Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Οι πρόσφυγες πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα Υγείας κάθε χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πρόσφυγες πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα Υγείας κάθε χώρας

Την άμεση απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται και την ένταξή τους στα συστήματα Υγείας σε κάθε χώρα όπου βρίσκονται ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να προστατευθεί το δικαίωμά τους στη ζωή, ζητούν σε κοινή ανακοίνωση - έκκληση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι Ύπατες Αρμοστείες του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε αυξημένο κίνδυνο οι μετανάστες

Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνει διακρίσεις, αλλά πολλοί πρόσφυγες, αυτοί που έχουν εκτοπιστεί βίαια, οι ανιθαγενείς και οι μετανάστες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, σημειώνουν και επισημαίνουν ότι τα τρία τέταρτα των προσφύγων στον κόσμο και πολλοί μετανάστες φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπου τα συστήματα Υγείας είναι ήδη συγκλονισμένα και υποβαθμισμένα.

Πολλοί ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, οικισμούς, αυτοσχέδια καταφύγια ή κέντρα υποδοχής όπου δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, καθαρό νερό και αποχέτευση.

Ανθυγιεινές συνθήκες κράτησης

"Η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες σε επίσημους και άτυπους χώρους κράτησης σε περιορισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Λαμβάνοντας υπόψη τις θανατηφόρες συνέπειες ενός ξεσπάσματος του Covid-19, θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση. Τα παιδιά των μεταναστών, οι οικογένειές τους και τα άτομα που κρατούνται χωρίς επαρκή νομική βάση πρέπει να αποδεσμευτούν αμέσως" επισημαίνουν.

Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας

Η ασθένεια αυτή μπορεί να ελεγχθεί μόνο εάν υπάρχει μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε ατόμου στη ζωή και την Υγεία. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι δυσανάλογα ευάλωτοι στον αποκλεισμό, τον στιγματισμό και τις διακρίσεις, ιδιαίτερα όταν είναι χωρίς χαρτιά, υπογραμμίζουν και προσθέτουν:

«Είναι ζωτικής σημασίας να παρέχεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταναστών και προσφύγων, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και να συμπεριλαμβάνεται αποτελεσματικά στους εθνικούς σχεδιασμούς ενάντια στον Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, των δοκιμών και της θεραπείας. Η ενσωμάτωση δεν θα συμβάλει μόνο στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και στην προστασία της δημόσιας Υγείας και στη μείωση της παγκόσμιας εξάπλωσης του Covid-19".

Υποδεικνύουν μάλιστα την ανάγκη οικονομικής στήριξης από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πανδημία.

Κλειστά σύνορα με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες

Τονίζουν επίσης ότι, ενώ οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και περιορίζουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των περιορισμών των συνόρων κατά τρόπο που να σέβεται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης, μέσω ιατρικών ελέγχων και καραντίνας, ενώ συμπληρώνουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες με τις κατάλληλες δεξιότητες μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι στη λύση και προστασία της υγείας.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο ή τη μισαλλοδοξία να υπονομεύουν τα δικαιώματα ή να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των απαντήσεων στην παγκόσμια πανδημία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Μπορούμε μόνο να νικήσουμε αυτόν τον ιό όταν όλοι μας προστατεύονται" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL