράφουν αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς λογοδοσία και τη διαχείριση του προσφυγικού, που προσβάλλει αιτούντες άσυλο, τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα” σημειώνει ο Γ. Ψυχογιός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL