Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Δρομολογείται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο "Παύλου Μελά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δρομολογείται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο "Παύλου Μελά"

Θεσσαλονίκη. Σε ένα διατηρητέο κτήριο της οθωμανικής περιόδου που βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που παραχωρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση για να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής της δυτικής Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του μουσείου ήδη έχουν ξεκινήσει, ενώ τον χώρο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μίλερ, συνοδευόμενος από ομάδα μηχανικών και μουσειολόγων.

Η ομάδα αυτή έχει συγκροτηθεί από τον Δήμο Παύλου Μελά για την ωρίμανση των μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση και επανάχρηση του κτίσματος, το οποίο όπως τονίζεται είναι ένα σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης «εκσυγχρονιστικής οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου με κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑνΕΚ της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Τόπος μαρτυρίου

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, κατά τη γερμανική κατοχή είχε λειτουργήσει ως τόπος συγκέντρωσης και μαρτυρίου αφού εκεί εκτελέστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί. Ο Γερμανός πρόξενος ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της έρευνας ιστορικών που φωτίζει την άγνωστη σε πολλούς κατοχική ιστορία του στρατοπέδου, το οποίο «τροφοδοτούσε» τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε (και) από το γερμανικό ΥΠΕΞ και, σύμφωνα με τον Δήμο Παύλου Μελά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού προξένου υπογραμμίστηκε η σημασία της ανάδειξης τοπόσημων εγκλεισμού και μαρτυρίου της σύγχρονης ιστορίας. Ο Κ. Μίλερ αναφέρθηκε μάλιστα και σε αντίστοιχα παραδείγματα της Γερμανίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση υποστήριξης του όλου εγχειρήματος.

Το φθινόπωρο ξεκινά η ανάπλαση

Το μεγάλο έργο της ανάπλασης του «Παύλου Μελά», συνολικού κόστους 19 εκατ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της ΠΚΜ, αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, και με την ολοκλήρωσή του το πρώην στρατόπεδο θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της χώρας. Σύμφωνα με ανθρώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, στόχος είναι το μητροπολιτικό πάρκο να έχει εύκολη και ανοιχτή πρόσβαση στους πολίτες, αλλά και τις υποδομές που θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική εξυγίανση του χώρου και στην ασφαλή χρήση του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL