Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Σε Μυτιλήνη και Σάμο - Φωτιά σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης για πρόσφυγες στη Λέσβο * Εμπρησμός αυτοκινήτου εθελόντριας νοσηλεύτριας στη Σάμο / Νέα περιστατικά βίας εναντίον αλληλέγγυων και εθελοντών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Μυτιλήνη και Σάμο - Φωτιά σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης για πρόσφυγες στη Λέσβο * Εμπρησμός αυτοκινήτου εθελόντριας νοσηλεύτριας στη Σάμο / Νέα περιστατικά βίας εναντίον αλληλέγγυων και εθελοντών

Η βία και οι εμπρησμοί εναντίον της αλληλεγγύης και των εθελοντών ΜΚΟ είναι ίσως μια νέα πραγματικότητα που για εβδομάδες τώρα δεν λέει να αλλάξει. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που κατεγράφησαν είναι η φωτιά στο κέντρο κοινότητας για αιτούντες άσυλο One Happy Family, που βρίσκεται απέναντι από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, εντός του οποίου λειτουργούσε μεταξύ άλλων βιβλιοθήκη, δημιουργική απασχόληση, τα οποία και φέρεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και ο εμπρησμός οχήματος εθελόντριας νοσηλεύτριας στη Σάμο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Το One Happy Family είχαν στήσει Έλληνες και Ελβετοί εθελοντές τον Φεβρουάριο του 2017. Πρόκειται για την τέταρτη φωτιά με στόχο την αλληλεγγύη συνολικά μέσα σε 10 ημέρες στα νησιά, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα κάηκε ο καταυλισμός του stage 2 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμνιάς Λέσβου και η αποθήκη της αλληλεγγύης στη Χίο, ενώ και την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επίθεση αγνώστων με πέτρες σε σπίτι όπου διέμεναν μέλη ΜΚΟ στη Σάμο, όπως καταγγέλλεται σε τοπικά ΜΜΕ.

Αλωνίζουν οι Γερμανοί νεοναζί

Στο μεταξύ, στη φωτιά στο One Happy Family, εθεάθη η παρέα των Γερμανών ακροδεξιών που, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα "Στο Νησί", συνδέονται με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και παρουσιάζονταν ως δημοσιογράφοι "πατριωτικών μέσων", έπειτα από πρόσκληση ντόπιων ακροδεξιών. Εκεί, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα, ακούστηκαν να «ενημερώνουν» δημοσιογράφους διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις ότι η δομή «κάηκε γιατί ανήκε σε μια ΜΚΟ που έφερνε λαθρομετανάστες από την Τουρκία». Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, παρουσίαζαν την άποψη αυτή ως αποτέλεσμα «ιδιωτικής δημοσιογραφικής έρευνας».

Στην παρουσία τους εκεί αναφέρεται και η ανακοίνωση της Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου, στην οποία σημειώνουν: "Οι εμπρηστές καίγοντας το σχολείο θέλησαν να σπείρουν τον φόβο και να δηλώσουν παρουσία. Φυσικά και για να καταστρέψουν. Συγχαρητήρια. Κάψατε ένα σχολείο, όπως οι Ταλιμπάν, οι ISIS και οι ναζί". Στην ίδια ανακοίνωση η Συνέλευση κάνει λόγο και για άλλη μια επίθεση σε δύο εθελοντές ξένους από ομάδες ακροδεξιών στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης βρισκόταν λίγα μέτρα παραπέρα.

Καταγγελία φωτορεπόρτερ

Στο μεταξύ, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει για άλλη μια φορά περιστατικά παρεμπόδισης της δουλειάς των φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα της Λέσβου από ορισμένους λιμενικούς και αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για το κλίμα στοχοποίησης που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Αιγαίου και προτρέπει όλους/ες σε ψύχραιμη προσέγγιση, με το βλέμμα στραμμένο στις τοπικές κοινωνίες και έμφαση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL