Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Διαβεβαιώσεις ΔΕΣΦΑ για την επάρκεια φυσικού αερίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαβεβαιώσεις ΔΕΣΦΑ για την επάρκεια φυσικού αερίου

Διαβεβαιώσεις για την επάρκεια των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου ως προς την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω καιρικών συνθηκών, δίνει ο ΔΕΣΦΑ, διευκρινίζοντας ότι «ως Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, έχει ως σκοπό και καθήκον τη μεταφορά του φυσικού αερίου εντός της Επικράτειας και όχι την προμήθεια ποσοτήτων που αποτελεί εμπορική δραστηριότητα των Προμηθευτών». 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) διαθέτει επαρκή δυναμικότητα εισόδου για την εισαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, που καλύπτουν καταναλώσεις ακόμα μεγαλύτερες από εκείνες που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την Ημέρα 08.01.2019, οπότε η ημερήσια κατανάλωση Φυσικού Αερίου ανήλθε στις 298 GWh. Η κατανάλωση αυτή, υψηλότερη από το μέγιστο των 277 GWh που παρατηρήθηκε στις 12.01.2017, εξυπηρετήθηκε απολύτως και χωρίς την παραμικρή δυσκολία από τον ΔΕΣΦΑ».

Στα μέτρα που ελήφθησαν για την βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

- Η ολοκλήρωση της 3ης Δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης εμπορικών αποθεμάτων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από 110.000 σε 205.055 κυβικά μέτρα.

- Η αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης της Ρεβυθούσας από 1000 σε 1400 κυβικά μέτρα ΥΦΑ.

- Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, που παρέχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων.

- Η σύναψη συμβάσεων με ηλεκτροπαραγωγούς για τη διατήρηση αποθέματος εναλλακτικού καυσίμου και η διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα από τους ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν τη σχετική υποχρέωση.

«Ο ΔΕΣΦΑ έχει διασφαλίσει πλήρως την αποτελεσματική λειτουργία των υποδομών του ΕΣΦΑ που απαιτούνται για την ομαλή τροφοδοσία της Ελληνικής αγοράς Φυσικού Αερίου, τόσο σε ό,τι αφορά την αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων από αέριο μέσω αγωγού όσο και την άφιξη φορτίων ΥΦΑ στην εγκατάσταση της Ρεβυθούσας. Οι υποδομές αυτές έχουν τεθεί στη διάθεση των Χρηστών του ΕΣΦΑ, προκειμένου αυτοί, με κατάλληλο προγραμματισμό και ορθές εκτιμήσεις, να είναι σε θέση να καλύψουν ακόμη αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των Καταναλωτών Φυσικού Αερίου», καταλήγει ο Διαχειριστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL