Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ξαναδιαβάζουν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για να την ξαναεφαρμόσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξαναδιαβάζουν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για να την ξαναεφαρμόσουν

Νέα εποχή για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας (γνωστής και ως συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας) με φόντο τα κατάμεστα νησιά του Αιγαίου προσπαθεί να φέρει η Ε.Ε.

Βρισκόμαστε στην αρχή διαπραγμάτευσης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, τη συνέχιση της οποίας εισηγήθηκε η γερμανική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. μαζί με τη γαλλική και την DG Home, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέχοφερ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, έπειτα από την επίσκεψη των τελευταίων στην Τουρκία.

Στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και πρέπει να διευκρινιστεί και το ζήτημα των εθνικοτήτων, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Αναλυτικότερα ανέφερε: "Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας το 2016 δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή. Με την έννοια αυτή, δύο σημεία της Δήλωσης χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από Ε.Ε., Ελλάδα και Τουρκία: Η δυνατότητα επιστροφών ανεξαρτήτως τόπου διαμονής των αιτούντων άσυλο, αλλιώς η Μόρια θα συνεχίσει να στιγματίζει την Ευρώπη, και δεύτερο σημείο η εφαρμογή των επιστροφών χωρίς περιορισμό της εθνικότητας".

Μιλώντας για τα ασυνόδευτα παιδιά, σημείωσε ότι "αιχμή της αλληλεγγύης είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, το ζητούμε από εσάς, απ’ όλη την Ευρώπη. Είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας".

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης την ανάγκη κοινής πολιτικής ασύλου και αναλογικής κατανομής βαρών, ενώ σημείωσε ότι η εγγύτητα με τα τουρκικά παράλια "διευκολύνει τις ροές και περιπλέκει το θέμα της φύλαξης των συνόρων".

Ο Χ. Ζέχοφερ σημείωσε ότι η πρόσκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος, γι' αυτό είμαστε εδώ με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Έκρινε ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς θετική κατεύθυνση τονίζοντας ότι η Γερμανία, εφόσον ζητηθεί, μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα σε θέματα πληροφορικής και προστασίας συνόρων. Χαρακτήρισε επιπλέον τη συνάντηση ως ένα ουσιαστικό βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την οποία χρειάζεται η Ε.Ε. και προς τα εκεί πρέπει να κατευθυνθεί.

Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι δεν στηρίχτηκαν επαρκώς τα όμορα με την Τουρκία κράτη και τόνισε ότι δύο στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη: Πρώτον η πιο αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και δεύτερον να διανέμονται με πιο έλλογο τρόπο από ό,τι έχει γίνει τα άτομα που φτάνουν στην Ε.Ε. και δικαιούνται προστασία. Τόνισε επίσης ότι δεν βοηθάμε σήμερα την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη, γιατί, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο, οι συνέπειες θα αφορούν όλη την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε άλλη μια φορά τη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα, πολιτικά και οικονομικά και αναφερόμενος στην επίσκεψή του μαζί με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών στην Τουρκία έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αποστολή, μια πρωτοβουλία που προέκυψε μετά τη συνάντηση της Μάλτας.

Ο σκοπός είναι, όπως τόνισε, η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

"Η Δήλωση εξακολουθεί να ισχύει και όλοι δεσμεύονται από αυτή" τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι "υπό πίεση" και ότι οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη η Ε.Ε. να έχει μια μακροχρόνια στρατηγική σχετικά με το προσφυγικό (σ.σ.: ο μοναδικός που χρησιμοποίησε τον όρο αυτό) και αυτό, όπως επεσήμανε, δεν γίνεται χωρίς ενιαία πολιτική ασύλου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL