Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΝΕΚΡΕΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ / Δεν ήταν η κακιά η ώρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΝΕΚΡΕΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ / Δεν ήταν η κακιά η ώρα...

Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι τραγωδίες. Δεν είναι αναπόφευκτα. Είναι σύνηθες φαινόμενο στα μαγαζιά να θυσιάζονται οι καλές πρακτικές και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας για να βγει η δουλειά. Και τα θύματα είναι πάντα οι εργαζόμενοι.

Η υπόθεση με τις νεκρές εργαζόμενες στην Καλαμάτα δεν είναι η πρώτη που αναδεικνύει το προβληματικό καθεστώς που επικρατεί, ακόμη και σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Θυμίζει μάλιστα αντίστοιχη υπόθεση εργαζόμενης πριν δύο χρόνια περίπου στα Everest στη Βικτώρια. Έχασε τη ζωή της πάλι από έκρηξη, την ώρα που εργαζόταν σε υπόγειο, όπου βρισκόταν το γραφείο της και υποχρεούταν να δουλεύει.

Με βάση τη λογική ότι οι εργαζόμενοι πεθαίνουν μόνο επειδή το θέλει η κακιά η ώρα, τα γνωστά-άγνωστα ΜΜΕ εστίασαν στο ανθρώπινο δράμα και άφησαν απέξω την κουβέντα για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας. Είναι όμως η πιο αναγκαία για να αποτραπούν νέοι θάνατοι εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, αλλά και δήλωση του ίδιου του ιδιοκτήτη, η έκρηξη έγινε την ώρα που η 53χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη, η οποία σκοτώθηκε, επιχείρησε να αντικαταστήσει φιάλη υγραερίου. Πιθανότατα η έκρηξη, που σκότωσε επίσης μια 50χρονη και μια 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών, να προκλήθηκε από διαρροή και ανάφλεξη φιάλης υγραερίου από τα μάτια της κουζίνας, που ήταν εκείνη την ώρα αναμμένα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το ΣΕΠΕ, μας χαρακτήρισαν αδιανόητο να αλλάζει φιάλη υγραερίου ενώ το μαγαζί λειτουργεί και η κουζίνα δουλεύει. Αν και εκκρεμεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής, είναι προφανές λοιπόν ότι πίσω από την έκρηξη δεν βρίσκεται "η κακιά η ώρα". Επιπλέον, υπάρχει μαρτυρία στην οποία εργαζόμενη αναφέρει ότι ο χώρος μύριζε αέριο πριν το συμβάν και ότι η κουζίνα δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Τον Δεκέμβριο του 2016 είχε σκοτωθεί εργαζόμενη επίσης από έκρηξη στον χώρο που δούλευε, η 38χρονη Βασιλική Παραστατίδου, λογίστρια σε κατάστημα των Everest στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Χέυδεν. Αρχικά είχε γίνει λόγος ότι προκλήθηκε έκρηξη από διαρροή υγραερίου και τότε πολλά ΜΜΕ απέφευγαν να ονοματίσουν την επιχείρηση. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε -ευρέως αυτή τη φορά και με το όνομα της εταιρείας- η εκδοχή ότι η έκρηξη που σκότωσε τη μητέρα δύο παιδιών προκλήθηκε από εργασίες που εκτελούσε εκείνη την ώρα ψυκτικός. Είτε στη μία πάντως είτε στην άλλη εκδοχή, η ουσία παραμένει ίδια. Είναι πάρα πολλοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε υπόγεια και κουζίνες εξαθλίωσης χωρίς να τηρούνται βασικοί κανόνες για την ασφάλειά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL