Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Στις 10.000 οι υπογραφές για άμεση απομάκρυνση προσφύγων από τα ΚΥΤ των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 10.000 οι υπογραφές για άμεση απομάκρυνση προσφύγων από τα ΚΥΤ των νησιών

Στην πρώτη της διαδικτυακή -λόγω μέτρων κατά του κορωνοϊού- παρέμβαση προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η πρωτοβουλία «Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων» αναλύοντας την επιτακτικότητα να εκκενωθούν τα ΚΥΤ των νησιών και της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Οι πρόσφυγες μείνανε... ΚΥΤ

Η πρωτοβουλία συστάθηκε τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την κήρυξη της καραντίνας. Το “Μένουμε Σπίτι” και “πλένουμε τα χέρια μας” ήταν και είναι ανέφικτο για χιλιάδες πρόσφυγες στα ΚΥΤ των νησιών που αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές και παραπήγματα ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε νερό, όταν πρέπει να περιμένουν ώρες για φαγητό, ενώ η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δύσκολη. Κάπως έτσι η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη δράση της με τη συγκέντρωση υπογραφών ζητώντας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό να εκκενώσουν άμεσα τα κέντρα υποδοχής λόγω της πανδημίας και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε κενά διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα με όσο το δυνατόν καλύτερη κατανομή σε όλη τη χώρα. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί διαδικτυακά περίπου 10.000 υπογραφές, ενώ η συλλογή συνεχίζεται.

Δ. Παπαδάτος: Μαζί με τα κινήματα

Επόμενος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενώσουν τη φωνή τους με κινήματα από όλη την Ευρώπη, σημείωσε ο Δημοσθένης Παπαδάτος.

Λ. Λιοδάκη: Διαχρονικές ελλείψεις

Η γιατρός Λυδία Λιοδάκη ανέλυσε τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης με επίκεντρο τον εγκλεισμό των προσφύγων σε ΚΥΤ και δομές στα τέλη Μαρτίου και παρατήρησε, μιλώντας για την επιβαρυμένη υγεία του πληθυσμού των ΚΥΤ εξαιτίας διαχρονικών ελλείψεων, ότι «τα προβλήματα υγείας τους δεν είναι ούτε γνωστά, ούτε καταγεγραμμένα, ούτε αντιμετωπίζονται επαρκώς». Χαρακτήρισε ελάχιστα τα άτομα που σχεδιάζεται να μεταφερθούν ως ευάλωτα και αναρωτήθηκε «ποιες παθήσεις θα προτεραιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο όταν δεν ξέρουμε από τι πάσχει ο πληθυσμός».

Ε. Γαϊτάνου: Μετεγκατάσταση με αξιοπρέπεια

Η Ειρήνη Γαϊτάνου από τη Διεθνή Αμνηστία τόνισε ότι, πέραν της αναγκαίας μεταφοράς όλων των αιτούντων άσυλο από τα ΚΥΤ σε αξιοπρεπείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα μπορούν να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλοι οι χώροι θα έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες, κατάλληλα είδη υγιεινής και τρεχούμενο νερό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες χωρίς διακρίσεις.

Β. Παπαστεργίου: Τιμωρητικές διατάξεις της νομοθεσίας

Τέλος, ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με το πρόσφατο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο με την περαιτέρω σύντμηση των διαδικασιών ασύλου σημείωσε ότι «θα περίμενε κανείς ότι σε τέτοια συνθήκη κρίσης η κυβέρνηση θα απείχε από τη νομοθέτηση. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει», ενώ σχολιάζοντας την αποστροφή Μηταράκη ότι όποιος αιτούντας άσυλο συλλαμβάνεται για επεισόδια θα έχει συνέπειες στο άσυλο, σημείωσε ότι αυτό δεν έχει νομικό έρεισμα, υπενθυμίζοντας όμως τις υφιστάμενες τιμωρητικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL