Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Σε εφαρμογή η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εφαρμογή η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο

Τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020. Προηγήθηκε η ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και την Υπηρεσία Ασύλου. Θα ακολουθήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου η μαζική έκδοση του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ για το σύνολο των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Επισημαίνεται, ότι ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται αυτόματα με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίησή του, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αναζητούν τον προσωπικό αριθμό τους μέσω της ιστοσελίδας amka.gr και δεν θα απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης για τη λήψη υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL