Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Σκάνδαλο Novartis: Η ανακοίνωση του Ι. Αγγελή και η απάντηση του Μ. Καλογήρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis: Η ανακοίνωση του Ι. Αγγελή και η απάντηση του Μ. Καλογήρου

Ο από χθες ελεγχόμενος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος ήταν επόπτης και συντονιστής της Εισαγγελίας Διαφθοράς -επικεφαλής της οποίας είναι η Ελένη Τουλουπάκη- και παραιτήθηκε, σε σημερινή μακροσκελή ανακοίνωσή του αναφέρεται στην υπόθεση Novartis, ενώ ισχυρίζεται ότι για τα διαδραματιζόμενα κατά την έρευνα ήταν ενήμερος ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Αγγελής εκφράζει απορίες γιατί οι δύο αναφορές του προς την Ξένη Δημητρίου παρέμειναν από τον περασμένο Ιανουάριο στο συρτάρι της.

Ο κ. Αγγελής αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «μετά την σε βάρος μου διάδοση χαλκευμένων πληροφοριών και την προσπάθεια δημιουργίας σκευωρίας εναντίον μου (ότι δήθεν αρνήθηκα να παραλάβω σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σε "στικάκι" για την υπόθεση Novartis), από πρόσωπο που στον χώρο της δικαιοσύνης είναι γνωστό ως "Ρασπούτιν" και μετά από την προσπάθεια "αποδόμησης" της προσωπικότητάς μου από φιλικά προς τον κ. Ρασπούτιν ΜΜΕ [...] στον χώρο της ανώτατης δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους».

Στην Ελένη Τουλουπάκη ο κ. Αγγελής, καταλογίζει δικονομικές παραβάσεις και επιδίωξη άσκησης ποινικής δίωξης τύπου «όπως- όπως - τύπου fast track», σημειώνοντας ότι προέβη σε «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων» με τη λήψη ενόρκων καταθέσεων, ως μη έδει, αφού στη συνέχεια η ίδια θα επικύρωνε ως επόπτης τις δικές της δικονομικές ενέργειες «ως υφισταμένη του εαυτού της» και για «προειλημμένη απόφαση» για άσκηση ποινική δίωξης τύπου "όπως- όπως- τύπου fast track", χωρίς την προηγούμενη τήρηση του άρθρου 239 ΚΠΔ».

Παράλληλα ο κ. Αγγελής, στην ανακοίνωσή του απαντώντας στην αναφορά της κ. Τουλουπάκη περί αντιγραφής αρχείων από τον υπολογιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς επισημαίνει ότι αυτό έγινε με την έγκριση της κ. Δημητρίου. Υπογραμμίζει συγκεκριμένα ο κ. Αγγελής: ««Πράγματι αντέγραψα το Αρχείο της "Εισαγγελίας Διαφθοράς", με την έγκριση όμως και εν γνώσει της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου. Τούτο αποφασίστηκε, προκειμένου "να βρεθεί άκρη στο αλλαλούμ", που επικρατούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ύστερα από συγκεκριμένες αντιφάσεις της διευθύνουσας αυτήν, σε συγκεκριμένες υποθέσεις (για τις οποίες φυσικά και θα καταθέσω ενόρκως)».

Η απάντηση του Μ. Καλογήρου

«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

«Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία».

Τέλος, ο Μ. Καλογήρου υπενθυμίζει ότι« προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.

Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL