Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Υπ. Μετανάστευσης: Περιορισμός κυκλοφορίας στα ΚΥΤ απέναντι στον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπ. Μετανάστευσης: Περιορισμός κυκλοφορίας στα ΚΥΤ απέναντι στον κορωνοϊό

Μέτρα περιορισμού των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών για τον «περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού», ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται η ελεγχόμενη μετάβαση όσων διαμένουν στα ΚΥΤ προς τα αστικά κέντρα και η μεταφορά των αφιχθέντων μετά την 1η Μαρτίου σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.

Επίσης, ξεκινά άμεσα η μετατροπή των ΚΥΤ Κω και Λέρου σε κλειστές δομές και επιταχύνεται η διαδικασία κατασκευής του κλειστού κέντρου στη Σάμο.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του, «από σήμερα, προχωράμε στον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών».

Παράλληλα, ο ίδιος ζητεί τη συμμόρφωση με τα μέτρα όλων των διαμενόντων και εργαζομένων εντός των ΚΥΤ.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«1. Παραμένουν εκτός των υπαρχόντων ΚΥΤ οι αφιχθέντες μετά την 1/3/2020, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού. Εντός των προσεχών ημερών θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

2. Θα υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ με διάρκεια ισχύος 30 ημέρες. Η μετάβαση, όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Οι ομάδες αυτών των ατόμων θα απαρτίζονται μόνο από ένα μέλος ανά οικογένεια. Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης. Θα προκριθεί όπου είναι εφικτή η τροφοδοσία των διαμενόντων με τηλεφωνικές παραγγελίες.

3. Ξεκινά άμεσα η διαδικασία μετατροπής των ΚΥΤ Κω & Λέρου, μετά από έγγραφο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, σε κλειστές δομές.

4. Επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου κλειστού κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοικτής δομής στο Βαθύ.

5. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό προσβολής από τη νόσο του κορονοϊού ατόμων που διαμένουν μέσα στα ΚΥΤ.

6. Έχουν ήδη ανασταλεί όλες οι επισκέψεις ατόμων/φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL