Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Στα άκρα η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα άκρα η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο

Στα άκρα έσπρωξε η κυβέρνηση την κατάσταση στα νησιά με την απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο για να επιβάλει την κατασκευή των κλειστών κέντρων για τους αιτούντες άσυλο, μετατρέποντας έτσι για δεύτερη ημέρα σε πεδία μάχης δρόμους και τις περιοχές όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα κέντρα, με τραυματίες και από τις δύο πλευρές, πολιορκία των ΜΑΤ σε στρατόπεδο του στρατού από κατοίκους, πυροβολισμούς από κυνηγετικά όπλα, φθορές σε αυτοκίνητα από επιτιθέμενα ΜΑΤ και ανηλεή χρήση δακρυγόνων.

Συνέχιση της γενικής απεργίας στη Λέσβο αποφάσισαν χθες οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, ενώ προγραμματίστηκε πορεία για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Από την κυβέρνηση χθες ανακοίνωσαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου καθώς και με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. Ωστόσο χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης μιλώντας στο Kontra είπε ότι δεν πρόκειται να παραστεί αν δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το νησί και δεν σταματήσουν οι επιτάξεις.

Λίγη ώρα νωρίτερα και ενώ όλοι παρακολουθούσαν την πολιορκία του στρατοπέδου της Παγανής, με τα ΜΑΤ να πετάνε συνεχώς στους συγκεντρωμένους κατοίκους δακρυγόνα και κρότου - λάμψης και κάποιους μάλιστα από τους συγκεντρωμένους να ρίχνουν στον αέρα με κυνηγετικά όπλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωνε στον Alpha: «Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά».

Εισβολή κατοίκων σε ξενοδοχεία όπου έμεναν τα ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο

Ποια ήταν ωστόσο η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε στη Λέσβο δεν προκύπτει από τα γεγονότα της ημέρας στη Λέσβο ή τη Χίο, όπου σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές με την εισβολή διαμαρτυρόμενων κατοίκων σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αστυνομικούς, οι οποίοι πέταξαν τα πράγματα των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα astraparis, στη συνέχεια ένας άνδρας των ΜΑΤ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι και πέταξε δακρυγόνο στους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκτραχυνθεί και να γενικευτεί η ένταση. Η αστυνομία κάνει λόγο για 9 τραυματίες αστυνομικούς από το επεισόδιο, ενώ έχουν γίνει 12 προσαγωγές, εκ των οποίων η μία ενός 27χρονου έχει μετατραπεί σε σύλληψη, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και ένας 56χρονος και αναζητείται.

Σύμφωνα με την αστυνομία, και στη Λέσβο είχαμε ανάλογο περιστατικό, χωρίς όμως τραυματισμό αστυνομικών, οι οποίοι έλειπαν όταν σε ξενοδοχείο της Γέρας τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών πετάχτηκαν εκτός δωματίων και κάηκαν.

Ειρηνικές συγκεντρώσεις σε πλατείες της Μυτιλήνης και της Χίου

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, οι πρωινές προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες Σαπφούς στη Μυτιλήνη και Βουνακίου στη Χίο ήταν μαζικότατες και ειρηνικές, ενώ υπηρεσίες και καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Στη συνέχεια οι κάτοικοι της Χίου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην προκυμαία και από εκεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.

Επιπλέον πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από δύο ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο νησί, σε μια εκ των οποίων σημειώθηκαν τα όσα περιγράφονται παραπάνω.

Ξύλο και δακρυγόνα στην Καράβα και το Διαβολόρεμα

Παράλληλα, για δεύτερη ημέρα στήθηκαν τα αστυνομικά μπλόκα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε Καράβα και Διαβολόρεμα, για να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους να πλησιάζουν την περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κλειστό κέντρο.

«Η πορεία των κατοίκων που ερχόταν από τη Μυτιλήνη εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ" είπε στο avgi.gr αυτόπτης μάρτυρας κάνοντας λόγο για ξύλο από τα ΜΑΤ.

«Έπεσαν πάρα πολλά δακρυγόνα από την αστυνομία και ακολούθησε 'κλεφτοπόλεμος', όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προσθέτοντας ότι «ένα 15χρονο παιδί το σάπισαν στο ξύλο».

Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Η αστυνομία χθες ανέφερε ότι 10 πολίτες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, από όπου έφυγαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Το μεσημέρι η κατάσταση στην Καράβα ήταν τέτοια που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έπιασαν φωτιά δέντρα από τα δακρυγόνα και τις βόμβες κρότου - λάμψης που εκτόξευαν οι αστυνομικοί.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 43 αστυνομικούς τραυματίες, με τους δύο να είναι πιο σοβαρά, με τραύμα στο κεφάλι από πέτρα, προσθέτοντας ότι κάποιοι είναι τραυματίες από σκάγια κυνηγετικού όπλου.

Η αποχώρηση των ΜΑΤ με βανδαλισμούς

Νωρίς το απόγευμα οι αστυνομικοί των ΜΑΤ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και κατόπιν διαπραγματεύσεων των επικεφαλής αστυνομικών με τον δήμαρχο Δυτ. Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς, όπως διηγείται ο τελευταίος στην "Α", αποχώρησαν από τα μπλόκα.

Κατα την αποχώρησή τους οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έσπαζαν τους καθρέπτες των σταθμευμένων αυτοκινήτων των κατοίκων και τζάμια, όπως καταγγέλλουν τοπικές ανταποκρίσεις.

Τελικά οι άνδρες των ΜΑΤ επιβιβάστηκαν στις κλούβες και οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο του στρατού στην Παγανή. Έξω από το στρατόπεδο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, οι άνδρες των ΜΑΤ κατέβηκαν από τις κλούβες και κυνήγησαν τον κόσμο που επέβαινε σε μηχανάκια χτυπώντας τους.

Ενδεικτικό της "αυτοσυγκράτησης" των ΜΑΤ, την οποία επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι, όπως καταγγέλλουν στο stonisi.gr, είναι ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έβριζαν τους κατοίκους λέγοντάς τους "Τουρκόσπορους" και "γκασμάδες".

Πολιορκία για τρεις ώρες

Αφού οι έξι διμοιρίες -σύμφωνα με την αστυνομία- μπήκαν στο στρατόπεδο, παρέμειναν για περισσότερο από τρεις ώρες πολιορκούμενες από κατοίκους. Οι αστυνομικοί συνέχιζαν μέσα από το στρατόπεδο να πετάνε συνεχώς δακρυγόνα και κρότου - λάμψης, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι είχαν ανάψει φωτιά στην είσοδο του στρατοπέδου. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ βγήκε η αύρα συνοδεία των ΜΑΤ από το στρατόπεδο για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους κατοίκους, οι οποίοι κυνηγήθηκαν μέχρι την διασταύρωση προς το Πυργί.

Κατά την αποχώρηση των συγκεντρωμένων κατοίκων, τουλάχιστον ένας εξ αυτών έριξε στον αέρα με το κυνηγετικό του όπλο, όπως φάνηκε και σε live πλάνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL