Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Νότης Μηταράκης προς αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου: / Νότης Μηταράκης: Παραμένουν οι υγειονομικές δομές στα ΚΥΤ όσο υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότης Μηταράκης προς αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου: / Νότης Μηταράκης: Παραμένουν οι υγειονομικές δομές στα ΚΥΤ όσο υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θα συνεχιστεί η λειτουργία των υγειονομικών δομών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης «για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι έκτακτες ανάγκες δημοσίας υγείας», αλλά η κάλυψη των σχετικών δαπανών μπορεί να γίνει μόνο μέσω της έκτακτης επιχορήγησης των δήμων σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας Βορείου Αιγαίου Παντελή Βρουλή.

Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με το υπουργείο, αφορούσε το αίτημα για επιχορήγηση της Περιφέρειας με σκοπό την παράταση της σύμβασης του έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στα ΚΥΤ Μόριας, ΒΙΑΛ και Βαθέος το διάστημα της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αυτές δομές στήθηκαν ουσιαστικά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το υπουργείο έδωσε τα κοντέινερ που ζητήθηκαν από την Περιφέρεια, η οποία είχε πάρει τότε και την ευθύνη για τη στελέχωση των ιατρείων αυτών, καθώς, ενώ είχε αρχίσει η καραντίνα, δεν φαινόταν να υπάρχει κάποια ενίσχυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ΚΥΤ.

Κάλυψη δαπανών «για εύλογο διάστημα»

Στην επιστολή Μηταράκη, ο υπουργός ενημερώνει ότι το υπουργείο είναι σε θέση να καλύψει δαπάνες για τη συνέχιση της λειτουργίας των ιατρείων αυτών «για εύλογο διάστημα και όσο υφίστανται θέματα δημόσιας υγείας», διαδικαστικά όμως, σύμφωνα με το άρθρο 195 του Ν. 4662/2020, «τέτοιες δαπάνες μπορούν να δοθούν μόνο με τη μορφή έκτακτης επιχορήγησης στους οικείους δήμους» με τους οποίους τους προτείνει ο υπουργός να συνάψουν συμβάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, παρότι έχει ξεκινήσει η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), δεν λειτουργεί ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζομένους στο πεδίο.

Κρανίδι: Κλείσιμο των ξενοδοχείων και εξώσεις

Στο μεταξύ, στο Κρανίδι, η νέα καραντίνα που επιβλήθηκε στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο στο Πόρτο Χέλι, όπου πριν από έναν μήνα είχαν βρεθεί 150 κρούσματα, μετά τη διαπίστωση προ τριών ημερών 3 νέων κρουσμάτων, έχει προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή.

Αρχικά από τους κατοίκους, που εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να λένε ότι δεν τηρήθηκε η καραντίνα -ωστόσο προηγουμένως είχαμε 150 κρούσματα, άρα η διασπορά θα έπρεπε να είναι τεράστια-, αλλά ουσιαστικά να εκφράζουν ανησυχίες για τον τουρισμό, καθώς η περιοχή διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία και μάλιστα θεωρείται προορισμός πλουσίων.

Χθες έγινε πορεία αιτούντων άσυλο που διαμαρτύρονταν για τη νέα καραντίνα, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής της Ν.Δ. στον νομό Ι. Ανδριανός, τον οποίο και συνάντησε χθες ο Ν. Μηταράκης μαζί με τον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο.

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «επανέλαβα την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων που φιλοξενούν μετανάστες ανά την Ελλάδα εντός του 2020. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αποσυμφόρηση και τελικά στο κλείσιμο ξενοδοχειακών δομών που εδράζονται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως είναι και το Κρανίδι. Η εφαρμογή τής νομοθεσίας για την έξοδο από τις δομές όσων πλέον δεν δικαιούνται φιλοξενία, από 31 Μαΐου, θα συμβάλει ουσιαστικά στο περιορισμό των δομών και την αποσυμφόρηση των νησιών μας».

Επανακατάθεση ερώτησης ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, χθες κατατέθηκε για δεύτερη φορά -καθώς δεν απαντήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο- ερώτηση 65 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό, η οποία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και αναποτελεσματική.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός και οι 64 βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σχετικά με την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών, εάν θα αναθεωρήσει «τον εκτός νομιμότητας και χρηματοδότησης από την Ε.Ε. σχεδιασμό για τη γενικευμένη κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα για χρονικό διάστημα έως και 36 μήνες», εάν θα ζητήσει η κυβέρνηση ανανέωση του προγράμματος των ξενοδοχείων και επέκταση του «Εστία». Ζητούν επίσης να μάθουν εάν θα καταργηθεί ο διαχωρισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων, εάν αποδέχεται τη ρητορική στελεχών τους για την αποτροπή στη θάλασσα και άλλες πρακτικές που προσβάλλουν το Δίκαιο και τη χώρα και εάν θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής σε όλες τις συνοριακές διαδικασίες μακριά από πρακτικές αποτροπής. Επίσης, ζητούν να μάθουν εάν θα συνεχιστεί η εθνική στρατηγική για την ένταξη που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ρωτούν επίσης για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αστεγίας αναγνωρισμένων προσφύγων λόγω των εξώσεων από τις δομές και τα διαμερίσματα, καθώς και για τη μη πρόσληψη των 17 υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην Υγεία των αιτούντων άσυλο και των παιδιών μεταναστών.

Στη Βουλή ο διορισμός των διοικητών

Στη Βουλή έφεραν επίσης και το θέμα της επιλογής των διοικητών στις δομές φιλοξενίας οι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Χρ. Βερναρδάκης και ο Γ. Ψυχογιός, με ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων. Σημειώνεται ότι σήμερα οι 32 διορισθέντες διοικητές αναμένεται να παρακολουθήσουν στο υπουργείο εκπαιδευτικό σεμινάριο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ν. Μηταράκης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν «ποιος ήταν ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για τις θέσεις διοικητών που υποβλήθηκαν ανά δομή κατά τη λήξη της πενθήμερης προθεσμίας (ως έναρξη της οποίας μάλιστα ορίστηκε η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης), σε ποιες ημερομηνίες και ώρες συνεδρίασε η επιτροπή επιλογής, πόσες συνεδριάσεις απαιτήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η διαδικασία επιλογής των 32 διοικητών», καθώς και πόσοι από τους υποψηφίους κλήθηκαν σε συνέντευξη, με ποια κριτήρια καταρτίστηκε ο τυχόν κατάλογος επίλεκτων υποψηφίων, με ποια διαδικασία πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις και εάν συμμετείχαν όλα μέλη της επιτροπής σ’ αυτές.

Τέλος, ζητούν να μάθουν με «ποιον τρόπο εξειδικεύθηκαν εκ μέρους της επιτροπής τα κριτήρια της ικανότητας και της συναφούς εμπειρίας με τα καθήκοντα της θέσης; Σε τι ποσοστό σταθμίστηκαν έναντι των τυπικών προσόντων (τίτλοι σπουδών, επιμόρφωση); Με ποιον τρόπο αποκρυσταλλώθηκε η επιλογή των συγκεκριμένων έναντι άλλων; Με ποια διαδικασία κατατάχθηκαν οι υποψήφιοι ανά προκηρυσσόμενη θέση;».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL