Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με βάρκα προσφύγων - Ένα τρίχρονο παιδί νεκρό, ένας ανδρας αγνοούμενος και έξι τραυματίες, μεταξύ των οποίων μία έγκυος / Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με βάρκα προσφύγων - Ένα τρίχρονο παιδί νεκρό, ένας ανδρας αγνοούμενος και έξι τραυματίες, μεταξύ των οποίων μία έγκυος / Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Ένα πνιγμένο τρίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία και ένας άνδρας αγνοούνται ακόμα μετά τη χθεσινή σύγκρουση περιπολικού του Λιμενικού με φουσκωτή βάρκα που μετέφερε 34 πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ σε νεότερη ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται ότι το περιστατικό "έλαβε χώρα κάτω από συνθήκες απόλυτου σκότους".

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοουμένου άνδρα συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό στην περιοχή έσπευσαν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma, δύο σκάφη της Frontex και ιδιωτικά σκάφη τα οποία περισυνέλεξαν και μετέφεραν στο λιμάνι της Κω τους 31 επιζώντες πρόσφυγες. Κατά τις ίδιες πηγές, από τους 31, "έξι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Κω. Από τους έξι οι δύο είναι τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείo για προληπτικούς λόγους". Αρχικά ήταν δύο οι αγνοούμενοι ενήλικες, ωστόσο στη συνέχεια εντοπίστηκε. Πρόκειται για ιρακινής καταγωγής άνδρα, κατά το Λιμενικό, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό που επικαλείται τις πρώτες πληροφορίες, οι οποίες εξετάζονται, "η λέμβος που μετέφερε τους αλλοδαπούς δεν διέθετε καμιά απολύτως σήμανση, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτήν δεν φορούσαν σωσίβια". Επίσης διευκρινίστηκε ότι "και τα δύο σκάφη βρίσκονταν σε κίνηση όταν συγκρούστηκαν".

Στην πρώτη ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και ζήτησε από τον αρχηγό του Λιμενικού Θεόδωρο Κλιάρη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την έρευνα και διάσωση των αγνοουμένων.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή της στους συναδέλφους που επιχειρούν στην περιοχή και μάλιστα υποδεικνύουν σχετικά με τη διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος ότι "θα πρέπει να λάβει υπόψιν μεταξύ άλλων την έλλειψη θερμικής κάμερας στο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ότι κατά τις προσπάθειες των μεταναστών να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν τηρούνται βασικοί κανόνες ναυσιπλοΐας με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

ΣΥΡΙΖΑ: "Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις"

"Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι "το τραγικό δυστύχημα ανοιχτά της Κω και τα θλιβερά επεισόδια στα Βρασνά Θεσσαλονίκης υπενθυμίζουν το αυτονόητο: οι προεκλογικές κορώνες για φράχτες στη θάλασσα και οι ακροδεξιές κραυγές περί προσφυγικής εισβολής οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες και κοινωνικές εντάσεις. Η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα".

"Άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν" ζήτησε με ανακοίνωσή του και ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό, προσθέτοντας ότι αναμένουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του για άμεση διερεύνηση του θέματος. "Αναμένουμε σύντομα η κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως για κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να μην σκιάζει καμία αμφιβολία το περιστατικό.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση άμεσα οφείλει να επανακαθορίσει τόσο την πολιτική της, όσο και τη ρητορική της σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό και οφείλει επίσης να διευκρινίσει αν η μέχρι τώρα τακτική της συνδρομής μέσα στη θάλασσα έχει αλλάξει κατά το ελάχιστο. Οι συνεχείς και ανερμάτιστες τακτικές που ακολουθούνται στην αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών, οι εμπρηστικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης που προμηνύουν επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, ο έντονα μισαλλόδοξος λόγος μεγάλης πτέρυγας της Ν.Δ. αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλιών από πλευράς του πρωθυπουργού ώστε να τονιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος πρέπει να γίνει κατανοητό πως όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν πιέσεις και αυξάνουν το βάρος στους ανθρώπους που πρώτοι έρχονται αντιμέτωποι με τα περιστατικά" αναφέρει, τονίζοντας παράλληλα την πίστη του στις επιχειρησιακές ικανότητες του Λιμενικού και την ανθρωπιά που έχει επιδείξει.

Κυβέρνηση: "Τα σύνορα φυλάσσονται, ο Τσίπρας φταίει"

Η κυβέρνηση με τη σειρά της απάντησε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα επιτιθέμενη, λέγοντας ότι η πολιτική του Αλ. Τσίπρα γιγάντωσε το πρόβλημα. "Ας αντιληφθούν ότι αλλάζουμε την προηγούμενη αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα. Τα σύνορά μας φυλάσσονται. Όσοι δικαιούνται προστασίας θα τη λαμβάνουν και όσοι όχι θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν" είπε, ενώ αναφέρθηκε στις "υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού που σώζουν χιλιάδες ζωές και αγκαλιάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους", συμπληρώνοντας: "Ας μην τους κουνά κανείς το δάχτυλο".

Στην απάντησή του, το γραφείο του Γ. Πλακιωτάκη παραπέμπει στο πόρισμα για τις απαντήσεις σημειώνοντας ότι "είναι δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος τι ζητάει ο κ. Σαντορινιός όταν είναι ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση των σκαφών ανοιχτά της Κω".

ΚΚΕ: "Να διερευνηθούν οι συνθήκες του ναυαγίου"

Να διερευνηθούν οι συνθήκες του ναυαγίου ζητά και το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για "εκρηκτικό μείγμα 'καταστολής και εγκλωβισμού', που αποτελεί την ουσία της ευρωενωσιακής πολιτικής", "πολιτική, που αποτυπώνεται στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, έρχεται να θωρακίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με νέα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, όπως αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL