Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αύξηση θέσεων φιλοξενίας σε ενδοχώρα και έναρξη του πιλοτικού προγράμματος ένταξης

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, οι οποίες ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούνιο και οι οποίες θα προσθέσουν 3.500 - 4.000 ακόμα θέσεις φιλοξενίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζιανλούκα Ρόκο, κατα τη χθεσινή συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, είπε ότι βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στις συζητήσεις που είχε σχετικά και με την αναμόρφωση της νομοθεσίας ασύλου και την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης με την κυβέρνηση, τον διαβεβαίωσαν ότι οι αλλαγές στο άσυλο θα είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουμουτσάκου για συγκρότηση ενός masterplan για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι πρόκειται για θετικό βήμα, στο οποίο τους έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια. Όπως εξήγησε, το masterplan αυτό θα αναλύει τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καθώς και τα διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν πόσοι λαμβάνουν άσυλο, πόσοι επανενώνονται με την οικογένειά τους στην Ε.Ε., ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο, ποιοι φεύγουν από το σύστημα υποδοχής και με προβολές αυτών των στοιχείων θεωρούν ότι θα μπορούν να υπολογίζουν τι ανάγκες υπάρχουν, π.χ. θέσεις φιλοξενίας.

Σχετικά με την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας μίλησε για σκέψεις για transit camps, δεδομένου ότι οι δομές της ενδοχώρας είναι γεμάτες και ταυτόχρονα έρχονται ή πρέπει να έλθει κόσμος από τα νησιά, οπότε χρειάζονται δομές μέχρι να βρεθούν πιο μόνιμες λύσεις και σαν τέτοιες ανέφερε τον υπό κατασκευή του Καραβόμυλου, της Νέας Καβάλας και της Κορίνθου που βρίσκεται κοντά στο υπάρχον κέντρο κράτησης.

Για τις μεταφορές παιδιών σε σχολεία από καταυλισμούς και ξενοδοχεία -πρόγραμμα για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο ΔΟΜ- σημείωσε ότι, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης και των εκλογών, υπήρξαν καθυστερήσεις στο να ξαναρχίσει. Πέρσι ανέφεραν ότι με το πρόγραμμα αυτό μεταφέρθηκαν 3.800 παιδιά.

Επιπλέον επεσήμανε ότι από τον Αύγουστο λειτουργεί πια το πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης Helios -αρχικά για 2.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες- το οποίο είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ξεκινά από μαθήματα ελληνικών για ενηλίκους και συνεχίζεται με υποστήριξη ώστε να βρουν στέγη και εργασία οι πρόσφυγες.

Για τις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων) αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται αλλαγές και εκεί σε σχέση με τη γλώσσα ειδικά, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει συζητήσει σχετικά με μη συνέχισή τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Τζ. Ρόκο τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος οποιουδήποτε προγράμματος μετεγκατάστασης και έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας, Γερμανίας και Γαλλίας σημειώνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις