Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Διεθνής Αμνηστία προς ελληνική κυβέρνηση Η κατάσταση δεν είναι συμβατή με την εθνική νομοθεσία ούτε με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, υποστηρίζει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων / Διασφαλίστε σε πρόσφυγες και μετανάστες την πρόσβαση στη δημόσια υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία προς ελληνική κυβέρνηση Η κατάσταση δεν είναι συμβατή με την εθνική νομοθεσία ούτε με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, υποστηρίζει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων / Διασφαλίστε σε πρόσφυγες και μετανάστες την πρόσβαση στη δημόσια υγεία

Τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας για τους αιτούντες/ούσες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών/τριών, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4368/2016, εξέφρασε χθες η Διεθνής Αμνηστία (Δ.Α.).

Όπως διευκρινίζει η οργάνωση, και τα παιδιά υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν παράτυπα στη χώρα, αποκλείονται επίσης από την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την εγκύκλιο της 1ης Οκτωβρίου 2019.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αμέσως δράση, ώστε να διασφαλίσουν στις παραπάνω κοινωνικές κατηγορίες την πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη μέσω του ΕΣΥ, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η οργάνωση αναφέρεται σε μαρτυρίες για περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν την άρνηση να τους αποδοθεί ΑΜΚΑ επειδή οι αξιωματούχοι έλεγαν ότι η κάρτα αίτησης ασύλου τους δεν ήταν μεταφρασμένη στα ελληνικά.

"Τα διοικητικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλοί/ες αιτούντες/ούσες άσυλο και ασυνόδευτα παιδιά στην απόδοση του ΑΜΚΑ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά τις 11 Ιουλίου 2019, όταν το υπουργείο Εργασίας απέσυρε την εγκύκλιο που ρύθμιζε την απόδοση του ΑΜΚΑ σε μη Έλληνες υπηκόους. Μετά την απόσυρση της εγκυκλίου, δεν τέθηκε σε λειτουργία καμία διαδικασία για την απόδοση αριθμών ΑΜΚΑ στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά. Χωρίς ΑΜΚΑ, και δεδομένου ότι το σύστημα ΚΥΠΑ δεν είναι λειτουργικό, χιλιάδες αιτούντες/ούσες άσυλο και ασυνόδευτα παιδιά (που δεν είχαν ήδη ΑΜΚΑ) δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία", ενώ "αντιμετωπίζουν επίσης ενδεχόμενες δυσκολίες στην πρόσβαση άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της αναζήτησης εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης" τονίζεται.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις σε Αθήνα και νησιά εργαζόμενοι/ες στην υγεία προσπάθησαν να βοηθήσουν και παρείχαν περίθαλψη ακόμα και αν δεν είχαν ΑΜΚΑ, ενώ ως παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φέρνει δύο περιπτώσεις αιτούντων άσυλο χωρίς ΑΜΚΑ που ζουν με τον ιό HIV, οι οποίοι νοσηλεύονται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αθήνα. Στην περίπτωση αυτή, όπως εξήγησαν στη Δ.Α. οι γιατροί και οι ασθενείς, "αν λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά τους φάρμακα, καθώς δεν μπόρεσαν να πάρουν ΑΜΚΑ".

Η οργάνωση ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι, παρά τις εκκλήσεις από τους γιατρούς, την κοινωνία των πολιτών, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί στην έκδοση εγκυκλίου που να διασφαλίζει την έμπρακτη πρόσβαση των αιτούντων/ουσών άσυλο και των ασυνόδευτων παιδιών σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4358/2016, αλλά εκδόθηκε εγκύκλιος που δηλώνει ότι το ζήτημα θα διευκρινιστεί σε άλλη εγκύκλιο.

"Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς μη συμβατή με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, αλλά επίσης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο" καταγγέλλει η Δ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL