Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ / Νότης Μηταράκης: Η αίτηση ασύλου αναβάλλεται για... τεχνικούς λόγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ / Νότης Μηταράκης: Η αίτηση ασύλου αναβάλλεται για... τεχνικούς λόγους

Κλειστά λόγω... κορωνοϊού είναι από χθες τα γραφεία ασύλου στα νησιά, ημέρα που λήγει η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία είχε αναστείλει το δικαίωμα αίτησης ασύλου για τους εισερχόμενους αιτούντες άσυλο τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, «για τεχνικούς λόγους αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού».

Σε καραντίνα στη... φύση

Την ίδια ώρα οι νεοεισερχόμενοι αιτούντες άσυλο του Απριλίου, οι οποίοι πάλι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου λόγω του κορωνο-κλεισίματος των γραφείων ασύλου, τίθενται σε καραντίνα εκτός των γνωστών και κατάμεστων ΚΥΤ.

Για παράδειγμα οι 39 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν χθες σε παραλία της Κλειούς στη βόρεια Λέσβο μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου θα παραμείνουν τουλάχιστον για 14 μέρες σε καραντίνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ενώ παράλληλα παραμένουν σε ανάλογη καραντίνα νεοεισερχόμενοι στο λιμάνι της Πέτρας και στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Μανταμάδου, σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, αιτούντες άσυλο διαμένουν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέσα σε παλιά λεωφορεία.

Επικρίσεις από τη Human Rights Watch

Οι πρακτικές ωστόσο της κυβέρνησης -η αναστολή της αίτησης ασύλου, η καραντίνα και η κράτηση των εισερχομένων του Μαρτίου στα κλειστά κέντρα της Μαλακάσας και του Κλειδιού Σερρών- έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων. Η Μπελκίς Γουάιλ, ανώτερη ερευνήτρια της Human Rights Watch, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης:

«Οι διεθνείς φορείς ανθρώπινων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων υπό κράτηση ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η Ελλάδα φαίνεται να κάνει το αντίθετο και να εκθέτει άτομα σε σοβαρό κίνδυνο».

Μέχρι τα μέσα Απριλίου η μαζική έκδοση προσωρινού αριθμού ασφάλισης

Μόλις χθες τέθηκε σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο τονίζει ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν προχωρήσει στη μαζική έκδοση του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ για το σύνολο των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Επισημαίνεται ότι η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίησή του, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε ΑΜΚΑ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τον Ιούλιο οι αιτούντες άσυλο είχαν βρεθεί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς η κυβέρνηση τους την είχε στερήσει με εγκύκλιο που σταματούσε την παροχή ΑΜΚΑ.

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών παροτρύνει την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί, προκειμένου να προστατευτούν από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL