Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Η επίτροπος Μιγιάτοβιτς με αφορμή τον θάνατο του εξάχρονου προσφυγόπουλου: / Επίτροπος Μιγιάτοβιτς: Επείγουσα ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στα νησιά του Αιγαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επίτροπος Μιγιάτοβιτς με αφορμή τον θάνατο του εξάχρονου προσφυγόπουλου: / Επίτροπος Μιγιάτοβιτς: Επείγουσα ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στα νησιά του Αιγαίου

Στη χώρα μας έχει στρέψει το ενδιαφέρον της το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή τόσο τον θάνατο του παιδιού στη Μόρια όσο και την αναστολή αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα και την κράτηση των εισερχομένων του Μαρτίου.

Χθες, σε ανάρτησή της, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς σημείωσε ότι “ο θάνατος ενός εξάχρονου παιδιού σε μια φωτιά στη Μόρια χθες είναι μια ακόμα τραγική απεικόνιση της επείγουσας ανάγκης να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στα νησιά του Αιγαίου. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν άλλες τραγωδίες και να προγραμματίσουν την ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών, όπως αναφέρεται στην έκθεσή μου τον περασμένο Οκτώβριο”.

Ταυτόχρονα χθες ολοκληρώθηκε έκτακτη επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν όσοι εισήλθαν στη χώρα και συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία ή την Ακτοφυλακή μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία της CPT εξέτασε τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, μεταξύ των οποίων ήταν και έγκυες και οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε επίσης ορισμένους «ημιεπίσημους χώρους κράτησης» και ερεύνησε αναφορές για επαναπροωθήσεις από ελληνικές δυνάμεις στον ποταμό Έβρο.

Επιπλέον επισκέφθηκε τη νέα κλειστή δομή στη Μαλακάσα, όπου έφτασαν οι κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στο αρματαγωγό, καθώς και 93 άτομα που κρατούνται σε δύο κελιά που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του λιμενικού στη Σάμο.

Επιστολή σε Σχοινά και Γιόχανσον

Χθες η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσίευσε μια επιστολή που απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά και την επίτροπο Ί. Γιόχανσον εν όψει της προετοιμασίας του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την Κομισιόν. Η επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη "κάθε δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση να στηρίζεται σταθερά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αποτελεσματική αλληλεγγύη και στην κατανομή των ευθυνών".

Γ. Ψυχογιός: Η Μόρια ανήκει και στην Ευρώπη

Η Μόρια δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, ανήκει και στην Ευρώπη και όσα γίνονται εκεί αποτελούν ντροπή και για την Ευρώπη συνολικά επισήμανε μιλώντας χθες στο Κόκκινο ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα βασικά με αφορμή και τον φρικτό θάνατο χθες ενός παιδιού έξι ετών που κάηκε μετά από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας.

Ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι ελάχιστοι άνθρωποι μεταφέρθηκαν αλλού και επισήμανε ότι «αυτό το οποίο απαιτούμε είναι η αποσυμφόρηση τώρα, χθες».

Υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το δικαίωμα αίτησης ασύλου για ένα μήνα έχει εκθέσει τη χώρα, και μάλιστα αυτό έχει δημιουργήσει μια γκρίζα ζώνη με τους ανθρώπους οι οποίοι εισέρχονται στα νησιά να βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Κω, Λέσβου, Σάμου, Λέρου, Χίου) με την οποία ζητούσαν την άμεση λήψη μέτρων σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, για τους εργαζόμενους και για τους πρόσφυγες και τη στελέχωση των δομών Υγείας, παράλληλα με την απαραίτητη αποσυμφόρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL