Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Λέσβος: Άνθρωποι σε γενική εκκρεμότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέσβος: Άνθρωποι σε γενική εκκρεμότητα

Μια "ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων", που στερούνται το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία, κατασκεύασε η κυβέρνηση μέσα σε μια εβδομάδα, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς, ευρωπαϊκού δικαίου και τη Σύμβαση της Γενεύης, όταν η Τουρκία ξεκίνησε να σπρώχνει στα σύνορα της Ελλάδας πρόσφυγες για να εκβιάσει την Ευρώπη να ικανοποιήσει τις βλέψεις της στην περιοχή της Συρίας και ως αποτέλεσμα άρχισαν να φτάνουν περισσότερες βάρκες με οικογένειες προσφύγων στις ακτές των νησιών.

Δύο μέρες οι αυξημένες αφίξεις στα νησιά

Οι αυξημένες αφίξεις στα νησιά κράτησαν μόλις δύο ημέρες, την προηγούμενη Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα, ημέρες κατά τις οποίες έφτασαν στις ακτές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω συνολικά -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού- 1.514 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά. Είχαμε επίσης και τον πνιγμό ενός παιδιού σε ναυάγιο. Την Τρίτη έφτασαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά 69 άνθρωποι, την Τετάρτη κανένας και την Πέμπτη 42 στη Λέσβο.

Τρεις μέρες στην παραλία οικογένειες με παιδιά

Τι γίνεται όμως με αυτή την "ξεχωριστή κατηγορία" ανθρώπων, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα; Αυτομάτως κράτηση και υπαγωγή στις διαδικασίες απέλασης στις χώρες προέλευσης, κατά τις δηλώσεις του. Τα αιτήματά τους για άσυλο δεν καταγράφονται, μετά την πρωτοφανή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που ανέστειλε για ένα μήνα το δικαίωμα αίτησης ασύλου, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Αμνηστία, την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και κάθε οργάνωση που ασχολείται με τον ανθρωπιστικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως το περιέγραψε ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου “Στο Νησί” μετά τη συνάντηση που είχε την Καθαρά Δευτέρα ο Ν. Μηταράκης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον περιφερειάρχη στη Λέσβο, «όλοι συμφώνησαν ομόφωνα όποιος παράνομος μετανάστης εισέρχεται στη χώρα από τη δυτική Λέσβο να εγκαθίσταται εκεί προσωρινά και όποιος στην ανατολική Λέσβο να εγκαθίσταται εκεί προσωρινώς, μέχρι τη διαδικασία αποχώρησης με πλοία», προσθέτοντας ότι είπαν «να ανοίξει το καμπ στη Συκαμνιά και φύγαμε από εδώ 3 το μεσημέρι από τη σύσκεψη της Μόριας, ο κ. Βέρρος είχε πει ότι θα πάει να το ανοίξει. Μέχρι τις 6.30 το απόγευμα δεν το είχε ανοίξει - δεν ξέρω τι προβλήματα ή εμπόδια είχε, και το βράδυ, μετά τις 8, κάηκε».

Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι ότι οικογένειες στη Λέσβο με παιδιά, όπως περιέγραψε και ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος Στο Κόκκινο, έμειναν επί τρεις ημέρες σε μια παραλία στο κρύο. Αναλυτικότερα, όσον αφορά στους 1.514 που έφτασαν τις δύο ημέρες της "κρίσης", ακόμα και την Παρασκευή δεν είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή τους από την αστυνομία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Όσοι είχαν καταγραφεί μεταφέρονταν στο αρματαγωγό που έφτασε την Τετάρτη στη Μυτιλήνη για να τους φιλοξενήσει. Όσοι εξ αυτών είχαν φτάσει στη Σκάλα Συκαμνιάς έμειναν για δύο ημέρες στην παραλία και το δεύτερο βράδυ στήθηκαν κάποιες σκηνές από το Δήμο Δυτ. Λέσβου, τις οποίες είχε δωρίσει η Ύπατη Αρμοστεία, μέχρι να μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί η διαδικασία της καταγραφής τους από την αστυνομική διεύθυνση Λέσβου ξεκίνησε την Τετάρτη, τρεις ημέρες δηλαδή μετά τις πρώτες αφίξεις.

Οι 42 τελευταίες οικογένειες από το Αφγανιστάν που έφτασαν την Πέμπτη το βράδυ παρέμεναν μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στην παραλία της Εφταλούς, χωρίς σκηνές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ομάδες ακροδεξιών αφέθηκαν ελεύθερες να δράσουν...

Παράλληλα με την κυβερνητική πολιτική αφαίρεσης βασικών δικαιωμάτων από τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες και την αντίστοιχη ρητορική που τους αφαιρούσε και την ανθρώπινη υπόσταση κάνοντας λόγο για "ασύμμετρη απειλή", ομάδες ακροδεξιών αυτόκλητων προστατών αφέθηκαν να δράσουν. Πέραν του εμπρησμού του καμπ της Συκαμνιάς, καταγράφηκαν περιστατικά προπηλακισμού και φθορών σε οχήματα εθελοντών, εργαζομένων σε ΜΚΟ, δημοσιογράφων, ξένων και Ελλήνων, της επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο νησί, στο διαβόητο περιστατικό της Θερμής, όταν ομάδα κατοίκων δεν άφηναν να αποβιβαστεί βάρκα με εγκύους και μωρά βρίζοντας τους σκαιότατα. Απόπειρα εμπρησμού και του σωστικού σκάφους του “Mare Liberum” κατήγγειλε το πλήρωμά του.

Το ίδιο πλοίο εμποδίστηκε από κατοίκους την Πέμπτη να δέσει για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ συνεχίστηκαν οι απειλές σε ανθρώπους της αλληλεγγύης. Η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα άνοιξε ξανά την Πέμπτη, καθώς το προσωπικό για λόγους ασφαλείας -μπλόκα και επιθέσεις κατοίκων- δεν μπορούσε να την προσεγγίσει.

Απειλές μέσω Διαδικτύου δέχθηκε και η Έφη Λατσούδη, βραβευμένη με το βραβείο Νάνσεν για την προσφορά του χώρου του ΠΙΚΠΑ σε ευάλωτους πρόσφυγες, γεγονός που κατήγγειλε -και στο πλαίσιο του αυτοφώρου- την Παρασκευή οι δύο ταυτοποιηθέντες κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Σύμφωνα με το “Στο Νησί”, ο ένας εκ των δύο είναι μέλος του Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, εκλεγμένος με την παράταξη «Ελεύθεροι Πολίτες», ο οποίος παραδέχθηκε και τη συμμετοχή του στην παρεμπόδιση του “Mare Liberum”.

Οι επιθέσεις εναντίον όσων θεωρούνται "ξένοι" προκάλεσαν και σχετική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ, στην οποία έκανε λόγο για αναφορές στην πρεσβεία των ΗΠΑ «για βία εναντίον Αμερικανών πολιτών που προσπαθούν να ταξιδέψουν στη Λέσβο».

Η αστυνομία σε ερώτηση της "ΑΥΓΗΣ" απάντησε ότι ερευνά τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Πού και πότε θα πάνε οι κρατούμενοι πρόσφυγες του Μαρτίου;

Στο μεταξύ, η αυτόματη κράτηση όσων φτάνουν από 1η Μαρτίου σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν πάνω από 1.514 θέσεις σε κέντρο κράτησης της ενδοχώρας, όπου κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι θα οδηγηθούν οι νεοεισερχόμενοι. Πηγές της αστυνομίας σημείωναν όμως ότι τα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας είναι «πλήρη».

Έτσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα στρατόπεδο στη Ροδόπολη Σερρών θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πότε θα μεταφερθούν από τα νησιά, ενώ δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι θα είναι υπό αυτό το καθεστώς μέχρι το τέλος του μήνα!

Τι θα γίνει με τους μη απελάσιμους;

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από την κυβερνητική απόφαση είναι πόσοι τελικά από τους συλληφθέντες στα νησιά ή τον Έβρο μπορούν όντως να απελαθούν στις χώρες προέλευσής τους. Γίνονται απελάσεις σε Συρία, Ιράκ, Σομαλία, Κονγκό ή Αφγανιστάν;

Αυτό που δεν ομολογεί η κυβέρνηση αλλά στο παρελθόν έχουν παραδεχθεί πολλοί αξιωματικοί της αστυνομίας είναι ότι υπάρχει πληθυσμός που είναι μη απελάσιμος και δεν έχει καν νόημα η κράτησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL