Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Νέα Καβάλα, όπως λέμε... Νέα Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Καβάλα, όπως λέμε... Νέα Μόρια

Θεσσαλονίκη. Σε «Νέα Μόρια» πρέπει να μετονομαστεί το κατ’ ευφημισμόν Κέντρο Φιλοξενείας προσφύγων στην Νέα Καβάλα του Κιλκίς, το οποίο επρόκειτο να κλείσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., που όπως φάνηκε δεν είχε κανένα σχέδιο για το προσφυγικό παρά τις αυξημένες ροές στα νησιά μας, όχι μόνο το διατηρεί, αλλά, ενώ γνώριζε ότι υπάρχει μέγα πρόβλημα με την υδροδότηση του συγκεκριμένου καμπ, επέλεξε να στοιβάξει σε αυτό τους πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που μετέφερε από τη Λέσβο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η δομή της Μόριας.

Η κίνηση αυτή είχε αποτέλεσμα η δομή να γίνει ακόμη πιο αφιλόξενη και για τους περίπου 950 πρόσφυγες που βρίσκονταν ακόμη στο καμπ και διαμένουν στους οικίσκους.

Η κατάσταση πλέον είναι δραματική. Πρόσφυγες και οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο καμπ φωνάζουν και ζητούν λύση, αλλά κανείς δεν τους ακούει. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τις δημοτικές αρχές της περιοχής του Κιλκίς, όπως και τους περισσότερους «γαλάζιους» τοπικούς άρχοντες, είναι «οι πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν, να πάνε αλλού...», πέρα από τα διοικητικά τους όρια. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και συχνά χρησιμοποιούν τις κακές συνθήκες σε δομές φιλοξενίας για να ζητήσουν το κλείσιμό τους.

Νερό σταγόνα - σταγόνα

Οι βρύσες στο χώρο του καμπ της Νέας Καβάλας δεν τρέχουν, αλλά στάζουν. Το νερό που δίνεται στους πρόσφυγες μόλις που φθάνει για να καλύψουν τη δίψα τους και, όπως καταγγέλλουν, πολλές μέρες δεν αρκεί ούτε καν για το μαγείρεμα για τις οικογένειες που διαμένουν στους οικίσκους. Αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούνται οι στοιχειώδες κανόνες υγιεινής στις τουαλέτες, τα μπάνια και στις κουζίνες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους και τη δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης είχε προειδοποιήσει από την αρχή για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην υδροδότηση και ότι το δίκτυο δεν θα άντεχε τον διπλασιασμό του αριθμού των προσφύγων στη δομή. Είχε λάβει, όπως ο ίδιος δηλώνει, διαβεβαιώσεις ότι οι νεοφερμένοι 1.000 πρόσφυγες της Μόριας θα φιλοξενούνταν εκεί για μόλις 20 ημέρες και πως θα λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα για το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Έτσι δόθηκαν και οι δέουσες διαβεβαιώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής ότι δεν θα στερηθούν ούτε μια σταγόνα νερό για το πότισμα των καλλιεργειών τους και για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, όπως και στους κατοίκους της Νέα Καβάλας ότι θα έχουν νερό στα σπίτια τους. Όμως το δίκτυο υδροδότησης έχει ιδιαίτερα περιορισμένες δυνατότητες και είναι αδύνατον να καλύψει όλες τις παραπάνω ανάγκες. Έτσι οι βρύσες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στερεύουν για κάποιες ώρες της ημέρας και, όταν τρέχουν, η πίεση του νερού είναι τόσο χαμηλή ώστε δεν αρκεί για να καλύψει ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

Σε σκηνές για άγνωστο χρονικό διάστημα

Επίσης στις περίπου 200 μεγάλες σκηνές που στήθηκαν για τη προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων από τη Μόρια κατά τη διάρκεια της ημέρας επικρατούν συνθήκες θερμοκηπίου. Οι «ένοικοί» τους τις ημέρες με ηλιοφάνεια αναγκάζονται να αναζητούν μέρη με στοιχειώδη σκιά για να σταθούν, ενώ καθημερινά τους περιμένει ένας «Γολγοθάς» για να προμηθευτούν ελάχιστο νερό και τις μερίδες έτοιμου φαγητού που τους μοιράζει ο στρατός.

Οι σκηνές αποδείχθηκαν ευάλωτες σε πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού με τον πρώτο δυνατό αέρα πολλές από αυτές παρασύρθηκαν και με την πρώτη βροχή πλημμύρισαν από λασπόνερα. Οι 1.000 πρόσφυγες από την Μόρια ήδη βρίσκονται πάνω από 20 ημέρες στη Νέα Καβάλα και τώρα δίνονται νέες διαβεβαιώσεις από το αρμόδια υπουργεία ότι σύντομα οι νεοφερμένοι θα μεταφερθούν σε άλλες δομές, χωρίς ωστόσο κανείς αποκαλύπτει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό και κυρίως σε ποιες δομές. Την ίδια ώρα το καμπ παραμένει χωρίς κάποιον συντονιστή και όλη η διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης γίνεται από μια δανέζικη ΜΚΟ, άνθρωποι της οποίας τονίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και εθελοντές του συλλόγου «Άλμπατρος» βρέθηκαν στο πλευρό των προσφύγων μοιράζοντας ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL