Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Βερβεσός: Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν είναι κομματική, o ποινικός κώδικας πρέπει να αλλάξει (Video)

«Όταν θέλουμε να κάνουμε μία ριζική τομή στον ποινικό κώδικα, πρέπει όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάτσουμε να συζητήσουμε»

Πρέπει να αλλάξει ο ποινικός κώδικας ώστε κάποια στιγμή να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και υπογράμμισε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν είναι κομματική.

«Είναι μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ξεκίνησε επί Καστανίδη, συνεχίστηκε επί Παπαϊωάνου, Αθανασίου, Κοντονή και Καλογήρου, άρα δεν είναι κομματική ώστε να δημιουργεί εντάσεις» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε, η επιτροπή «αποτελείται από εξαιρετικούς δικαστές, εισαγγελικούς λειτουργούς, καθηγητές πανεπιστημίου και έγκριτους δικηγόρους. Έκαναν μία πολύ σοβαρή δουλειά 400 σελίδων, αναμόρφωσαν το ποινικό σύστημα».

Ο Δ.  Βερβεσός επισήμανε ότι ο ποινικός κώδικας θέλει πάρα πολλές αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα το νόμο του 1950 περί καταχραστών του δημοσίου, ένας νόμος που όπως είπε τιμωρεί αυστηρότερα απ’ό,τι η ανθρωποκτονία.

«Ο κώδικας προσπαθεί να εκσυγχρονίσει ορισμένα πράγματα. Πάντα θα υπάρχουν συγκεκριμένες δίκες να τρέχουν οπότε κάποιοι κατηγορούμενοι αναγκαστικά θα έχουν μία πιο ευνοϊκή αντίδραση. Δεν μπορούμε επειδή κάθε φορά τρέχουν κάποιες δίκες να λέμε να μην αλλάξουμε τον κώδικα» επισήμανε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ σημείωσε ότι γίνεται μία λαϊκιστική κουβέντα, χωρίς επιχειρήματα. «Όταν θέλουμε να κάνουμε μία ριζική τομή στον ποινικό κώδικα, πρέπει όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάτσουμε να συζητήσουμε. Αν έχει γίνει λάθος, ας το συζητήσουμε» δήλωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι πολύ λίγος, καθώς δεν αρκούν 21 μέρες. «Δεν μπορεί να θέλεις να κάνεις μία τόσο μεγάλη τομή που μία επιτροπή τη συζητά τρία χρόνια. Είναι 400 σελίδες».

Συντάκτης: avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια