Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Σε Νέα Καβάλα και άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Νέα Καβάλα και άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Μόρια

Στο ήδη πλήρες κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας αναμένονταν να φτάσουν περίπου 1.000 πρόσφυγες από τους 1.400 που μεταφέρονται από χθες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας σε μια προσπάθεια ασυμφόρησης του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι 400 θα μεταφερθούν σε διάφορες δομές φιλοξενίας της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε ήδη καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρώτο πλοίο που μετέφερε, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, 640 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε 21 λεωφορεία που περίμεναν στο λιμάνι, προκειμένου να μεταφερθούν στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, στο Κιλκίς. Στο λιμάνι τούς περίμεναν συνοδοί και διερμηνείς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), κατά τις ίδιες πηγές.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να φτάσει το δεύτερο πλοίο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, κατά τον ΔΟΜ, αναμένεται να μεταφέρει ακόμα 722 πρόσφυγες από τη Λέσβο, εκ των οποίων οι 343 θα πάνε σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στη δομή της Νέας Καβάλας θα μείνουν "σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές", ενώ σημειώνουν ότι η εγκατάστασή τους εκεί θα είναι "προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται". Μάλιστα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι "για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα", καθώς, όπως ανέφερε και ο πρώην συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Ράγκος, Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, η δομή αυτή επρόκειτο να κλείσει γιατί είχε πολλά προβλήματα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση.

Χθες τη δομή της Νέας Καβάλας επισκέφθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου βλέποντας από κοντά τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι προσφυγικές οικογένειες, ενώ δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ελπίζουμε σήμερα η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι οι αυξημένες ροές δεν εξαρτώνται από το ποιο κόμμα βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας και να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που θα καταστήσουν ασφαλή και αξιοπρεπή τη διαβίωση των ανθρώπων αυτών, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL