Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Σνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορούμενων μελών της ναζιστικής συμμορίας / Οι χρυσαυγίτες που «δεν ήταν εκεί»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορούμενων μελών της ναζιστικής συμμορίας / Οι χρυσαυγίτες που «δεν ήταν εκεί»

Ρεπορτάζ: Γιάννης ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Αν στον ορυμαγδό των εξωφρενικών ισχυρισμών από τους οποίους έχει ξεχειλίσει τους τελευταίους μήνες -από τον περασμένο Απρίλιο τουλάχιστον, όταν ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης- η δίκη της Χρυσής Αυγής έπρεπε να ξεχωρίσουμε την πιο εξοργιστική στιγμή, η χθεσινή απολογία του Γιάννη Καζαντζόγλου, εξέχοντος στελέχους του ναζιστικού τάγματος εφόδου της Νίκαιας, θα έθετε, αν μη τι άλλο, σοβαρή υποψηφιότητα.

Αναγνωρισμένος από σειρά μαρτύρων για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φερόμενος ως ο οδηγός του Ρουπακιά, από το αυτοκίνητο του οποίου βγήκε οπλισμένος με το μαχαίρι ο φονιάς του αντιφασίστα και ήδη δηλωμένος ως ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος ειδοποιήθηκε για την παρουσία του Φύσσα στην καφετέρια Κοράλλι, όχι απλά αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο γεγονός, αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, επικαλέστηκε άγνοιά του για σχεδόν 24 ώρες. Υποστήριξε δηλαδή ότι, όντας «υπεύθυνος πολιτικής δράσης» της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, για μία ολόκληρη ημέρα συνομιλούσε με τους «συναγωνιστές» του χωρίς κανείς να τον «ενημερώσει» ότι ένα μέλος του πυρήνα του είχε ήδη συλληφθεί για τη δολοφονία ενός αντιπάλου της ναζιστικής οργάνωσης.

Για να πείσει την έδρα γι’ αυτό τον ισχυρισμό, ο οποίος διαψεύδεται τόσο από τις καταθέσεις όσο και από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής τις ώρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία, ο Καζαντζόγλου υποστήριξε ότι συνάντησε τον Ρουπακιά ελάχιστα πριν τον φόνο και σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο του φόνου για να παραλάβει από αυτόν προπαγανδιστικά τρικάκια και μάλιστα, κατά σατανική σύμπτωση, ξέχασε και το κινητό του πάνω στο καπό του αμαξιού του Ρουπακιά. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό αυτό μάλιστα, τα μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια ήταν όλα μαζί στα γραφεία τους μέχρι τις 9.30 το βράδυ και μετά τις 10.30 ξεκίνησαν μια πυρετώδη ανταλλαγή sms και τηλεφωνημάτων μεταξύ τους γι’ αυτά τα περιβόητα «τρικάκια».

Σύμφωνα δηλαδή με τον Καζαντζόγλου, αλλά επίσης και με τον Ι. Καλαρίτη που τον ακολούθησε ως απολογούμενος, δέκα στελέχη της Χ.Α. Νίκαιας κάθονταν στα γραφεία της οργάνωσης επί ώρες λησμονώντας να συνεννοηθούν για μια απλή δουλειά προπαγάνδας, αλλά τη θυμήθηκαν ξαφνικά μία ώρα μετά, ξεκινώντας να αποστέλλουν ο ένας στον άλλον αγωνιώδη μηνύματα επανασυγκέντρωσης στα γραφεία τους για να πετάξουν φυλλάδια την ώρα που ο ένας εξ αυτών σκότωνε με μαχαίρι τον Φύσσα.

Μετά από όλα αυτά δεν πρέπει να κάνει εντύπωση ότι νωρίτερα ο Καζαντζόγλου είχε υποστηρίξει ότι φωτογραφήθηκε με τη σημαία των SS μαζί με άλλα μέλη του πυρήνα γιατί τους την είχε στείλει κάποιος άγνωστος και ήθελαν να τον «χλευάσουν για να έρθει να την πάρει πίσω».

Με όλα τα απολογούμενα μέλη του πυρήνα Νίκαιας να υποστηρίζουν έως τώρα ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στα γεγονότα που κατέληξαν στη δολοφονία, ότι τα πληροφορήθηκαν πολύ αργά και παράλληλα να εξαιρούν από τις οργανωτικές τους ετοιμασίες τον Ν. Μιχαλολιάκο και τον Ι. Λαγό, η απολογία του Γ. Ρουπακιά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κατ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα είναι υποχρεωμένος είτε να διαψεύσει κάποιους έστω από τους συναγωνιστές του είτε να υποστηρίξει ότι ξαφνικά βρέθηκε σε μια τυχαία καφετέρια, συνάντησε κάποιον που δεν ήξερε και τον σκότωσε.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Χρυσή Αυγή οριακά πάνω από το 3%, είναι βέβαιο ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να «σπρώξουν» αυτή τη δύσκολη απολογία για μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL