Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
«Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο από τα νησιά λόγω της πανδημίας» (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο από τα νησιά λόγω της πανδημίας» (Video)

Η πρωτοβουλία συστάθηκε τον Μάρτιο και ξεκίνησε τη δράση της με τη συγκέντρωση υπογραφών, ζητώντας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, να εκκενώσουν άμεσα τα κέντρα υποδοχής λόγω της πανδημίας και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε κενά διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα, με όσο το δυνατόν καλύτερη κατανομή σε όλη τη χώρα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά περίπου 10.000 υπογραφές, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

 Επόμενος στόχος των μελών της, όπως εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της πρωτοβουλίας ο Δημοσθένης Παπαδάτος, είναι να ενώσουν τη φωνή τους με κινήματα από όλη την Ευρώπη.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F102402688088034%2Fvideos%2F570086526955579%2F&show_text=0&width=560

Η Ειρήνη Γαϊτάνου εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, παρατήρησε ότι «είναι εξαιρετικά προφανές, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από την επείγουσα, άμεση μεταφορά όλων των ανθρώπων από τους καταυλισμούς των νησιών σε αξιοπρεπείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα μπορούν να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας».

Επίσης, ζήτησε τη «διασφάλιση ότι όλοι οι χώροι διαμονής έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες, καθώς και κατάλληλα είδη υγιεινής και τρεχούμενο νερό», καθώς και την «απόδοση ελεύθερης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες χωρίς διακρίσεις».

Η γιατρός Λυδία Λιοδάκη, εξήγησε ότι η πανδημία του κορονοϊού βρήκε τα καμπ ήδη υπερπλήρη, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση υγείας των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά «συνολικά επιβαρυμένη λόγω της παραμέλησης, είτε ήδη υπαρχόντων, είτε νεοεμφανιζόμενων προβλημάτων υγείας, εξαιτίας της ελλιπούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας».

Παρατήρησε ότι «τα προβλήματα υγείας τους δεν είναι, ούτε γνωστά, ούτε καταγεγραμμένα, ούτε αντιμετωπίζονται επαρκώς» και πρόσθεσε ότι «τα άτομα που σχεδιάζεται να μεταφερθούν είναι ελάχιστα και με βάση το σχεδιασμό θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες». Ωστόσο έθεσε το ερώτημα «ποιες παθήσεις θα προτεραιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο, όταν δεν ξέρουμε από τι πάσχει ο πληθυσμός».

Τέλος, ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διευκρίνισε ότι «κανένα από τα πρωτόκολλα τα οποία υποδεικνύονται και από τον ΕΟΔΥ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, και πρόσθεσε ότι «το αίτημα για εκκένωση είναι πλήρως επίκαιρο.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το τόλμησε όταν τεχνικά ήταν πιο εφικτό, διότι η πανδημία έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα σε σχέση με τη μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος σχολίασε και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ασύλου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μετανάστευσης, λέγοντας ότι «θα περίμενε κανείς ότι σε τέτοια συνθήκη κρίσης, η κυβέρνηση θα απείχε από τη νομοθέτηση. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL