Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ένας νεκρός που βιάζονται να στείλουν στη Νιγηρία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας νεκρός που βιάζονται να στείλουν στη Νιγηρία;

Να σταματήσουν οι διαδικασίες της fast track μεταφοράς της σορού του 34χρονου Νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο Α.Τ. Ομόνοιας από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η ιατροδικαστική έκθεση με τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, ζήτησαν χθες το μεσημέρι κατά τη διαμαρτυρία και συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν έξω από το Α.Τ. Ομόνοιας αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες.

"Είμαστε εδώ, έξω από το τμήμα της Ομόνοιας, για να απαιτήσουμε να μας δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του Εμπουκά. Πρέπει αρχικά το Α.Τ. Ομόνοιας να μας απαντήσει γιατί δεν ενημέρωσε μετά τον θάνατό του την οικογένειά του και ακόμα χειρότερα να μας πει γιατί απέκρυψε τον θάνατο από την οικογένεια" σημείωσε η Αγγ. Βαλσαμάκη προσθέτοντας ότι, ενώ η σύζυγός του τον έψαξε στο Α.Τ. Ομόνοιας, της είπαν ότι δεν γνωρίζουν, ενώ ο 34χρονος είχε ξεψυχήσει εκεί, και στη συνέχεια την έστελναν και σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να της πουν τελικά ότι πρέπει να περιμένει 24 ώρες από την εξαφάνισή του για να κάνει δήλωση εξαφάνισης.

Μίλησε για απάνθρωπο εμπαιγμό απέναντι σε αυτή τη γυναίκα, η οποία δείχνει ότι το Α.Τ. Ομόνοιας μεθοδεύει διαδικασίες συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του μετανάστη και αναφέρθηκε στο αμαρτωλό παρελθόν του Α.Τ. Ομόνοιας, το οποίο από τη δεκαετία του 1990 μετρά τουλάχιστον δέκα καταγγελίες για βασανισμούς, κακοποιήσεις και θανάτους μεταναστών.

"Γνωρίζουμε ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ώστε η σορός του Εμπουκά να μεταφερθεί στη Νιγηρία και απαιτούμε να παρέμβει ο εισαγγελέας ώστε να σταματήσει τώρα αυτή η διαδικασία" είπε, ζητώντας παράλληλα άμεση διαλεύκανση και ολοκληρωμένη ιατροδικαστική έκθεση, με παράσταση και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Εμπουκά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πιστοποιητικό θανάτου του 34χρονου μετανάστη αναφέρεται ότι ο θάνατος προήλθε από πνευμονικό οίδημα, που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί τι το προκάλεσε και γι' αυτό οι απαντήσεις των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων θεωρούνται κρίσιμες για τον προσδιορισμό των αιτιών θανάτου του Εμπουκά και για το κατά πόσον έχουμε να κάνουμε με έναν θάνατο που επήλθε από βία.

Ο 34χρονος Εμπουκά είχε προσαχθεί στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας για εξακρίβωση στοιχείων και λιγότερο από μια ώρα μετά, ενώ περίμενε στην αίθουσα αναμονής, έχασε τις αισθήσεις του και στη συνέχεια ο διασώστης του ΕΚΑΒ που έφτασε διαπίστωσε τον θανατό του, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας.

Η Νόρα Ουκατσούκου, πρόεδρος Νιγηριανών Γυναικών, επεσήμανε πόσο δύσκολο θα είναι για τα παιδιά του Εμπουκά να μεγαλώσουν ορφανά και ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ τόνισε ότι δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύει όλους τους πολίτες.

Ζητήθηκε επίσης στήριξη για τη χήρα του Εμπουκά και τα δύο παιδιά που άφησε πίσω, πέντε ετών και έξι μηνών.

Το συμβάν έχει θορυβήσει τη νιγηριανή κοινότητα, ανέφερε με τη σειρά του ο Μιχάλης Αφολάνιο, γραμματέας της νιγηριανής κοινότητας, συμπληρώνοντας ότι η κοινότητα είναι στο πλευρό της οικογένειας και σε επιφυλακή ώστε να μάθουν έγκαιρα τα στοιχεία, όπως τις επίσημες μαρτυρίες από το ΕΚΑΒ. Υπογράμμισε αρκετές φορές ότι σημαντικό είναι να βγουν το συντομότερο οι τοξικολογικές - ιστολογικές εξετάσεις, γιατί υπάρχει περίπτωση να αργήσουν μέχρι και έξι μήνες και πρόσθεσε ότι συλλέγουν ακόμα στοιχεία και δεν γνωρίζουν αν ο θάνατος του Εμπουκά ήταν αποτέλεσμα βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL