Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ρατσιστική κατάληψη στην Καλαμαριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική κατάληψη στην Καλαμαριά

Θεσσαλονίκη. Μετά τις εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία ήρθε και μια ρατσιστική κατάληψη στην Καλαμαριά, όπου μαθητές Γυμνασίου, πιθανότατα με τις «ευλογίες» -αν όχι τις παροτρύνσεις- των γονιών τους, κατέλαβαν το σχολείο τους ζητώντας να αποβληθεί από αυτό ένας συμμαθητής τους με εγνωσμένο ιατρικό και μαθησιακό πρόβλημα. Μάλιστα ανάρτησαν στην είσοδο του σχολείου κείμενο που κατονόμαζε και στοχοποιούσε τον δωδεκάχρονο μαθητή, ενώ η διεύθυνση δεν μπήκε στον κόπο να το κατεβάσει επιτρέποντας τη διαπόμπευση του παιδιού.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Μακεδονία» και το επιβεβαίωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι μόλις ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη κατάληψη, έδωσε εντολή να κατέβει αμέσως η ανακοίνωση που ονομάτιζε τον μαθητή. «Θα ερευνήσουμε το περιστατικό και θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου» τόνισε και ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα γίνει συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί λύση στην υπόθεση του παιδιού.

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια στιγματισμού μαθητή, πόσο μάλλον όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει και ιατρικά προβλήματα. Θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευθύνη του σχολείου» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Κοκονάς, ενώ ο πατέρας του παιδιού δεν κρύβει την αγωνία του για το πώς θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση τον δωδεκάχρονο.

«Είναι θλιβερή και άθλια η κατάσταση που βιώνουμε. Το έχουν τρελάνει το παιδί μου. Φοβάμαι τα χειρότερα» δήλωσε και άφησε αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα η διεύθυνση του σχολείου την προσπάθειά τους να ενταχθεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον.

Καμία ευαισθησία

Όπως εξήγησε η οικογένεια, από τον Νοέμβριο έχει προσλάβει έναν φιλόλογο για να είναι συνεχώς με το παιδί στο σχολείο, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε και το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου που προβλέπει το ΚΕΣΥ.

Και ενώ όλα αυτά ήταν σε γνώση της διεύθυνσης, σύμφωνα με τον πατέρα «από την αρχή της χρονιάς μέχρι και να αρχίσει το πρόγραμμα έχουν δώσει τουλάχιστον 150 ωριαίες αποβολές στο παιδί. Ζητήσαμε την στοιχειώδη ευαισθησία από τη διεύθυνση του σχολείου, αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν πως η διευθύντρια θεωρεί ότι όλα τα παιδιά είναι ίδια και ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα, ενώ υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις».

Γονείς και μαθητές του σχολείου κατηγορούν τον δωδεκάχρονο για βίαιη συμπεριφορά σε μαθητές και καθηγητές, για πρόκληση υλικών ζημιών στο σχολείο και για παρενόχληση που αγγίζει τα όρια της σεξουαλικής. Ο φιλόλογος που παρακολουθεί το παιδί υποστηρίζει ότι ο δωδεκάχρονος «είχε απειληθεί και για να δείξει ισχυρός είπε ότι έχει μαζί του σουγιά, αλλά δεν είχε» και πως η μεγάλη απόρριψη και η απομόνωση που βιώνει στο σχολείο τον οδηγεί σε διάφορες πράξεις, προκειμένου να κερδίσει την προσοχή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιου τύπου ρατσιστική κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Πριν από έναν χρόνο σε ΓΕΛ της Θεσσαλονίκης μαθητές με αντίστοιχο κείμενο προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους ζητώντας την αποβολή ενός συμμαθητή τους, τον οποίο κατηγορούσαν για βίαιη συμπεριφορά, ενώ λίγες ημέρες αργότερα γονείς ζητούσαν την απομάκρυνση ενός προσφυγόπουλου από το σχολείο των παιδιών τους, επειδή τραυμάτισε με λεπίδα ξύστρας ένα άλλο παιδί. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι το προσφυγόπουλο ήταν θύμα μπούλινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL