Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Οριστική δικαίωση για τις καθαρίστριες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστική δικαίωση για τις καθαρίστριες

 Η χαρά τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη στο άκουσμα του άλλου σκέλους της απόφασης, που ήταν καταδικαστική για τον αστυνομικό που τις χτύπησε πριν πέντε χρόνια, όταν επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Με την αθωωτική απόφαση παύει οριστικά η δίωξη σε βάρος των καθαριστριών, οι οποίες είχαν απολυθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας. Σαν μην έφτανε μάλιστα ότι ήταν απολυμένες, βρέθηκαν και κατηγορούμενες ύστερα από κινητοποίησή τους το 2014. Ήταν τότε που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε να ακυρώσει την επαναπρόσληψή τους και εκείνες είχαν απαντήσει με ειρηνική διαδήλωση έξω από το κτήριο στο Σύνταγμα, ζητώντας να κανονιστεί συνάντηση με τον υπουργό.

Το μόνο που εισέπραξαν ως απάντηση ήταν τα χτυπήματα με κλομπ και τα σπρωξίματα των αστυνομικών. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά η Ευαγγελία Αλεξάκη, μία από τις πέντε καθαρίστριες που ήταν χθες στα δικαστήρια και να κάνει χειρουργείο στο χέρι. Από την ένταση... προέκυψαν ακόμη δικαστικά μπλεξίματα για τις πέντε από τις καθαρίστριες, με κατηγορητήρια που αφορούσαν τη διατάραξη της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και την εξύβριση αστυνομικών.

Τελικώς οι κατηγορίες κατέπεσαν, και για τον τραυματισμό που προκάλεσε στην Ε. Αλεξάκη ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ Ιωάννης Τσοκαναρίδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή. Ο αστυνομικός είχε καταθέσει μάλιστα και μήνυση σε βάρος των καθαριστριών Ευαγγελίας Αλεξάκη και Βασιλικής Γκόβα, την οποία όμως δεν κέρδισε.

Αν και οι καθαρίστριες είχαν δικαιωθεί προ πολλού για το βασικότερό τους αίτημα, την επιστροφή στις δουλειές τους, η απόφαση συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε συμβολικό. Αφενός δεν θα χρειάζεται να σύρονται πλέον κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια, αφετέρου ο αγώνας τους αποτελεί πλέον και με τη βούλα ένα από τα πιο καλά και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για τα νέα κινήματα.

"Όποιος νιώθει την αδικία πάνω του να αγωνίζεται"

Η Δέσποινα Κωστοπούλου, μία από τις πέντε πρώην απολυμένες καθαρίστριες που βρέθηκαν στο εδώλιο, μίλησε στην "Αυγή" και χαρακτήρισε ημέρα δικαίωσης τη χθεσινή. "Μετά από πέντε χρόνια έφτασε η ημέρα της δικαίωσής μας. Ξύπνησαν πολλές μνήμες, συγκινηθήκαμε" τόνισε αρχικά. Στη συνέχεια είπε πως ήθελε να ευχαριστήσει "όσους συμπαραστάθηκαν σε αυτό τον αγώνα τότε και όσους συνέχισαν να συμπαραστέκονται κάθε φορά που βρισκόμασταν στα δικαστήρια". Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον δικηγόρο των καθαριστριών Γιάννη Καρούζο που τον χαρακτήρισε "φύλακα άγγελο" και πρόσθεσε πως ήταν συγκλονιστικός στη χθεσινή δικάσιμο, κατά την οποία ειρήσθω εν παρόδω κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο αγώνας των καθαριστριών ολοκληρώθηκε και η επιτυχία του αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη. "Όποιος νιώθει την αδικία πάνω του να βγει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Να σκέφτεται ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Η δική μας υπόθεση αποτελεί απόδειξη" κατέληξε η Δέσποινα Κωστόπουλου, μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δυναμικές μορφές του κινήματος με τα κόκκινα γάντια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL