Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Προσφυγικό: Εθελοντικές επιστροφές με μπόνους 2.000 ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό: Εθελοντικές επιστροφές με μπόνους 2.000 ευρώ

Σύσταση προσωρινού μηχανισμού εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετά τη χθεσινή σύσκεψή τους.

Μίλησαν για προσωρινό μηχανισμό που θα λειτουργήσει για μόνο ένα μήνα και θα αφορά όσους μετανάστες βρίσκονται στις δομές στα νησιά και έφτασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα εθελούσιας επιστροφής λαμβάνοντας βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ. Οι επιστροφές θα γίνουν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Frontex.

Όπως επισήμανε η Ί. Γιόχανσον, ο μηχανισμός αυτός «είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά», ενώ ο Ν. Μηταράκης σημείωσε ότι οι εθελοντικές επιστροφές έρχονται να προστεθούν στη μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, που έχει ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η επίτροπος και ο υπουργός ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί βαρύτητα στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον υπουργό να αναφέρει ότι επτά κράτη - μέλη έχουν συμφωνήσει να δεχθούν στις χώρες τους τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς και ότι θα διοργανωθεί στην Αθήνα διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η Ί. Γιόχανσον επανέλαβε την αλληλεγγύη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, αλληλεγγύη που συμβαδίζει «με τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τη σημασία του να τηρούνται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και να δίνεται πρόσβαση στο άσυλο σε όλους τους ανθρώπους που το θέλουν, πριν επιστραφούν».

«Ζητήσαμε και ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεών της» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για αίτημα «άμεσης στήριξης και στον νέο κανονισμό της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο οποίος πρέπει να ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικής κατανομής της ευθύνης των προσφυγικών ροών».

Το Πάσχα θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή ο νέος κανονισμός για το άσυλο, σύμφωνα με την επίτροπο, η οποία, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν στην πρόταση θα προβλέπονται υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις στα άλλα κράτη - μέλη, ανέφερε ότι «αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που μπλόκαραν στις προηγούμενες προτάσεις, οπότε πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε, που θα γίνουν αποδεκτοί από τα άλλα κράτη - μέλη».

Ο Ν. Μηταράκης, σε ερώτηση σουηδικού ΜΜΕ για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για παράβαση των διεθνών συνθηκών με την απόφαση να μην έχουν πρόσβαση στο άσυλο οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, ο υπουργός απάντησε πως «είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια εθνική επείγουσα κατάσταση και πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» και προσέθεσε: «Το κάνουμε αυτό με πλήρη σεβασμό των διεθνών και εθνικών νόμων». Στις δηλώσεις του νωρίτερα είχε επαναλάβει τα περί "ασύμμετρης απειλής" και είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Να φύγουν όλοι από τη Μόρια

Οι επικρατούσες συνθήκες την καθιστούν πρόσφορο έδαφος για επιδημία

Την άμεση μετακίνηση όλων των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας σε μέρη όπου μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον κορωνοϊό ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι τρέχουσες συνθήκες, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πιθανή επιδημία, επισημαίνουν.

«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και προσθέτει: «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επτά άτομα ταυτοποιήθηκαν και παραπέμπονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λέσβου κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της εξύβρισης και της πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος δυο εθελοντών της οργάνωσης One Happy Family, στις 27 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Κυπρίων Μαρτύρων.

Δυνάμεις της Frontex στον Έβρο

Στην περιοχή ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

Στον Έβρο, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί και τη διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της Frontex Άνα Κριστίνα Χόρχε, βρέθηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων της ευρωπαϊκής δύναμης της Frontex στην περιοχή.

Επισκέφθηκαν το φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή και στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο υπουργός και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη - μέλη για την επιχείρηση “RABIT” της Frontex, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν εδώ, εσείς είστε εδώ και με την παρουσία σας δηλώνετε πως η Ευρώπη είναι εδώ. Είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στη φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γειτονική χώρα. Είναι εδώ σαν Ευρώπη, με τις αρχές της. Τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, το κράτος δικαίου. Εμείς δεν ξέρουμε να φυλάμε αλλιώς τα σύνορα", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL