Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Εκδικητική αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδικητική αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά

Μπορεί η αποστροφή Γεραπετρίτη στη Βουλή ότι "τα Σώματα Ασφαλείας δεν αποσύρθηκαν, αλλά ολοκλήρωσαν το έργο τους" να σκόρπισε αυθόρμητο γέλιο στους βουλευτές, αλλά αποκαλύπτει μια διπλή, εξίσου ανησυχητική αντίληψη για τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και για τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν σε Λέσβο και Χίο.

Πρώτον, με τη μη αποδοχή της πραγματικότητας ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ομολογηθεί πως η κυβέρνηση έκανε πίσω και απέσυρε τα ΜΑΤ φοβούμενη τα χειρότερα, τα οποία η ίδια είχε προκαλέσει. Δεύτερον, η "κυβερνητική πραγματικότητα" προκαλεί περαιτέρω ανησυχία σχετικά με το τι θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι το "έργο" της αστυνομίας, αν αναλογιστεί κανείς τι αφήνουν πίσω τους οι έξαλλες διμοιρίες που έσπασαν αυτοκίνητα βρίζοντας "τουρκόσπορους" και χτυπώντας τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Διότι τι άλλο ήταν η αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά πέραν μιας άσκησης επιβολής και πειθάρχησης, μιας επίδειξης πυγμής της κυβέρνησης, που εξέθεσε την ίδια την αστυνομία αλλά και την κυβέρνηση;

Αποχώρησαν δέρνοντας και καταστρέφοντας

Οι σκηνές στο λιμάνι των Μεστών της Χίου χθες το πρωί αποκάλυψαν επίσης ένα τμήμα της αστυνομίας που δεν θυμίζει σε τίποτα επαγγελματίες αστυνομικούς που κάνουν τη δουλειά τους και αποχωρούν όταν διαταχθούν, αλλά αντίθετα εξαγριωμένους άνδρες που αρκούσαν αποδοκιμασίες λίγων κατοίκων που παρακολουθούσαν την αποχώρησή τους για να ορμήσουν με πολιτικά ρούχα, κράνη και κλομπ προς τους λίγους κατοίκους.

Στα βίντεο τοπικών ΜΜΕ διακρίνονται άνδρες των ΜΑΤ με ημι-πολιτική περιβολή να σπρώχνουν και λιμενικό που προσπαθεί να τους σταματήσει, να πηδούν τα κάγκελα και να κυνηγούν πολίτες, να σπάνε αυτοκίνητα, ένας να κρατά ανάποδα το κλομπ, άλλος να κάνει χειρονομίες, ενώ υπάρχει και στιγμιότυπο με πολίτη τον οποίο αρπάζουν αρχικά 2-3 αστυνομικοί δίπλα σε κάτι βράχια και πέφτουν πάνω του πάνω από 5 με τα κλομπ!

Από την επίθεση των ΜΑΤ δεν έλειψε και η εκτόξευση χημικών, που προκάλεσε φωτιά που γρήγορα σβήστηκε σε δέντρα, ενώ σε κανένα σημείο του δημοσιευθέντος οπτικού υλικού δεν ακούγεται ούτε μια φωνή επικεφαλής που να ζητάει αυτοσυγκράτηση ή ψυχραιμία.

Συνδικαλιστική κάλυψη στο "ξεφάντωμα"

Αντίθετα υπάρχουν πλάνα με αστυνομικούς που επιβιβαζόμενοι στο πλοίο κάνουν χειρονομίες ή χαιρετούν ειρωνικά λίγο πριν κλείσει η μπουκαπόρτα. Ανάμεσα σε αυτούς διακρίνεται ξεκάθαρα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος να χαιρετά χαμογελαστός και ειρωνικός.

Ο ίδιος συνδικαλιστής χθες, μιλώντας σε ραδιόφωνο, υποστήριξε ότι οι λιμενικοί, κατά την αποχώρηση των ανδρών των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ από το λιμάνι της Μυτιλήνης, έκαναν χειρονομίες εναντίον τους προσθέτοντας ότι πρόκειται να γίνει αναφορά στον εισαγγελέα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Λιμενικών κάνει λόγο για "ανυπόστατες και επιπόλαιες δηλώσεις" ενώ το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις, Γερακαράκου, ο οποίος φυσικά δεν βρήκε λέξη για όσα έγιναν μπροστά του στο λιμάνι των Μεστών.

Η εκδίκηση των αστυνομικών στη Χίο

Πληθώρα καταγγελιών από πολίτες στη Χίο για απρόκλητη επίθεση εναντίον τους από δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά και το περιστατικό με την εισβολή ορισμένων κατοίκων στο ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί στη Χίο, ήλθαν χθες στο φως με μαρτυρίες σε τοπικά ΜΜΕ της Χίου.

"’Ήρθατε στο σπίτι μας και μας γ#@τε και θα σας αφήσουμε στον τόπο’! Μετά άρχισαν να σπάνε τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου και χτυπούσαν τα παιδιά πίσω. Αυτή είναι η δημοκρατία που έχουμε, και ξαναγυρίζουμε στη χούντα» κατήγγειλε στην κάμερα του politischios.gr κάτοικος της Χίου που τον σταμάτησαν με το αυτοκίνητο δύο διμοιρίες ενώ είχε παιδιά στο πίσω κάθισμα.

«Μας απείλησαν ότι εδώ στο νησί να τα ξεχάσετε αυτά που ξέρατε, τώρα είμαστε εμείς εδώ και θα κάνουμε κουμάντο» κατήγγειλε άλλος κάτοικος στο ίδιο ρεπορταζ περιγράφοντας ότι τους σταμάτησαν αστυνομικοί, τους κατέβασαν με τη βία από το αυτοκίνητο, τους έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα με χειροπέδες και, όπως ήταν πεσμένοι στο έδαφος, άρχισαν να τους χτυπούν με κλομπ στο κεφάλι.

ΕΛ.ΑΣ.: Θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα, σε μια χλιαρή ανακοίνωση του αρχηγείου της αστυνομίας που ακολούθησε την αποστροφή του Στ. Πέτσα ότι θα διερευνηθούν καταγγελίες περί χρήσης υπερβολικής βίας από την αστυνομία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι "θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου". Ούτε καν αναφορά για μια διοικητική έρευνα.

Μηνύσεις κατά παντώς υπευθύνου

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδη, σχετικά με την απρόκλητη, όπως καταγγέλλει, επίθεση που δέχθηκε από άνδρες των ΜΑΤ το πρωί της Τρίτης επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη -όπως ανέφερε- ο οποίος είχε συλληφθεί στην περιοχή Άγιος Μακάριος Βροντάδου και αιμορραγούσε.

Στη Λέσβο 19 δικηγόροι από την πόλη της Μυτιλήνης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα άνευ προηγουμένου επεισόδια και την απρόκλητη αστυνομική βία από τους άνδρες των ΜΑΤ τις τελευταίες ημέρες στο νησί.

Ν. Μηταράκης: Εντολές για... μηδενική επαφή

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα επεισόδιο άρνησης της πραγματικότητας, ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης μιλώντας χθες στο Mega ανέφερε ότι: «Πέρασα όλο το 24ωρο στον θάλαμο επιχειρήσεων. Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να υπάρχει μηδενική επαφή και να μην επηρεαστεί κανένας πολίτης και ένας από τους λόγους που ήταν μεγάλες οι δυνάμεις της αστυνομίας που πήγαν στα νησιά ήταν για να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να μην υπάρχουν επεισόδια» πρόσθεσε δε ότι: «Δυστυχώς, κάποιοι ξεσηκώνουν τον κόσμο, ξεσηκώνουν οικογενειάρχες, είδαμε ακραίες στιγμές που δεν μας τιμούν ως χώρα». Και απέδωσε την αγανάκτηση των νησιωτών και τα επεισόδια που ακολούθησαν στους «ακραίους αριστερούς» και στους «ακραίους δεξιούς».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν προχώρησε σε καμία δήλωση ή εμφάνιση.

Γ. Ραγκούσης: Αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη

"Είναι πρωτοφανείς και απίστευτες οι σκηνές που έχουν καταγραφεί με πρωταγωνιστές άνδρες των ΜΑΤ, ως κανονικοί τρομοκράτες, να καταστρέφουν ιδιωτικές περιουσίες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αναμφίβολα πρόκειται για επιτελικό παρακράτος που δεν είναι αγνώστου πατρός. Έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός το ενέπνευσε, αυτός το ενθάρρυνε, αυτός το έβγαλε στην επιφάνεια.

Αυτός έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό το παρακρατικό ‘καρκίνωμα’ που εκδηλώθηκε στα σπλάχνα της Ελληνικής Αστυνομίας" έγραψε στα social media ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL