Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
52 χρόνια μετά τη χούντα / 52 χρόνια μετά τη χούντα - Εκδήλωση μνήμης του ΣΦΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

52 χρόνια μετά τη χούντα / 52 χρόνια μετά τη χούντα - Εκδήλωση μνήμης του ΣΦΕΑ

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιεί αύριο ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974) με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στις 21 Απριλίου του 1967. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στον μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, θα συνεχιστεί με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή και θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στους χώρους του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Για την ημέρα ο ΣΦΕΑ δημοσίευσε και διακήρυξη, στην οποία αναφέρει ότι η στρατιωτική δικτατορία κατήργησε "θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και συνταγματικές διατάξεις που αφορούσαν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας, με τη βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ", και εφάρμοσε έτσι "τη νομοθεσία των 'πέτρινων χρόνων' που βίωσε ο λαός μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο."

Τονίζεται ακόμη από τον ΣΦΕΑ ότι η επιβολή της δικτατορίας "δεν ήταν 'κεραυνός εν αιθρία' ή απλώς 'η ανταρσία μιας ομάδας επίορκων αξιωματικών'. Αντίθετα, το καθεστώς των νικητών του εμφυλίου πολέμου (παλάτι - στρατός) ζέσταινε στον κόρφο του το 'αυγό του φιδιού' και λειτούργησε, τελικά, ως εκκολαπτική μηχανή της χούντας. Μάλιστα το Σύνταγμα του 1952 προέβλεπε την επιβολή 'καταστάσεως πολιορκίας', δηλαδή δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα(!)."

Ο ΣΦΕΑ εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και δίνει υπόσχεση "να συνεχίσει να δίνει το 'παρών' στους αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα του λαού μας". Με την ευκαιρία αυτή, δηλώνεται ταυτόχρονα η αμέριστη υποστήριξή του συνδέσμου "στην ομόφωνη απόφαση της Βουλής να προχωρήσει στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, την επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών και των αποζημιώσεων των θυμάτων της τριπλής κατοχής.

"Αν 'ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας', τότε οποιαδήποτε αναφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα αποκτά νόημα στον βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική - συνειδητή στάση ζωής, σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας" καταλήγει η διακήρυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL