Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Γαλάζια παιδιά" στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια παιδιά" στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας

Δημοτικοί σύμβουλοι της Ν.Δ. στην επαρχία, πρώην υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. και κάθε είδους περιφερειακά κομματικά στελέχη της, αλλά και πρώην “αντάρτες” του Ποταμιού που τελικά προσχώρησαν στη Ν.Δ. καθώς και απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλος της αστυνομίας βρίσκονται ανάμεσα στα 32 ονόματα των διοικητών των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επαναλαμβάνοντας τα περί “ανάκτησης του διοικητικού ελέγχου των δομών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκούνταν, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις”.

Δεν έγινε “ανακατάληψη”

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ δεν ασκούσαν διοίκηση, αλλά βάσει προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Κομισιόν είχαν αναλάβει την υποστήριξη της διαχείρισης των δομών. Πιο συγκεκριμένα ο ΔΟΜ ήταν και είναι αυτός που υποστήριζε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση την διαχείριση των δομών σε συνεργασία κάποιες φορές και με κάποιες ΜΚΟ σε συγκεκριμένα έργα.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ή το Δημόσιο δεν “ανακατέλαβε”, όπως αρέσκεται το υπουργείο Μετανάστευσης να ισχυρίζεται, τις δομές φιλοξενίας ούτε πρόκειται να αποχωρήσει ο ΔΟΜ από τις δομές, αλλά αντίθετα θα συνεργαστεί μαζί του καθώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων δηλαδή βρίσκεται ο ΔΟΜ εκεί, συνεχίζουν να τρέχουν, όπως και η σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Γαλάζιες» τοποθετήσεις

Πιο δόκιμο ίσως θα ήταν να πει κάποιος ότι η “ανάκτηση του διοικητικού έλεγχου” αφορά «γαλάζια» στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. που δεν κατάφεραν να εκλεγούν σε βουλευτικές ή περιφερειακές εκλογές ή άλλα πολιτικά στελέχη της παράταξης στην περιοχή όπου βρίσκεται η κάθε δομή φιλοξενίας.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στους νέους διοικητές βρίσκεται απόστρατος αξιωματικός του στρατού, νυν δημοτικός σύμβουλος Λαρίσης και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Απ. Τζιτζικώστα, δημοτικός σύμβουλος Μετεώρων της Ν.Δ. και μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., δύο στελέχη του Ποταμιού, ένας εκ των οποίων ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού μέχρι το 2018, ο υπεύθυνος Υποδομών και Δικτύων της ΝΟΔΕ Κιλκίς, αλλά και απόστρατος αστυνομικός διευθυντής της Χίου (εκτός αν πρόκειται για συνωνυμία).

Διοικητές για την... αποσυμφόρηση

Οι διοικητές θα έχουν θητεία ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και σύμφωνα με το υπουργείο “θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 εκδοθεισών αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών”. Με λίγα λόγια, θα φροντίσουν για τις εξώσεις από τις δομές.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το υπουργείο, θα προχωρήσει η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για τρεις μήνες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL