Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Μήνυμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την κυβέρνηση

Εκτός Διεθνούς ή Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης έθεσε η κυβέρνηση τη χώρα με την αναστολή των διαδικασιών ασύλου για έναν μήνα, υπό τα βλέμματα των Ευρωπαίων εταίρων μας που εδώ και καιρό έψαχναν νομικοφανείς τρόπους να την παρακάμψουν.

Άφαντες αναμένεται να παραμείνουν για τουλάχιστον έναν μήνα και οι... ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού τις οποίες επικαλούνται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν θέλουν και δικαιολογήσουν μέτρα που όμως μόνο με την αναπαραγωγή του δόγματος της Ευρώπης - φρούριο έχουν σχέση.

Στις αντιδράσεις δε της Ύπατης Αρμοστείας, της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Διεθνούς Αμνηστίας, η Κομισιόν απείχε από το να πάρει θέση, ενώ σε ερώτηση για τη δυνατότητα που έχουν τα κράτη - μέλη να τροποποιήσουν τις διαδικασίες ασύλου σημείωσε ότι υπάρχουν «νομικές επιλογές», παραπέμποντας ουσιαστικά στο δικαστήριο της Ε.Ε.

Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι οι συζητήσεις / προτάσεις που γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες υπουργικού γραφείου -το οποίο είχε ασχοληθεί με το προσφυγικό ζήτημα για λίγο καιρό-, γίνονταν χωρίς να υπολογίζονται ούτε η ευρωπαϊκή συνδρομή, αλλά ούτε και "οι περιορισμοί" που έθετε το Διεθνές Δίκαιο.

Ν. Μηταράκης: "Δεν είναι πρόσφυγες"

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες» τόνιζε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης σε τηλεοπτική συνέντευξη, συμπληρώνοντας ότι: «Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γειτονική χώρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σ' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Ένα ακόμα πιο σημαντικό μήνυμα που στέλνει δε είναι ότι παραβιάζεται η βασική αρχή της μη επαναπροώθησης, της μη ενεργής αποτροπής αιτούντων άσυλο να φτάσουν στα σύνορα ασφαλούς χώρας για να ζητήσουν άσυλο και φυσικά κλείνει το μάτι σε νέα ναυάγια τύπου Φαρμακονησίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Σύμβαση της Γενεύης αναγνωρίζει το δικαίωμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας.

"Ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων ούτε το Προσφυγικό Δίκαιο της Ε.Ε. παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Σ' αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει επικαλεστεί το άρθρο 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η διάταξη αυτή προβλέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιτροπής και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη είναι αντιμέτωπα με μια επείγουσα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη παναπροώθησης, τα οποία και τα δύο αποτελούν επίσης μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των αρχών για να ζητήσουν άσυλο" σημείωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δοθεί πρόσβαση στο άσυλο σε όσους το χρειάζονται.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει

Τα απάνθρωπα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εισέλθουν στη χώρα συνιστούν μια σοβαρότατη παραβίαση των ευθυνών της Ελλάδας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που διαφεύγουν από τη βία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Όλοι/ες έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν άσυλο. Και η απέλαση ανθρώπων χωρίς τη νόμιμη διαδικασία θα σήμαινε την επιστροφή τους πίσω στον τρόμο του πολέμου ή την έκθεσή τους σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, παραβιάζοντας τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης» τόνισε η Ίβ Γκίντι, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ν. Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουμουτσάκος χθες είχαν προγραμματισμένη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για τη διευκόλυνση... επιστροφών στο Αφγανιστάν!

Συλλήψεις και καταδίκες σε Έβρο

Σύμφωνα δε με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, ήδη πάνω από 40 άτομα που συνελήφθησαν στον Έβρο πέρασαν αυτόφωρη διαδικασία που κατέληξε σε καταδίκες 3-4 ετών και πρόστιμα 5.000 - 10.000 ευρώ. Κατά την αστυνομία, στον Έβρο έχουν συλληφθεί 252 άνθρωποι. Σύμφωνα πάλι με τον Τούρκο Πρόεδρο, υπάρχουν στη μεθόριο δύο νεκροί, ενώ για fake news μιλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη δεν πήρε χθες ξεκάθαρη θέση, υποστηρίζοντας ότι αναλύει διεξοδικά τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αναλύουμε τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και συζητάμε με τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο. Κοιτάμε από κοινού τα μέτρα από νομικής και επιχειρησιακής απόψεως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης» ανέφερε χθες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που έχουν τα κράτη - μέλη να τροποποιήσουν τις διαδικασίες ασύλου υπάρχουν «νομικές επιλογές», ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε αυτό το δικαστήριο της Ε.Ε.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τον ρόλο της Frontex στην περιοχή, με δεδομένο ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της είναι και η διασφάλιση της πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω έργου ανήκει στις εθνικές αρχές και ότι ο «ακριβής τρόπος» που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Frontex, αποτελεί κομμάτι των «εντατικών συζητήσεων» στις οποίες βρίσκεται η Επιτροπή με τις ελληνικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL