Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δανάη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: / Δανάη Παπαδοπούλου: Τα παιδιά στη Μόρια σταματούν να είναι παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δανάη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: / Δανάη Παπαδοπούλου: Τα παιδιά στη Μόρια σταματούν να είναι παιδιά

Πριν λίγες ημέρες, ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Guardian" μιλούσε για την πιθανότητα το πρώτο περιστατικό του "συνδρόμου παραίτησης" σε παιδί να εμφανίστηκε στον καταυλισμό της Μόριας. Με τον όρο "σύνδρομο παραίτησης" οι ειδικοί ορίζουν την κατάσταση της πλήρους απόσυρσης, που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, και παρατηρείται στο πλαίσιο ισχυρού ψυχικού τραύματος.

Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί σε παιδιά προσφύγων στη Σουηδία, ενώ μερικά ακόμα έχουν σημειωθεί και στην Αυστραλία. Τα παιδιά απλά κλείνουν τα μάτια τους και σταματούν να μιλούν και να τρέφονται. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έκανε λόγο για την εννιάχρονη Άισα, που για δύο εβδομάδες δεν έχει ανοίξει τα μάτια της και δεν έχει κινηθεί. Σύμφωνα με πηγές, το εννιάχρονο αυτό κοριτσάκι είχε μεταφερθεί αρχικά στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και στη συνέχεια έχει μεταφερθεί αλλού, μακριά από τη Λέσβο.

Και κάπως έτσι το "σύνδρομο της παραίτησης" φαίνεται πως προστέθηκε στη λίστα των προβλημάτων υγείας που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταγράφουν από το 2017 στους εγκλωβισμένους στα νησιά από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα σε παλιότερες εκθέσεις και ανακοινώσεις τους, οι ΓΧΣ έκαναν λόγο για "προχωρημένο μετατραυματικό στρες, σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου".

Τραύμα σε ένα συνεχές

"Τους τελευταίους μήνες, με την αύξηση των αφίξεων, η κατάσταση έχει ξεφύγει, παρατηρούμε ταχεία επιδείνωση στην ψυχική και σωματική υγεία των αιτούντων άσυλο" υπογραμμίζει η Δανάη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος των ΓΧΣ στη Λέσβο, μιλώντας στην "Α".

"Όταν βρίσκεσαι σε ένα μέρος που είναι σχεδιασμένο για 3.000 ανθρώπους και εκεί βρίσκονται 13.000, κάτι κακό θα συμβεί. Τα παιδιά είναι το πιο εμφανές παράδειγμα. Συνήθως τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, γελούν. Αν έρθει κάποιος στη Μόρια, βλέπει μια τελείως διαφορετική εικόνα, επικρατεί ο φόβος. Το βλέπουμε από τις ζωγραφιές τους, από όσα λένε" μας εξηγεί και τονίζει ότι ειδικά τα παιδιά σταματούν να μιλούν, να παίζουν, βλέπουν εφιάλτες, αποσύρονται από τη ζωή. Οι γυναίκες από την άλλη εκφράζουν φόβους για βία και σεξουαλική παρενόχληση.

"Παλεύουμε να αποφύγουμε μόνιμες βλάβες. Επηρεάζοηνται ο ύπνος, η όρεξη, η συγκέντρωση, ο νους γυρίζει συνέχεια στα ίδια" σημειώνει και διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στη Μόρια αντιμετωπίζουν σύνθετα και χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία χειροτερεύουν στις συνθήκες της Μόριας (δερματοπάθειες, διαβήτης, επιληψία, τραύματα πολέμου, καρδιοπάθειες).

"Όταν έχουμε μια τραυματική εμπειρία, όπως ο πόλεμος, το παραμικρό -όπως, στην περίπτωση της Μόριας, μια εξέγερση ή ένα περιστατικό βίας, μας γυρίζει πίσω και ξαναθυμόμαστε ό,τι μας έχει συμβεί αναλύει και συμπληρώνει: "Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα στη Λέσβο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς. Πρόκειται για τραύμα σε ένα συνεχές".

"Δεν υπάρχει χώρος να υπάρξουν σαν άνθρωποι"

Η Δ. Παπαδοπούλου διηγείται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από τη Μόρια. Μια γυναίκα που δεν ήταν ασθενής έφτασε στη σκηνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μια ημέρα που έβρεχε και τους ζήτησε να μπει μέσα για να θηλάσει το μωρό της. "Δεν υπάρχει χώρος να υπάρξουν" τονίζει στην "Α", ενώ, αναφερόμενη στο ίδιο περιστατικό, μας μεταφέρει ότι, συζητώντας με τη γυναίκα, τους είπε ότι ένιωθε ότι το μωρό της είχε μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στην κοιλιά της, παρά έξω...

"Οι ανάγκες είναι μεγάλες, δουλεύουμε αδιάκοπα, αλλά δεν είναι αρκετό. Οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές" επισημαίνει η ψυχολόγος των ΓΧΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL