Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Προσφυγικό / Προσφυγικό: Πώς ο κορωνοϊός έφερε τα κλειστά κέντρα στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Προσφυγικό: Πώς ο κορωνοϊός έφερε τα κλειστά κέντρα στα νησιά

Πριν δύο εβδομάδες, όταν τόσο δημοσιογράφοι όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ρωτούσαν να μάθουν ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατά του κορωνοϊού για τα υπερπληθή Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και τις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, η λακωνική απάντηση των αρμοδίων ήταν ότι έχουν δοθεί οδηγίες. Στην “Α” η απάντηση μάλιστα έκανε λόγο και για οδηγίες που έχουν δοθεί από τις 29 Ιανουαρίου και στενή συνεργασία των ιατρικών κλιμακίων με τον ΕΟΔΥ. Θυμίζουμε δε τη σπουδή που είχε επιδείξει η κυβέρνηση για να χρεώσει την πιθανή τότε έλευση της πανδημίας στους αιτούντες άσυλο.

“Κλείνουν” τα ΚΥΤ σε Λέρο και Κω

Ωστόσο, η πανδημία δεν έφτασε στη χώρα από αιτούντες άσυλο και μετανάστες και οι τελευταίοι παραμένουν κατά χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου σε ΚΥΤ που μόλις μετά από δύο εβδομάδες απορίας περί του σχεδιασμού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε μέτρα, τα οποία την ίδια ημέρα διόρθωσε - πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά τις απογευματινές του δηλώσεις μαζί με τον λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα. Το υπουργείο επανήλθε την επομένη ημέρα, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη, για να επαναλάβει τα περί περιορισμού των μετακινήσεων των προσφύγων στα κοντινά αστικά κέντρα, που είχε ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς, και να προσθέσει όμως και ένα ακόμα, αυτό της μετατροπής των ΚΥΤ της Λέρου και Κω μετά από έγγραφο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης “του νέου Κλειστού Κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης δημοτικού συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοιχτής δομής στο Βαθύ”.

Και κάπως έτσι στο νότιο Αιγαίο η “πολυπόθητη” λύση για την κυβέρνηση σε κάθε ζήτημα του προσφυγικού, δηλαδή η μετατροπή των ανοιχτών κέντρων σε κλειστά, πέρασε υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το υπουργείο

Στο Βόρειο Αιγαίο, από την άλλη, έχει ενδιαφέρον ότι τον περιορισμό της κίνησης των αιτούντων άσυλο στα αστικά κέντρα των νησιών, τον οποίο και ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα με δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου Παντελής Βρουλής, στον οποίο απάντησε το υπουργείο Μετανάστευσης ότι “δεν υπάρχει διπλή ασφαλής περίμετρος της όλης κατοικημένης περιοχής, ούτε επαρκείς κοινόχρηστοι χώροι για την προσωρινή λειτουργία της δομής ως κλειστής” και ταυτόχρονα επικαλέστηκε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επίτασσε η κυβέρνηση εκτάσεις για την κατασκευή των κλειστών κέντρων για να πετάξει το μπαλάκι -για την έλλειψη όμως ουσιαστικών προετοιμασιών για τον κορωνοϊό στα υπερπληθή ΚΥΤ- καταλήγοντας ότι: “Για λόγους που ήδη γνωρίζετε, δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων δομών και κατά συνέπεια δεν έχει προχωρήσει η οριστική διακοπή λειτουργίας των υπαρχόντων ανοιχτών δομών”. Με λίγα λόγια, η μόνη λύση από το υπουργείο είναι τα κλειστά κέντρα όποια κι αν είναι η ερώτηση.

Στο πνεύμα αυτό μπορεί να αναγνωστεί και η ανακοίνωση Χαρδαλιά περί ενίσχυσης της περίφραξης ως μέτρο κατά του κορωνοϊού.

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το ΚΥΤ της Σάμου δεν είναι χώροι όπου οι άνθρωποι μπορούν να απομονωθούν ή να απολυμανθούν τα πόμολα και οι εξωτερικοί χώροι, αφού μιλάμε για σκηνές και παραπήγματα έξω από την επίσημη εγκατάσταση, ενώ δεν είναι φυσικά και εύκολο οι άνθρωποι να πλένουν συνέχεια τα χέρια τους.

Το υπουργείο βάζει τα κοντέινερ, η Περιφέρεια τους γιατρούς

Κατά τα άλλα, το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων”.

Ωστόσο, η “εξέλιξη” αυτή δεν φαίνεται να είναι ορατή στις τοπικές κοινωνίες και κάπως έτσι είδαμε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη να ανακοινώνει στους επικεφαλής των παρατάξεων ότι η ίδια η Περιφέρεια θα τοποθετήσει έναν οικίσκο σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα τρία νησιά καθώς και ότι θα προσλάβει με δικά της έξοδα τρεις γιατρούς για κάθε νησί. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ν. Μηταράκης σε δήλωσή του εξέφραζε τη χαρά του τότε για τη θετική του ανταπόκριση στο αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Βουρλή για την παραχώρηση των τεσσάρων οικίσκων για να λειτουργήσουν εξωτερικά ιατρεία στη ΒΙΑΛ στη Χίο.

Ασαφές, ωστόσο, παραμένει πώς θα εξοπλιστούν τα εξωτερικά αυτά ιατρεία, τι είδους βοήθεια θα είναι σε θέση να προσφέρουν, ενώ αναπόφευκτα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί εάν το γεγονός ότι κινητοποιείται τώρα η Περιφέρεια είναι μια πλάγια παραδοχή ότι δεν έχει κινηθεί εγκαίρως το υπουργείο, το οποίο ουσιαστικά έχει ως βασικό και κεντρικό σχεδιασμό, όπως παραδέχεται σε κάθε δήλωσή του ο υπουργός, τον εγκλεισμό και τα κλειστά κέντρα.

Οι ΠΝΠ μας φύλαξαν...

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σε δηλώσεις του για τα μέτρα περιορισμού εμφανίστηκε να θεωρεί ότι κρατήθηκε μακριά ο κίνδυνος του κορωνοϊού από τα ΚΥΤ και τα νησιά με τις επιτάξεις, τα ΜΑΤ, την αναστολή του δικαιώματος αιτήματος ασύλου. Συγκεκριμένα, είπε την περασμένη Τετάρτη: «Οι άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, από τον προηγούμενο ήδη μήνα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τη θωράκιση των εθνικών συνόρων, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να κρατήσουμε μακριά από τα ΚΥΤ, και κατ’ επέκταση τα νησιά μας, τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Περιμένω την κατανόηση και συμμόρφωση όλων των διαμενόντων και εργαζομένων εντός των ΚΥΤ».

Στην ενδοχώρα οι αφιχθέντες μετά την 1η Μαρτίου

Τέλος, το Σάββατο αναμενόταν η μεταφορά όσων παρέμεναν στη Λέσβο και είχαν φτάσει μετά την 1η Μαρτίου, στους οποίους η κυβέρνηση ανέστειλε το δικαίωμα αίτησης ασύλου και τους άφησε εκτός ΚΥΤ, ως μέτρο κατά του κορωνοϊού, στην ενδοχώρα, και μάλιστα πιθανότατα ο προορισμός τους ήταν το απομακρυσμένο στρατόπεδο με σκηνές που στήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη θέση Κλειδί στις Σέρρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL