Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Πρόταση για απόταξη ή αργία για οκτώ αστυνομικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση για απόταξη ή αργία για οκτώ αστυνομικούς

Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου ολοκληρώθηκε το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε εις βάρος των εννέα αστυνομικών που βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος και ενεπλάκησαν στο περιστατικό, σύμφωνα με διαρροές, και μάλιστα με προτάσεις για τις βαρύτερες ποινές που μπορεί να ζητήσει. Παράλληλα, σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι τρεις δικηγόροι δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει στην προαναγγελθείσα μήνυση κατά των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ.

Αναλυτικότερα, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου προτείνει, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, απόταξη τεσσάρων εξ αυτών και αργία με το ερώτημα της απόλυσης για άλλους τέσσερις που ενεπλάκησαν στο περιστατικό έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Το πόρισμα δεν έχει φτάσει στον αρχηγό της αστυνομίας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πόρισμα της ΕΔΕ δεν έχει παραδοθεί ακόμη στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αστυνομίας το πόρισμα να σταλεί στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η είδηση προκάλεσε τις αντιδράσεις, με δηλώσεις του γ.γ. των ειδικών φρουρών Στράτου Μαυροειδάκου σε ΜΜΕ και του Θανάση Πλεύρη, στον οποίο ανέθεσε το συγκεκριμένο σωματείο τη νομική συμπαράσταση των εμπλεκομένων αστυνομικών. Σε δηλώσεις τους εμφανίστηκαν ενοχλημένοι με τις διαρροές της είδησης, ενώ και οι δύο επεσήμαναν ότι το πόρισμα δεν είναι τελική απόφαση, η οποία και θα ληφθεί από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., όπως τόνισε ο Θ. Πλεύρης.

Από προκαταρκτική έρευνα σε ΕΔΕ

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη δημοσίευση σχετικού βίντεο από την "Εφημερίδα των Συντακτών", τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε διαταχθεί από αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προκαταρκτική έρευνα. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, η έρευνα στην αρχή είχε επικεντρωθεί μόνο σε όσους παρέστησαν στο περιστατικό και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όσους ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο. Μετά τη δημοσίευση της τοξικολογικής - ιστολογικής εξέτασης της σορού του Ζακ Κωστόπουλου και στη συνέχεια τη δημοσίευση του ολοκληρωμένου ιατροδικαστικού πορίσματος, η έρευνα αναβαθμίστηκε σε ΕΔΕ. Η όλη έρευνα πέρασε από τα χέρια τριών αξιωματικών, ενός πριν την αναβάθμισή της και δύο μετά, καθώς εξαιτίας των κρίσεων ο υπεύθυνος αξιωματικός αποστρατεύθηκε και την έρευνα ανέλαβε ένας τρίτος.

Η ταυτοποίηση των αστυνομικών από τον ανακριτή

Σημειώνεται επίσης ότι, όπως είχε αποκαλύψει τότε η "Αυγή", στις 26 και 27 Νοεμβρίου οι τέσσερις επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών που έσπευσαν στη Γλάδστωνος το μεσημέρι εκείνο του Σεπτεμβρίου είχαν κληθεί από τον ανακριτή και τους υποδείχθηκαν το αμοντάριστο βίντεο της «Εφημερίδας των Συντακτών» και το βίντεο του ΣΚΑΪ από link του YouTube, ώστε να ταυτοποιήσουν ποιος αστυνομικός κάνει τι και ποιος δεν κάνει. Στο πλαίσιο εκείνης της διαδικασίας είχαν δώσει συμπληρωματικές καταθέσεις οι δύο πρώτοι επικεφαλής που είχαν καταθέσει και στις 9 Οκτωβρίου, στις οποίες ο ένας έκανε λόγο για «αμόκ» του 33χρονου ακτιβιστή και ο δεύτερος για «παθητική αντίσταση», όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Α».

Στις 12 Δεκεμβρίου, οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία από τον ανακριτή για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, οι αστυνομικοί φέρονται να είχαν ισχυριστεί ενώπιον του ανακριτή ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα εγχειρίδια της αστυνομίας για τη χειροπέδηση, την υπερασπιστική γραμμή δηλαδή που είχαν ακολουθήσει και οι επικεφαλείς τους αλλά και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, όπως ο Δ. Πάκος με τη γνωστή δήλωση "αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει".

Μήνυση από τους δικηγόρους της οικογένειας Κωστόπουλου

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου Άννα Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη και Κλειώ Παπαπαντολέων ανακοίνωσαν ότι κατατέθηκε μήνυση κατά των εμπλεκομένων στον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωσε ότι "οι μεν τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα. Οι τέσσερις πρώτοι μηνύονται επίσης και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύεται για κακουργηματική έκθεση. Η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι για τα αδικήματα που διέπραξαν".

Σχολιάζοντας την "εξέλιξη της ΕΔΕ προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους", σημειώνουν ότι "συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη πλήρους διερεύνησής της".

Τέλος, χθες κυκλοφόρησε στο YouTube το νέο τραγούδι του Παύλου Παυλίδη «Ένα αλλιώτικο παιδάκι», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL