Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Αποφασίζομεν και... βλέπουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποφασίζομεν και... βλέπουμε

"Υπό διαμόρφωση" είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με τη νέα κατάσταση που έχει προκληθεί με την αναστολή ασύλου για ένα μήνα.

Πέραν την παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης με την αναστολή του δικαιώματος αίτησης ασύλου και άρα την αυτόματη υπαγωγή των εισερχομένων από την 1η Μαρτίου και έπειτα σε διαδικασίες διοικητικής απέλασης, δεν φαίνεται να είχε υπολογιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις αυτές.

Η αυτόματη κράτηση των 1.514 του διημέρου της κρίσης σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και 1.514 θέσεις σε κέντρο κράτησης της ενδοχώρας, όπου κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι θα οδηγηθούν οι νεοεισερχόμενοι. Πηγές της αστυνομίας σημείωναν όμως ότι τα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας είναι "πλήρη" ή "σχετικά πλήρη".

Έτσι δικαιολογείται και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ότι εξετάζουν "δύο περιοχές, τις οποίες θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες, με στόχο να είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει αυτή η μεταφορά, από τα νησιά κυρίως, όπου υπάρχει τέτοιο θέμα, σε αυτούς τους χώρους, και ταυτόχρονα να κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους. Άρα, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, που δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δεν θα καταγράφονται -σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ- για αίτηση χορήγησης ασύλου και θα κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή τους."

Τι θα γίνει με τους μη απελάσιμους νεοεισερχομένους;

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από τη δήλωση Πέτσα είναι πόσοι τελικά από τους συλληφθέντες στα νησιά ή τον Έβρο μπορούν όντως να απελαθούν στις χώρες προέλευσής τους. Γίνονται απελάσεις σε Συρία, Ιράκ, Σομαλία, Κονγκό ή Αφγανιστάν; Αυτό που δεν ομολογεί η κυβέρνηση αλλά στο παρελθόν έχουν παραδεχθεί πολλοί αξιωματικοί της αστυνομίας είναι ότι υπάρχει πληθυσμός που είναι μη απελάσιμος και δεν έχει καν νόημα η κράτησή τους. Τι θα γίνουν οι μη απελάσιμοι πρόσφυγες, είναι μια ακόμα απάντηση που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση.

Σε φυσιολογικά επίπεδα οι αφίξεις στα νησιά

Οι αφίξεις στα νησιά έχουν ήδη επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού, την Τρίτη μόλις 69 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Κω και των μικρότερων νησιών και κανένας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, ενώ χθες δεν υπάρχει αναφορά από το Λιμενικό για νέες αφίξεις.

Στη Λέσβο το αρματαγωγό

Χθες το αρματαγωγό έφτασε στη Λέσβο και αναμενόταν να επιβιβαστούν σε αυτό οι 508 πρόσφυγες που έφτασαν το διήμερο και παρέμεναν επί δύο μερόνυχτα είτε στο περιφραγμένο λιμάνι είτε στην παραλία στη Σκάλα Συκαμνιάς. Η επιβίβαση δεν είχε γίνει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές καθώς, μετά από δύο-τρεις ημέρες που οι άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση, χθες η αστυνομία προχώρησε στην καταγραφή τους, δηλαδή δακτυλοσκόπηση κ.λπ. Μάλιστα η καταγραφή των βιομετρικών τους στοιχείων γίνεται, κατά πληροφορίες, στο αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγούνται κατά δεκάδες. Χθες το πρωί μεταφέρθηκαν και οι 120 περίπου αφιχθέντες από την παραλία της Συκαμνιάς στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Άγνωστο πού και πότε θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι στο αρματαγωγό θα φιλοξενηθούν οικογένειες, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν τι θα γίνει με τους υπολοίπους. Άγνωστο παραμένει για πόσο πρόκειται οι άνθρωποι να παραμείνουν σε αυτό το πλοίο δεδομένου ότι δεν ξέρει ακόμα η κυβέρνηση πού θα τους μεταφέρει στην ενδοχώρα ελλείψει θέσεων κράτησης.

Νωρίς το απόγευμα, για τρίτη ημέρα, φήμες ότι έφτασαν καράβια στη Μυτιλήνη για να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο της Μόριας στην ενδοχώρα ξεσήκωσαν αιτούντες άσυλο που με τα λιγοστά τους υπάρχοντα κινήθηκαν προς το λιμάνι. Δυνάμεις της αστυνομίας τούς οδήγησαν πάλι πίσω στη Μόρια.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ, ανάρτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Τwitter προειδοποιεί για την κατάσταση στη Λέσβο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στη χώρα μας και σημειώνει ότι η πρεσβεία έχει λάβει «αναφορές για βία εναντίον Αμερικανών πολιτών που προσπαθούν να ταξιδέψουν στη Λέσβο».

Στη Λέσβο το κυνήγι των "ξένων" από τους αυτόκλητους πολιτοφύλακες, που κανείς δεν φαίνεται να τους σταματά, δεν έχει τελειώσει, όπως φαίνεται και από την ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ούτε μισή προσαγωγή για τις επιθέσεις και "ελέγχους" σε εθελοντές, δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ και κάθε άνθρωπο που μοιάζει "ξένος", που αποτελούν πια πραγματικότητα εδώ και ένα μήνα. Σε ερώτηση της "Α" η απάντηση ήταν ότι οι καταγγελίες ερευνώνται.

Γιατροί από τον Ερυθρό Σταυρό στα νησιά;

Χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου Φρανσίσκο Ρόκκα και τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού dr. Αντώνιο Αυγερινό, με θέμα "τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχής ιατρικής υποστήριξης στις περιοχές που υφίστανται τις επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών". Υπενθυμίζεται ότι οι δήμαρχοι των νησιών ζητούσαν από την κυβέρνηση την αποστολή γιατρών και νοσηλευτών. Αλήθεια, το υπουργείο θα απαντήσει στο αίτημα των αιρετών με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL