Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
"Ναι μεν, αλλά" για το νέο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ναι μεν, αλλά" για το νέο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων

Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια κατά την είσοδο του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για την κατασκευή κλειστού κέντρου αιτούντων άσυλο και απόρριψη της κυβερνητικής απόφασης για κατασκευή κλειστού κέντρου χιλιάδων θέσεων από το δημοτικό συμβούλιο με παράλληλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας 22 και 23 Ιανουαρίου, ήταν τελικά ο απολογισμός των όσων συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Χίο.

Για τους δύο συλληφθέντες 45 και 32 ετών ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το τέλος Οκτωβρίου ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι κατηγορίες με τις οποίες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία ήταν διατάραξη κοινής ειρήνης και επίθεση σε κρατικούς λειτουργούς.

Επιμένουν σε μικρή δομή

Ο υφυπουργός Μηταράκης, σε χθεσινή δήλωσή του μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση, ανέφερε ότι "παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι, ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου.

Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία".

"Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της βόρειας Χίου» κατέληξε, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος νόμος περί ασύλου χωρίς κλειστό κέντρο.

Ανδρ. Μιχαηλίδης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να διχάζει

Τα επεισόδια της Δευτέρας καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για απολύτως καταδικαστέα γεγονότα σημειώνοντας ότι "τέτοιες αντιδράσεις αποτελούν τα επίχειρα ανεύθυνων και μικροκομματικών επιλογών της Ν.Δ., σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, κατά τα τελευταία πέντε έτη. Καλώ τον κ. Μηταράκη να εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς απέναντι σε ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Τα λαϊκά αφηγήματά του καταρρέουν μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της και επισήμανε ότι ο "μαζικός απεγκλωβισμός ανθρώπων από το νησί κα η άμεση αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς είναι απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση σε πρώτη φάση", ενώ τόνισε ότι απαιτείται η "συναίνεση της κοινωνίας, δίκαιη κατανομή των ευθυνών διαχείρισης του ζητήματος και επιστροφή στη λογική της ισορροπίας των δικαιωμάτων κατοίκων των νησιών και προσφύγων".

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι ο Ν. Μηταράκης ρωτούσε "κάθε λίγο και λιγάκι αν νιώθει ασφαλής ο χιώτικος λαός με τη δομή της ΒΙΑΛ και τους πρόσφυγες και μετανάστες που κυκλοφορούν σπέρνοντας τον φόβο πάνω σε υπαρκτά προβλήματα για να πετύχει τους σκοπούς του κυβερνητικού σχεδιασμού".

Στ. Πέτσας: Το κυβερνητικό σχέδιο θα δώσει καρπούς

"Οι κλειστές δομές θα κατασκευαστούν και θα κλείσουν οι δομές που υπάρχουν σήμερα, όπως έχουμε εξαγγείλει" απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. "Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή εκεί που δεν έχει ξεκινήσει. Θυμίζω ότι στη Σάμο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο" είπε, ενώ σχετικά με τις μεταφορές στην ενδοχώρα συμπλήρωσε ότι "έχουν μείνει κάποιες χιλιάδες ακόμη να μεταφερθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 και δεν θα σταματήσει αυτός ο σχεδιασμός".

Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα "Αλληλεγγύη" σε συνεργασία με τους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες. Αναφέρθηκε επίσης στις επιστροφές και στη φύλαξη συνόρων και σημείωσε ότι "θέλουμε αυτόν τον χρόνο, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, για να αποδώσει συνολικά καρπούς το σχέδιό μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL