Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μια περίεργη κατάθεση, τα κενά της έρευνας και οι παραλείψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια περίεργη κατάθεση, τα κενά της έρευνας και οι παραλείψεις

Σήμερα συμπληρώνονται επτά μήνες από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και την περασμένη Τρίτη έκλεισε και επισήμως η ανάκριση, όπως ανακοίνωσε ο ανακριτής στις δικηγόρους της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου. Η υπόθεση αναμένεται να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με κενά, παραλείψεις, περίεργες καταθέσεις, την ίδια ώρα που το πρώτο αποτέλεσμα της έρευνας του Forensic Architecture απέδωσε καρπούς και νέους πιθανούς δρόμους για να "ξεκολλήσει" η ανάκριση και να βρεθούν και άλλοι μάρτυρες.

Πρόκειται για την ίδια έρευνα που έκανε αδύνατον να παραμείνει κρυφή η ταυτότητα του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι που φαίνεται στα υπάρχοντα βίντεο να εμποδίζει τον 33χρονο ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μπει στον Βενέτη και στη συνέχεια παραμένει στο πλευρό των αστυνομικών, τους ενημερώνει και φαίνεται να κρατά προς το τέλος του βίντεο και κλομπ!

Δυστυχώς, μόλις δύο εργάσιμες ημέρες μετά την κατάθεση του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, τον οποίο η αστυνομία αδυνατούσε να βρει, σύμφωνα με την απάντηση που είχε δώσει την επομένη ημέρα που παρέλαβε το σχετικό αίτημα του ανακριτή, η ανάκριση έκλεισε.

Έκλεισε, προκαλώντας όμως και στον πιο καλόπιστο σκέψεις, ειδικά μετά την κατάθεση του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, ο οποίος εμφανίστηκε να δίνει μια εικόνα για το περιστατικό που μάλλον απέχει από όσα αποκαλύπτουν τα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί, ενώ παράλληλα υιοθετεί τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο.

Ο υπερασπιστής των αστυνομικών και οι ανακρίβειες

Μάλιστα, η κατάθεση του 44χρονου άνδρα τουρκικής καταγωγής, όπως αποκαλύφθηκε από το omniatv, εμφανίζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με τη διήγηση των αστυνομικών από τη στιγμή που ο Ζακ σηκώνεται με το γυαλί στο χέρι και αξιοσημείωτες αποκλίσεις από όσα δείχνουν τα δημοσιευμένα βίντεο. Ισχυρίζεται και αυτός ότι έτεινε το γυαλί προς τον κόσμο και ότι έτρεχε με το γυαλί καθώς και ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, ότι "αντιστεκόταν πολύ", θυμίζοντας αναπόφευκτα τις καταθέσεις των αστυνομικών που είχε αποκαλύψει η "Α" τον περασμένο Οκτώβριο, οι μισοί εκ των οποίων έκαναν λόγο για "παθητική αντίσταση" του Ζ. Κωστόπουλου και οι άλλοι μισοί για "αμόκ"!

Σύμφωνα με την κατάθεση που δημοσίευσε το omniatv, λέει στον ανακριτή ότι "για κανέναν λόγο δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες µε την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης". Και αυτός -όπως και ένας από τους αστυνομικούς- λέει ότι θεωρεί ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν έκανε ληστεία, καθώς δεν είδε να αφαιρεί αντικείμενα αλλά τον είδε να ψάχνει στα συρτάρια! Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου πουθενά πέραν της πόρτας, του πυροσβεστήρα και της τζαμαρίας μέσα από την οποία βγήκε αιμόφυρτος.

Η άγρια κακοποίση σε μια πρόταση

Για το μαχαίρι, λέει ότι βλέπει να το κρατά μέσα στο μαγαζί και προσθέτει ότι μετά μάλλον του έπεσε. Για τους δύο κατηγορουμένους. αναφέρει ότι πετούσαν τασάκια, πέτρες απ' έξω, ενώ ο Ζακ ήταν εγκλωβισμένος. Η άγρια κακοποίηση του Ζακ, η οποία, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, οδήγησε στον θάνατό του, συνοψίζεται από τον μάρτυρα σε μια μόνο πρόταση: "Έσκυψε µετά και προσπάθησε να βγει έξω και µετά άρχισαν να τον κλωτσάνε".

Αυτός κάλεσε την αστυνομία;

Στα αξιοσημείωτα της κατάθεσης, που εκθέτουν όμως την αστυνομία, η οποία ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να τον εντοπίσει, είναι ότι αναφέρει πως αυτός ήταν που κάλεσε την αστυνομία και πως ένας φίλος του αστυνομικός ήταν αυτός που τον συμβούλεψε να παρουσιαστεί στον ανακριτή.

Όσον αφορά το γιατί δεν πήγε να καταθέσει όλους αυτούς τους μήνες, ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε να μην μπλέξει, φόβο όμως που δεν φαίνεται να είχε όταν βρέθηκε δίπλα στους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια όλου του συμβάντος, και έφτασε να σηκώνει το κλομπ που έπεσε από αστυνομικό, όπως λέει.

"Μην κλείνετε τα μάτια!"

Το μόνο στοιχείο που καταθέτει ο άνδρας με το κίτρινο και δεν έχει ακουστεί ποτέ μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ζακ Κωστόπουλος φέρεται να φωνάζει “μην κλείνετε τα μάτια” πριν προσπαθήσει να μπει στον Βενέτη. Το "μην κλείνετε τα μάτια" όμως μπορεί να παραπέμπει σε ό,τι έχει προηγηθεί και έχει ταράξει τον Ζακ. Τι ήταν αυτό που είδε ή συνέβη στον Ζακ και οι άλλοι κλείσανε τα μάτια;

Άφαντοι μάρτυρες και βίντεο

Επιστρέφοντας στα κενά, δεν έχουν βρεθεί και καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες, όπως οι δύο άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο του Βενέτη να βρίσκονται μαζί με τον Ζακ Κωστόπουλο και ένας από αυτούς να αγοράζει ένα μπουκάλι νερό από τον φούρνο και να το δίνει στον Ζακ.

Δεν έχει καταθέσει ούτε κληθεί σαν αυτόπτης μάρτυρας ο κάμεραμαν που φαίνεται στα βίντεο ότι κρατά επαγγελματική κάμερα και βλέπει τι συνέβη.

Δεν έχουν αναζητηθεί οι 12 πιθανοί κάτοχοι οπτικοακουστικού υλικού του περιστατικού, τους οποίους αποκάλυψε η έρευνα του Forensic Αrchitecture.

Καμία κίνηση έρευνας δεν φαίνεται να έχει γίνει ούτε για την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία ζητούσε να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο.

Δεν ελέγχθηκαν ποτέ τα κινητά των κατηγορουμένων

Τα κενά δεν περιορίζονται όμως μόνο σε μάρτυρες ή υλικό που δεν παρουσιάστηκε, δεν βρέθηκε και δεν αναζητήθηκε αλλά και σε πιο "εύκολες" αναζητήσεις, όπως, για παράδειγμα, δεν γίνεται καν αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των δύο κατηγορουμένων, παρά το αίτημα των δικηγόρων του Ζακ.

Γίνεται όμως άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του νεκρού θύματος -στο πλαίσιο παράλληλης προκαταρκτικής έρευνας της αστυνομίας και ενώ η υπόθεση του θανάτου του Ζ. Κωστόπουλου είναι στα χέρια του ανακριτή- όχι μήπως εντέλει δοθεί κάποια απάντηση σε σχέση με το τι μπορεί να προηγήθηκε του μοιραίου μεσημεριού στην οδό Γλάδστωνος, αλλά για να αναζητηθούν πιθανοί συνεργοί στη ληστεία που όπως καταθέτουν και αστυνομικοί, δεν συνέβη ποτέ!

Πρόκειται δηλαδή για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου ερευνώνται οι ποινικές ευθύνες του νεκρού ενδελεχώς μετά θάνατον (!) και απουσιάζει η ανάλογη σπουδή στις έρευνες σχετικά με τους δύο δράστες της άγριας κακοποίησής του.

Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL