Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: / Στ. Αραχωβίτης: Στόχος μας, η ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: / Στ. Αραχωβίτης: Στόχος μας, η ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων

Θεσσαλονίκη: Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων παρουσίασε χθες από το βήμα της «11ης Zootechnia 2019», που είναι μια από τις μεγαλύτερες κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί από τυχόν αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών του κλάδου. Ο υπουργός νωρίτερα με δηλώσεις του κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους αγρότες των μπλόκων και επανέλαβε την αντίθεσή του στις διώξεις συνδικαλιστών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει τα προϊόντα μας

«Ο Έλληνας κτηνοτρόφος πιέστηκε μέσα στην κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό» επισήμανε ο Στ. Αραχωβίτης και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όσα κινδυνολογικά ακούγονται από τη Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα ελληνικά προϊόντα της Μακεδονίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Συμφωνία προστατεύει τα ελληνικά προϊόντας και τα κατοχυρώνει χωρίς να γίνεται καπηλεία». Στάθηκε ιδιαίτερα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη συνέργεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα με τον τουριστικό τομέα, λέγοντας: «Θέλουμε να προωθήσουμε τα τυριά και το κρέας μέσω του ελληνικού ξενοδοχείου. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη διασύνδεση αυτών των δύο κλάδων» και διαβεβαίωσε ότι τα εμπόδια που υπάρχουν «ξεπερνιούνται με σκληρή δουλειά και όραμα».

Μέτρα στήριξης

Αναφορικά με την ΚΥΑ για τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος, σημείωσε ότι αυτή προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο και αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, ώστε να προστατευτούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές. Μίλησε για την προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ, πέρα και πάνω από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε μήνα, καθώς και για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο νωπό γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε, βρίσκεται και η πρόσληψη άνω των 200 κτηνιάτρων στο επόμενο διάστημα, αλλά και η προετοιμασία νομοσχεδίου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Ο Έλληνας κτηνοτρόφος να είναι οργανωμένος σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα κι όχι σε πολλούς διαφορετικούς φορείς. Δε χτίζεται αγροτική ή κτηνοτροφική πολιτική χωρίς ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα»» τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, στην προώθηση της φέτας ΠΟΠ στις αγορές του εξωτερικού και στη σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σαν ΠΓΕ.

Να προσέλθουν στον διάλογο οι αγρότες των μπλόκων

Νωρίτερα, ο Στ. Αραχωβίτης κάλεσε τους αγρότες των μπλόκων «να συναντηθούμε, να συζητήσουμε όπως έγινε και τον Δεκέμβριο», προσθέτοντας ότι «το θολό τοπίο που υπάρχει αυτή την ώρα, δηλαδή υπάρχουν κάποια αιτήματα χωρίς να δίνεται στο υπουργείο η δυνατότητα να συζητηθούν και να δοθούν οι απαντήσεις, συντηρεί μια κατάσταση η οποία δεν είναι υγιής». Επανέλαβε και την αντίθεσή του στις διώξεις αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θέλουμε αγροτοδικεία για τη συνδικαλιστική τους δράση».

Στην Κεντρική Μακεδονία οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη δυναμική, ενώ χθες όλοι οι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι ήταν ανοιχτοί στα σημεία των αγροτικών μπλόκων. Τα μεγαλύτερα μπλόκα είναι των Σερρών, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου (57 τρακτερ) και της Κουλούρας Ημαθίας (44 τρακτέρ). Στον κόμβο της Νάουσας, στην εθνικό οδό Βέροιας - Σκύδρας, οι αγρότες έχουν παρατάξει 15 τρακτέρ, στην Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρείου 21 τρακτέρ και στην Πιερία σε δύο σημεία από 4 τρακτέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL