Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας - Νεοπροσληφθείς στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ο αστυνομικός που απειλούσε φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές * Διοικητική διερεύνηση ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ / Ειδικός φρουρός ο "πιστολέρο" της ΑΣΟΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας - Νεοπροσληφθείς στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ο αστυνομικός που απειλούσε φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές * Διοικητική διερεύνηση ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ / Ειδικός φρουρός ο "πιστολέρο" της ΑΣΟΕΕ

Ένας από τους νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς που στελέχωσαν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο αστυνομικός που εμφανίζεται σε βίντεο να έχει προτεταμένο το όπλο του μέσα στην αυλή της ΑΣΟΕΕ και να απειλεί φοιτητές χθες το μεσημέρι. Το νέο περιστατικό με πρωταγωνιστή νεοπροσληφθέντα ειδικό φρουρό δικαιώνει την κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανεπαρκώς εκπαιδευμένων αστυνομικών που βγήκαν στον δρόμο με "λυμένα χέρια" και αποτελούν κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι επικράτησε ένταση, με ΜΑΤ να κάνουν χρήση κρότου - λάμψης και χημικών στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ. Η αφορμή για την ένταση ήταν, σύμφωνα με τη φοιτητική παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ, ότι "άντρας της ασφάλειας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Όταν φοιτητές που υπήρχαν στον χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό, ο αστυνομικός μπήκε στη σχολή βγάζοντας ΟΠΛΟ, στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στη συνέχεια φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής".

Οι εκδοχές της αστυνομίας

Για το πώς βρέθηκε εκεί ο ειδικός φρουρός με πολιτικά ρούχα η αστυνομία είχε μερικές διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη ενημέρωση ήταν ότι άγνωστοι επιτέθηκαν σε άνδρα που βρισκόταν πάνω στη μηχανή του έξω από την ΑΣΟΕΕ και χρειάστηκε η επέμβαση της παρακείμενης διμοιρίας των ΜΑΤ. Στη συνέχεια, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες ότι πρόκειται για αστυνομικό με πολιτικά, η αστυνομία ανέφερε ότι πρόκειται για αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, που βρισκόταν εκεί με το ιδιωτικό του μηχανάκι και δέχθηκε την επίθεση, χωρίς όμως να διευκρινίζεται γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση και χωρίς κάποια αναφορά για το ότι απείλησε με το υπηρεσιακό του όπλο φοιτητές.

Διερεύνηση του περιστατικού διέταξε η ΓΑΔΑ

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, η ΓΑΔΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι: "Αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας, με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος. Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση". Πληροφορίες από την αστυνομία ανέφεραν ότι ο ειδικός φρουρός ήταν με το κράνος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και έτσι κατάλαβαν ότι ήταν αστυνομικός, ωστόσο αυτό δεν εξηγεί τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η αστυνομία βγάζει πιστόλια μέσα στις σχολές μας

"Η αστυνομία, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης ‘παλεύει το οργανωμένο έγκλημα’ βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει" σχολίασε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας ότι "η πραγματική απειλή για τη Δημοκρατία είναι οι μαφιόζικες πρακτικές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη".

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης υπενθύμισε ότι "πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει στελεχώσει τη μάχιμη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Με 1.500 ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς που αναξιοκρατικά προσέλαβε μετά τις εκλογές. Μάλιστα, ένας από αυτούς τις προάλλες έχασε το υπηρεσιακό του όπλο, αφού πρώτα αυτό εκπυρσοκρότησε έπειτα από συμπλοκή με μπράβους της νύχτας", ενώ σχετικά με το χθεσινό περιστατικό ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι ένας από τους ειδικούς φρουρούς που με ελάχιστη εκπαίδευση έχουν στελεχώσει την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.;

Για ακόμη μια φορά, το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα δημοκρατικά δικαιώματα δέχτηκαν επίθεση σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «κανονικότητα» που εννοούν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης, αλλά και η κρυπτόμενη υπουργός Παιδείας. "Τα όπλα που βρέθηκαν εντός της ΑΣΟΕΕ δεν ήταν του συριακού στρατού, αλλά της Ελληνικής Αστυνομίας..." τονίζει, συμπληρώνοντας ότι "οι σημερινές καταγγελίες των φοιτητών και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τον διογκούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό που μάταια προσπαθούν να καμουφλάρουν οι ψευδείς ανακοινώσεις της αστυνομίας".

Απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης με ανάρτησή του στο Facebook.

"Με ελλιπέστατη εκπαίδευση σε δύσκολη και απαιτητική μονάδα"

Στο μεταξύ, πριν συμβεί το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιστατικό στο Γκάζι και τη θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών των ειδικών φρουρών σε σχετική του ανακοίνωση σημείωνε ότι "από το 2011 και μετά, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. εκτός διαδικασίας Πανελληνίων εξετάσεων και εκτός ΑΣΕΠ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL