Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έφυγε από τη ζωή ο αντιστασιακός Αλέκος Μιχαλόπουλος

«Έφυγε όρθιος όπως όρθιος έζησε όλη τη ζωή του» - Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι από το Τρίτο Νεκροταφείο.

Έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή ο αντιστασιακός, ΕΠΟΝίτης και μακρονησιώτης, μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άνω Πετραλώνων - Θησείου, Αλέκος Μιχαλόπουλος.

Πρόσφατα, είχε συμμετάσχει στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

«Έφυγε όρθιος όπως όρθιος έζησε όλη τη ζωή του. Ο πατέρας μου δεν ήταν αριστερός, δεν ήταν κεντροαριστερός. Ήταν κομμουνιστής. Ανιδιοτελής, αγωνιστής μέχρι τέλους με το όραμα μιας καλύτερης ζωής για τους αδικημένους αυτής της ζήσης. Έζησε και έφυγε όρθιος» αναφέρει η κόρη του, Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Αγωνιστή της Αριστεράς Αλέκου Μιχαλόπουλου.

«Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 στα Άνω Πετράλωνα. Τον Ιούνιο του 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Με την ίδρυση του ΕΑΜ πέρασε στο ΕΑΜ νέων, συμμετέχοντας στη δημιουργία των συσσιτίων στα σχολεία της κατοχής» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «με την ίδρυση του ΕΛΑΣ εντάχθηκε στην ομάδα του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Πετράλωνα. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ πέρασε ως οργανωτικό στέλεχός της για την ανάπτυξη μαζικού νεολαιίστικου κινήματος, παίρνοντας μέρος ως νεολαίος στο γραφείο της ΚΟΒ του ΚΚΕ στα Πετράλωνα».

«Τον Δεκέμβρη του 1944 ανέλαβε την οργάνωση της ΕΠΟΝ στα Πετράλωνα ως Α' γραμματέας και ταυτόχρονα ως διμοιρίτης της διμοιρίας Επονοελασιτών στα Πετράλωνα. Τον Μάρτιο του 1949 συνελήφθη από την ασφάλεια, βασανίστηκε επί 31 ημέρες στα υπόγεια της ασφάλειας στον Πειραιά, φυλακίστηκε στα Βούρλα, ακολούθησε η μεταγωγή του στην Μακρόνησο και η παραπομπή του στο έκτακτο στρατοδικείο του Πειραιά, όπου, τον Ιούλιο του 1949, καταδικάστηκε, αρχικά σε θάνατο, και στη συνέχεια η ποινή του μετετράπη σε εικοσαετή κάθειρξη.

» Με το πραξικόπημα του 1967 συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για σειρά ετών, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, ενεργός μέλος του αγώνα για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το τέλος της ζωής του, από τις γραμμές της Οργάνωσης Άνω Πετραλώνων-Θησείου». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει από την πλευρά του, "Σύντροφε Αλέκο. Υπήρξες υπόδειγμα αγώνα, προσφοράς & ανιδιοτέλειας για πολλές γενιές αριστερών. Μέσα από μια μακρά πορεία συλλογικών αγώνων από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τυχεροί όσοι σε γνωρίσαμε".

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια