Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Αποκάλυψη από Μηταράκη / Αποκάλυψη από Μηταράκη: Μοντέλο κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη από Μηταράκη / Αποκάλυψη από Μηταράκη: Μοντέλο κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα

Μέχρι τέλος του χρόνου ελπίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ότι θα είναι έτοιμα τα κλειστά κέντρα της Σάμου, Κω και Λέρου, όπου «έχει επιτευχθεί μια συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού», όπως τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΜEGA, ενώ σε δεύτερη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα pronews.gr προανήγγειλε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι σκοπεύει να μεταφέρει το μοντέλο των κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορταζ της "Αυγής" ότι επιλέγονται πολιτικές περιθωριοποίησης των αιτούντων άσυλο και προσφύγων και όχι ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Έπεσε έξω ο σχεδιασμός

Αναλυτικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι ελπίζει μέσα στον Ιούνιο να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα κλειστά κέντρα, «αφού επιλέχθηκε η λύση να πάμε με ενοικίαση αντί για επίταξη». Στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα, ο υπουργός Μετανάστευσης κάνει λόγο για μεταφορά του μοντέλου των κλειστών κέντρων «και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου προτεραιότητά μας είναι η μείωση των δομών εντός του 2020», ενώ επιχαίρει για τις fast track αποφάσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες οδήγησαν, όπως τονίζει, “στην έκδοση του αριθμού-ρεκόρ των 15.853 αποφάσεων του Απριλίου, εκ των οποίων οι 11.000 είναι απορριπτικές”. Ταυτόχρονα, σχετικά με τον σχεδιασμό για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ανέφερε ότι «δεν υλοποιήθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα και αυτό το γεγονός μάς δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες και για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής του Μαρτίου,αλλά και για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

HIAS Ελλάδος: Προβληματική η Υπηρεσία Ασύλου

Ταυτόχρονα, χθες, η HIAS Ελλάδος προχώρησε στην καταγγελία ότι η Υπηρεσία Ασύλου αδυνατεί να διασφαλίσει την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων/ουσών διεθνή προστασία άμα τη επανενάρξει της λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου χθες, 18 Μαΐου 2020, και έπειτα από δυο μήνες αναστολής.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, κατά την αναστολή “επιδόθηκαν από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου απορριπτικές αποφάσεις σε 1.789 αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία (τουλάχιστον 1.400 σε πρώτο βαθμό), οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν προσφυγή μέχρι και τις 28 Μαΐου, μολονότι, παρά την αντίθετη πρόβλεψη του Νόμου 4636/2019 και του σχετικού ενωσιακού δικαίου, δεν παρέχεται από το ΠΓΑ Λέσβου δωρεάν νομική βοήθεια για τη σύνταξη του απαραίτητου πλέον σχετικού δικογράφου. Μάλιστα, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ Μόριας λόγω της πανδημίας, επιβλήθηκαν ήδη πρόστιμα των 150 ευρώ από τις Αστυνομικές Αρχές σε άτομα που μετέβησαν στην πόλη της Μυτιλήνης προς αναζήτηση δωρεάν νομικής συνδρομής από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών”.

Κανένα μέτρο για τον κορωνοϊό

Επιπλέον σημειώνουν ότι οι νεοεισερχόμενοι του Μαρτίου, κατά παρέκκλιση της υπουργικής απόφασης της περασμένης Παρασκευής, που προβλέπει εξάμηνη παράταση των δελτίων για όλους τους αιτούντες/ούσες άσυλο, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της Covid-19, καλούνται να προσέρχονται σε συγκεκριμένες ημέρες εντός Μαΐου για ανανέωση των δελτίων τους, “μολονότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης μετάδοσης της Covid-19 και αποφυγής συνωστισμού έξω από τα γραφεία του”. Μάλιστα έχουν ενημερώνουν ότι έχουν καταθέσει ήδη μαζί με άλλες οργανώσεις σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.

Καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων

Η HIAS Ελλάδος εξέφρασε την ανησυχία της ότι “οι προαναφερθείσες πρακτικές, οι οποίες οδηγούν σε καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών αρχών τόσο του ελληνικού όσο και του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου, φαίνεται να εντάσσονται στο πλαίσιο πρόσφατων εξαγγελιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την πρόθεση άμεσης επιστροφής 11.000 αιτούντων/ουσών άσυλο στην Τουρκία’.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL