Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πέθανε ο «φούρναρης της Κω» Διονύσης Αρβανιτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο «φούρναρης της Κω» Διονύσης Αρβανιτάκης

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες» έλεγε σε μια αποστροφή της εναρκτήριας ομιλίας του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τον Διονύση Αρβανιτάκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Για τη βράβευση του ο Διονύσης Αρβανιτάκης είχε πει σε δημοσιογράφους: «Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και ήμασταν οκτώ αδέλφια. Πήγα στην Αυστραλία, όταν ήμουν δεκαπέντε ετών επειδή η οικογένειά μου δεν είχε να φάει. Ήμουν σε μια βάρκα για σαράντα μέρες. Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να βρω δουλειά, δεν μπορούσα να μιλήσω αγγλικά, και ήμουν αναγκασμένος να κοιμάμαι στον δρόμο. Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι στον δρόμο.

Έτσι, καθημερινά οδηγώ το φορτηγό μου στο λιμάνι και μοιράζω ψωμί στους πρόσφυγες. Ο γιος μου είναι ο επιχειρηματικός εταίρος μου. Μου λέει: Μπαμπά, σε παρακαλώ. Είναι καλό να βοηθάμε, αλλά όχι κάθε μέρα. Αλλά εξακολουθώ να πηγαίνω κάθε μέρα, γιατί ξέρω πώς είναι να μην έχεις τίποτα».

«Μπαίνουν στη γραμμή και με περιμένουν» είχε πει σε συνέντευξη του περιγράφοντας αυτό που ζούσε καθημερινά. Στα πρόσωπα των μικρών προσφύγων ο 76άχρονος φούρναρης από την Κω, έβλεπε τον εαυτό του, κάποιες δεκαετίες πίσω: «Αυτό που συμβαίνει μου θυμίζει τα δικά μου δύσκολα χρόνια. Να βλέπω τα παιδάκια να πέφτουν κάτω από την πείνα. Να τους δίνω το ντόνατς, να το μασάνε και να κυλιούνται κάτω. Για να ξέρεις, τα ντόνατ τα φυλάω για να τα δώσω στα μικρά παιδάκια. Εκεί να δεις πώς κάνουν. Ξεχνιούνται αυτά που πέρασα;».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα (και ώρα 14.00) στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου στο Πλατάνι.

Αλ. Τσίπρας: Η προσφορά του Διονύση Αρβανιτάκη θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς

«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης στάθηκε καθημερινά και έμπρακτα με αλληλεγγύη στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφύγων, μέχρι το τέλος της ζωής του» έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό του στο twitter για την απώλεια του Διονύση Αρβανιτάκη.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1097168114897293321?ref_src=twsrc^tfw

Δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker για το θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη

Με οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την σπάνια μεγαλοψυχία του και την ευαισθησία του έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών.

Η δικιά μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. 

Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του. 

Π. Παυλόπουλος: Ο Διονύσης Αρβανιτάκης μπόλιασε τον Πολιτισμό της Ευρώπης με τον αξιακό κώδικα του Ελληνικού Πολιτισμού

«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης μπόλιασε τον Πολιτισμό της Ευρώπης με τον αξιακό κώδικα του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσ’ από τις εμβληματικές αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Ράνια Σβίγκου: Καλό ταξίδι, Διονύση Αρβανιτάκη. Έδειξες τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπισμός

https://twitter.com/rania_sv/status/1097169391224045568?ref_src=twsrc^tfw

Δημ. Παπαδημούλης: Εκφραστής και σύμβολο Ελλάδας και Ευρώπης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

https://twitter.com/papadimoulis/status/1097125562739552256?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL