Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Μεταναστευτική Πολιτική / Μεταναστευτική Πολιτική: Επιτελικό μπάχαλο, αδιέξοδες πολιτικές και η επανίδρυση του υπουργείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταναστευτική Πολιτική / Μεταναστευτική Πολιτική: Επιτελικό μπάχαλο, αδιέξοδες πολιτικές και η επανίδρυση του υπουργείου

Η "δημιουργία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου", για να επισπευστεί η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, όπως αιτιολόγησε χθες την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν είναι τίποτε άλλο από την πλέον ανοιχτή παραδοχή της κυβέρνησης περί λάθους και κατακερματισμού αρμοδιοτήτων και ευθυνών που έφεραν τόσο η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και οι μετέπειτα ενέργειες του "επιτελικού κράτους" που μήνα με τον μήνα προσπαθούσε να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εξαρχής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, είχε ως μόνες αρμοδιότητες την εκπροσώπηση της χώρας μας στα διεθνή fora και διασκέψεις και την επιλογή των στελεχών του γραφείου του. Όλες οι άλλες αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατάπιε το υπερ-υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανήκαν στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κατά τα άλλα, υπό τον υπουργό συνυπήρχαν ένας γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένας ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και ένας υφυπουργός Αντιεγκληματικής Πολιτικής, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος είδαμε να αναλαμβάνει τη μεταφορά σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο συνεστιάσεων αιτούντων άσυλο και προσφύγων που είχαν μείνει άστεγοι κατά τις πρώτες εκκενώσεις καταλήψεων τον Αύγουστο.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδης μοναδική ίσως φορά αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα δημόσια κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, και αυτό γενικόλογα, ενώ το καλοκαίρι στο υπουργείο είχε δεχθεί αντιπροσωπεία που διαμαρτυρόταν για την κατασκευή κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή της Στυλίδας, στην οποία συμμετείχαν η δημοτική αρχή Στυλίδας, η Περιφέρεια, αλλά και ο βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και επίσης υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας.

Το κυβερνητικό σχέδιο και οι σχετικές εξαγγελίες προέρχονταν αποκλειστικά από το Μαξίμου, το οποίο, αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για το άσυλο, που κατακρίθηκε τόσο για το σύντομο της διαβούλευσης όσο και για τα εμπόδια που φέρει στην κατάθεση και εξέταση του αιτήματος ασύλου, μάλλον έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος εκπρόσωπος Τύπου για το θέμα και ανέθεσε αυτή τη δουλειά στον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη.

Ωστόσο και πάλι όλοι παρέπεμπαν στο Μαξίμου για κάθε εξαγγελία ή εφαρμογή της, όπου άλλωστε γινόταν και κάθε σύσκεψη στην οποία παρίστατο ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Στο μεταξύ στα νησιά οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο και στο τέλος του καλοκαιριού είχαν ξεπεράσει τους 20.000 και σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 40.000. Παράλληλα σχεδόν κανένας ή ελάχιστοι "γαλάζιοι" τοπικοί άρχοντες δέχονται την κατασκευή προσωρινών κέντρων στην ενδοχώρα για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά ενώ ο πρωθυπουργός ήδη από την πρώτη στιγμή έσπευδε να βαφτίσει το προσφυγικό μεταναστευτικό.

Τον Νοέμβριο ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ονομάζεται από το Μαξίμου αρμόδιος συντονιστής και παρουσιάζει μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το σχέδιο της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα χιλιάδων θέσεων στα νησιά, ενώ εξαγγέλλουν ότι θα οριστεί ένας άλλος συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Τον Δεκέμβριο, με τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, συστήνεται θέση εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.

Η φωτογραφική για τον Αλκ. Στεφανή τροπολογία συστήνει παράλληλα τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ), που υπάγεται στον εθνικό συντονιστή και έχει αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας. Παράλληλα, η τροπολογία ορίζει ότι, συναφείς αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών δεν θίγονται με τις διατάξεις του παρόντος"!

Στις δε αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή βλέπουμε αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν είτε με τις δύο γραμματείες που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική είτε τους διοικητές των ΚΥΤ, ενώ περιλαμβάνεται και η έγκριση του πού θα κατασκευάζονται δομές ακόμα και για ασυνόδευτα ανήλικα!

Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε οριστεί από τον πρωθυπουργό η εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα ανήλικα Ειρήνη Αγαπηδάκη, με βοηθό τον Απόστολο Δοξιάδη, στους οποίους, όπως φαίνεται, δεν δόθηκε η αρμοδιότητα για το πού θα γίνουν οι νέες δομές ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στο μεταξύ ενεπλάκη και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος για τις επαφές με Περιφέρειες και δήμους ώστε να βρεθούν χώροι σε ενδοχώρα και νησιά για τα νέα κλειστά κέντρα, στα οποία όμως έχει λόγο και ο συντονιστής Στεφανής!

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύσταση του υπουργείου σαν στροφή της κυβερνητικής πολιτικής, αν δει κανείς την επιχειρηματολογία του νέου πια υπουργού Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου τη Δευτέρα που ρωτούσε συνέχεια τους Χιώτες αν νιώθουν ασφαλείς που κυκλοφορούν οι πρόσφυγες στο νησί και διαμαρτύρονται στην κατασκευή κλειστού κέντρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL