Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Υπερπληθυσμό καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και ακολούθησε δεύτερη το ίδιο βράδυ * Β. Στραβαρίδης στην "Α": «Σε τέτοιες συνθήκες το παραμικρό μπορεί να μεγαλοποιηθεί και να προκαλέσει ένταση» / Δύο πυρκαγιές και ένταση στο ΚΥΤ Σάμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερπληθυσμό καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και ακολούθησε δεύτερη το ίδιο βράδυ * Β. Στραβαρίδης στην "Α": «Σε τέτοιες συνθήκες το παραμικρό μπορεί να μεγαλοποιηθεί και να προκαλέσει ένταση» / Δύο πυρκαγιές και ένταση στο ΚΥΤ Σάμου

Αναταραχή επικρατούσε μέχρι και χθες στο Κέντρο Ταυτοποίησης Και Υποδοχής (ΚΥΤ) της Σάμου και η πυροσβεστική παρέμενε στην περιοχή καθώς κατά διαστήματα νέες εστίες φωτιάς ή έντασης ξεσπούσαν στην περιοχή που βρίσκεται εκτός του “επισήμου” ΚΥΤ, στον καταυλισμό και πέραν της περίφραξης, όπου βρίσκεται όμως και η πλειονότητα των θεωρούμενων διαμενόντων στο ΚΥΤ, δεδομένου ότι ο χώρος είχε σχεδιαστεί για 648 άτομα και σε αυτόν διέμεναν στις 23 Απριλίου 6.869 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συντονιστικού.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε γύρω στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, η οποία κατασβέστηκε σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με την πυροσβεστική και την αστυνομία, ωστόσο γύρω στις 10 το βράδυ νέα εστία φωτιάς και έντασης εκδηλώθηκε, η οποία έσβησε μετά τα μεσάνυχτα κατά τις ίδιες πηγές, ενώ χθες το πρωί επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αιτούντων άσυλο και μεταξύ αυτών και της αστυνομίας, ενώ κατά διαστήματα εκδηλώθηκαν φωτιές.

Άγνωστα τα αίτια

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια ούτε των επεισοδίων ούτε των πυρκαγιών, με αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για θρησκευτικές διαφορές μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, χθες συνελήφθησαν για τα επεισόδια οκτώ αραβόφωνοι και έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο, επίσης αραβόφωνοι.

Η αστυνομία σημείωνε χθες ότι εξετάζεται καταγγελία για εκβιασμό αιτούντων άσυλο από την Αφρική από αραβόφωνους, οι οποίοι φέρεται να έκοβαν το ρεύμα από τις σκηνές των αιτούντων άσυλο από την Αφρική και να ζητούν χρήματα για να επαναφέρουν την σύνδεση.

Μεγάλες καταστροφές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, κάηκαν περίπου 50 σκηνές και παραπήγματα αιτούντων άσυλο και περίπου 200 αιτούντες άσυλο έμειναν άστεγοι χάνοντας και τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Το βράδυ της Τρίτης έγινε μερική εκκένωση του ΚΥΤ, σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις, από την αστυνομία, ενώ χθες στήθηκαν σκηνές από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής με υλικά και από την Ύπατη Αρμοστεία σε ένα γήπεδο πλησίον του ΚΥΤ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Β. Στραβαρίδης: Άμεση μεταφορά αιτούντων

Το βράδυ της Κυριακής κάποιοι από όσους επλήγησαν από τη φωτιά μεταφέρθηκαν σε μικρή δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ εργαζόμενοι στην οργάνωση έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε αιτούντες άσυλο με μικρά τραύματα, όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Βασίλης Στραβαρίδης στην “Α” μιλώντας παράλληλα για τον φόβο που προκάλεσαν τόσο η φωτιά όσο και οι συνεχείς εντάσεις σε έναν χώρο όπου προσπαθούν να ζήσουν δεκαπλάσιοι άνθρωποι από όσους αρχικά προβλεπόταν.

Οι εντάσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο σε χώρους όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι στις συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν οι αιτούντες άσυλο στα κατάμεστα ΚΥΤ των νησιών, να πρέπει να σταθεί κάποιος ώρες στην ουρά για φαγητό, να μην ξέρουν πότε θα εξεταστεί το άσυλό τους, ποιο είναι το μέλλον τους ή καν αν θα μπορέσουν να πάρουν λίγο σαπούνι, εξηγεί ο Β. Στραβαρίδης τονίζοντας ότι η ανησυχία έχει ενταθεί και με την πανδημία.

Το να μείνεις στο σπίτι σου, να κρατάς αποστάσεις και να πλένεις τα χέρια σου είναι ανέφικτο όταν μένεις σε μια θερινή σκηνή στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ της Σάμου σημειώνει και τονίζει ότι σε τέτοιες συνθήκες το παραμικρό μπορεί να μεγαλοποιηθεί και να προκαλέσει ένταση. “Γι’ αυτό ζητάμε εδώ και μήνες την άμεση μεταφορά αιτούντων άσυλο και αποσυμφόρηση, με ή χωρίς κορωνοϊό” επισημαίνει.

Στη Σάμο ο Ν. Μηταράκης

Στο μεταξύ εκτάκτως στη Σάμο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος χθες είχε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ο υπουργός κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με αυτό των συνεντεύξεων του σαββατοκύριακου, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου του υπουργείου, δηλαδή ουσιαστικά διαφήμισε την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου σημειώνοντας ότι αυτή θα σημάνει και αναχώρηση προς την ενδοχώρα ή απέλαση, ενώ μίλησε για εν εξελίξει αποσυμφόρηση των νησιών, παρότι οι ανακοινωθείσες μεταφορές ευάλωτων από τα νησιά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ουσιαστικά έχουν αναβάλει τις μεταφορές και στις οποίες πρωτοστατούν και «γαλάζια» στελέχη της Αυτοδιοίκησης ή του Κοινοβουλίου, ο υπουργός υπογράμμισε μιλώντας στους δημάρχους των νησιών ότι «ήρθε η ώρα να δείξουν αντανακλαστικά εθνικής αλληλεγγύης. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα».

Επικοινωνία Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ με πρωθυπουργό

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι, στην οποία ο τελευταίος εξέφρασε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Να συνεχιστούν οι καταγραφές των αιτήσεων ασύλου

Ωστόσο την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία δημοσίευσε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ενδυνάμωση των συστημάτων ασύλου εν καιρώ πανδημίας δίνοντας πρακτικές συμβουλές και προειδοποιώντας ότι “σε χώρες όπου δεν καταγράφονται νέα αιτήματα ασύλου δεν ρυθμίζεται η διαμονή των ανθρώπων αυτών και έτσι δεν έχουν πρόσβαση σε βασική βοήθεια και υπηρεσίες υγείας.

Επίσης, στις χώρες όπου οι διαδικασίες ασύλου αναστέλλονται, οι εθνικές αρχές ασύλου θα έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όταν επανέλθουν οι διαδικασίες ή, ακόμη χειρότερα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ή και να αναστραφούν προηγούμενα θετικά αποτελέσματα στα εθνικά συστήματα ασύλου”.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει σταματήσει να καταγράφει νέα αιτήματα από τον Μάρτιο, πρώτα λόγω της ΠΝΠ και στη συνέχεια με την επίκληση του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα αν ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ απλά συνεχάρη τον Κυρ. Μητσοτάκη ή εθίγη και το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΡΣΙΣ: Αριθμός ρεκόρ ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα

Η ΑΡΣΙΣ καταγγέλλει ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, εν καιρώ πανδημίας, στην Αμυγδαλέζα κρατούνται αριθμοί ρεκόρ ασυνόδευτων ανηλίκων υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού. Σημειώνει ότι χθες κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα 98 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 2 ασυνόδευτες ανήλικες και επισημαίνει ότι:

“Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της αστυνομικού στην Αμυγδαλέζα το κλιμάκιό μας έχει ενημερωθεί επισήμως ότι έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση στους χώρους της αστυνομίας, της Υπηρεσίας Ασύλου και της ΑΕΜΥ. Ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανηλίκων κρατουμένων, στοιχειώδης απολύμανση των χώρων κράτησης τους”.

Συμπληρώνει δε ότι δεν έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα στοιχειώδη είδη ατομικής υγιεινής (μάσκες, γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά μαντιλάκια).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL