Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βροχή τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Εγκλωβισμένοι οδηγοί, κατολισθήσεις ακόμη και στην εθνική οδό των Χανίων, πτώσεις δέντρων και πλημμύρες συνθέτουν το σκηνικό σε Χανιά και Ρέθυμνο

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη δυτική Κρήτη από την επέλαση της κακοκαιρίας «Χιόνη» με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας και τις καταρρακτώδεις βροχές.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί, κατολισθήσεις ακόμη και στην εθνική οδό των Χανίων, πτώσεις δέντρων και πλημμύρες συνθέτουν το σκηνικό σε Χανιά και Ρέθυμνο ενώ προβλήματα υπάρχουν στα δρομολόγια των πλοίων και των αεροπλάνων.

Χαρακτηριστική ή περίπτωση μητέρας  με τα δύο της παιδιά που εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό και για την διάσωσή τους στήθηκε επιχείρηση διάσωσης στον παράλληλο της Εθνικής Οδού, στο ύψος των Μουρνιών στα Χανιά.

Το βράδυ επίσης έκλεισε η εθνική οδός στο ύψος των Βρυσών καθώς υπήρξε πτώση του πρανούς, ενώ παρενέβησαν  μηχανήματα της Περιφέρειας και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «λόγω των έντονων ανέμων και βροχοπτώσεων που πλήττουν το Νομό από χθες το πρωί, επικίνδυνα φαινόμενα πλημμυρών, κατολισθήσεων (χώματα και πέτρες) και πτώσεων δέντρων σημειώθηκαν σε όλους τους οδικούς άξονες του νομού Χανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ, όσοι οδηγοί μετακινούνται αναγκαστικά, να το κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή και σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Εξαιτίας της πτώσης βράχων και δέντρων έκλεισαν οι δρόμοι στον οδικό άξονα Ταυρωνίτη - Παλαιόχωρα (τμήμα Νερατζιά - Βουκολιές) και ο δρόμος Περιβόλια - Θέρισο.

Νωρίτερα είχε κλείσει ο επαρχιακός δρόμος Καλουδιανά - Τοπόλια - Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια - Μύλοι), ενώ καταπτώσεις βράχων και πετρών σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, από Σούδα μέχρι και Πλατανιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, έχει ήδη προβεί σε όλες τις διαδικασίες προς την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών ως «πλημμυροπαθείς», προς αποζημίωσή τους.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισάμου, Αποκορώνου και Κανδάνου- Σελίνου.

Από το πρωί συνεργεία των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να αποκαταστήσουν προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω συγκέντρωσης υδάτων στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν αναφερθεί και ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ. Εκτεταμένες οι ζημιές στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων.

Εκτός των επιπτώσεων στα δίκτυα όμβριων και ακάθαρτων, όπου τα συνεργεία της επιχείρησης προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ, στις πηγές της Αγιάς από τις οποίες αντλείται το νερό υδροδότησης του Δήμου Χανίων, έχει παρουσιαστεί έντονη θολότητα του αντλούμενου νερού, με συνέπεια τη διακοπή άντλησης από τις πηγές και την προμήθεια νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) μέσω των δικών του γεωτρήσεων.

Επίσης, λόγω βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια του ΟΑΚ, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με νερό, παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στις Δημοτικές Ενότητες Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας.

Στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με παροχή ποσοτήτων νερού μέσω της δεξαμενής του Αγίου Ιωάννη.

Στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας, λόγω των προβλημάτων με τα αντλιοστάσια του ΟΑΚ, έχει διακοπεί η παροχή νερού στις περιοχές Γαλατά και Δαράτσου. Ήδη, ενεργοποιήθηκαν δύο γεωτρήσεις του ΟΑΚ και εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα αποκατασταθεί η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών στη Νέα Κυδωνία.

Στην περιοχή του Κάτω Σταλού παρουσιάστηκε σοβαρή βλάβη σε αγωγό ύδρευσης, ο οποίος διέρχεται παραπλεύρως πλημμυρισμένου ρέματος της περιοχής και η αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την υποχώρηση των ομβρίων υδάτων του ρέματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επέμβαση των συνεργείων.

Λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ δεν τροφοδοτείται με νερό η δεξαμενή στο Βαρύπετρο, με το πρόβλημα να παραμένει έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην συγκεκριμένη περιοχή και ελαττωθεί στα επιτρεπτά όρια η θολότητα των πηγών της Αγιάς.

Το πρωί ακυρώθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών η πτήση της Ολυμπιακής 333 από Αθήνα προς Χανιά που ήταν προγραμματισμένη στις 8.40 καθώς και η πτήση 333 της Ολυμπιακής από Χανιά προς Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη στις 9.15.

Επίσης ακυρώθηκε η πτήση GQ 250 της Sky Express από Χανιά για Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τις 8.40.

Στο μεταξύ, πολύ σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς και ισχυρές βροχοπτώσεις από χθες.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε στον δρόμο κάτω από τον ΒΟΑΚ στο ύψος της γέφυρας της Ζουρίδας.

Ένας 80χρονος κινδύνευσε μέσα στο αγροτικό όχημά του και αμέσως έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου ο 80χρονος δεν κινδύνευσε με παράσυρση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Νίκο Βότσογλου, ο δρόμος προς το Ρουσσοσπίτι στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης συνεχίζει να έχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε χθες το απόγευμα.

Κλειστός είναι ο δρόμος στα Μικρά Ανώγεια και ο δρόμος από Γενή προς Σελλί, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο δρόμο από Γιαννούδι προς Πρασσές.

Στον αγιοβασιλιώτικο δρόμο, στο ύψος του ΚΤΕΟ, απαιτείται προσοχή λόγω του μεγάλου όγκου υδάτων που έχουν συγκεντρωθεί στο οδόστρωμα.

Επίσης, μικροί χείμαρροι, αλλά και μικρής έκτασης κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε δεκάδες άλλα σημεία και γενικότερα απαιτείται προσοχή από τους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, λόγω των έντονων και διαρκών βροχοπτώσεων, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τμήματα δρόμων και ειδικότερα τα εξής σημεία: Σταυρός-Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη, καθώς και Παλαίλημνο-Σαϊτούρες. Προβλήματα με καταπτώσεις υπάρχουν επίσης στα τμήματα, Ρέθυμνο-Σπήλι, Παλέ- Σελλιά, Ρέθυμνο-Ρουσσοσπίτι, Ρέθυμνο-Φράγμα Ποταμών- Παντάνασσα-Απόστολοι, Πάνορμο-Πέραμα, Καρέ-Σελί-Γουλεδιανά-Μύρθιο, Επισκοπή-Αργυρούπολη-ΒΟΑΚ.

Πηγή: flashnews, neakriti, goodnet

Δείτε όλα τα σχόλια